Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen avviser at interne SSB-dokumenter ble manipulert

De mye omtalte dokumentene i SSB-saken ble ikke endret for å gi et annet inntrykk av innholdet, fastslo finansminister Siv Jensen (Frp) i høringen om saken.

FORKLARER SEG: Finansminister Siv Jensen ( FrP) forklarer seg i dag igjen om de interne SSB-dokumentene. Hun avviser at de ble manipulert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORKLARER SEG: Finansminister Siv Jensen ( FrP) forklarer seg i dag igjen om de interne SSB-dokumentene. Hun avviser at de ble manipulert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndskrevne merknader på dokumentene fra embetsverkets side ble i etterkant gjort for å hjelpe leseren til å se hva som var unøyaktig og feil, fremholdt Jensen.

– Dokumentene er ikke endret, understreket Jensen i den åpne delen av høringen om SSB-saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag.

Hun understreket at dokumentene ble unntatt fordi de var interne, og at de ikke er å betrakte som saksdokumenter.

– De er skrevet av saksbehandlere i økonomiavdelingen til bruk i videre arbeid. De var aldri skrevet for å sendes ut av departementet, og de har derfor en annen form og en annen status enn formelle referater, sa hun.

Ulike versjoner

Sentralt i torsdagens høring sto notater fra møter mellom den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer og Finansdepartementet, som Stortinget først fikk innsyn i etter en klage fra VG til Sivilombudsmannen.

Notatene er unntatt offentlighet, men Dagens Næringsliv kunne i februar fortelle at departementet gjorde påtegnelser på notatene to dager før de ble sendt til Sivilombudsmannen 10. januar i år.

– Sivilombudsmannen har sett notatene med og uten de håndskrevne påføringene og har ikke hatt merknader til dette, sa Jensen.

Spørsmålet er om innholdet i de interne notatene styrker Jensens versjon av saken, nemlig at hun helt ifra januar i fjor kom med advarsler mot Meyer i forbindelse med omorganiseringen av SSB. Jensens kritikere mener hun først senere kom med slike advarsler.

– Ble endret

Flere av kontrollkomiteens medlemmer lot seg imidlertid ikke overbevise av Jensens forklaring.

I en pause mellom den åpne og lukkede høringen sa komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) at han ikke er i tvil om at påtegnelsene fra embetsverket har endret meningsinnholdet i dokumentene.

Heller ikke SVs Torgeir Knag Fylkesnes fester lit til Jensens forklaring. Han har flere ganger åpnet for mistillit mot finansministeren.

– Man har skrevet i margen på disse dokumentene mange måneder etter at de har vært arkivert. Det er åpenbart at man har manipulert dokumentene og forsøkt å gi et annet inntrykk av hva som er meningsinnholdet, sier han til NTB.

Kontrollsaker kan ende med kritikk av den ansvarlige statsråd eller det kan i ytterste konsekvens blir fremmet mistillitsforslag.

Får ikke innsyn

Avgått SSB-sjef Christine Meyer får ikke innsyn i de hemmeligholdte notatene, selv om hun var til stede på de tre møtene som notatene er knyttet til.

Ifølge Dagens Næringsliv vil hun klage på avgjørelsen. Hennes advokat Dag Steinfeldt mener hun er å regne som part i saken, ettersom konflikten med Jensen endte med at Meyer fratrådte stillingen som SSB-sjef.

Notatene er sentrale, ikke minst fordi Jensen og Meyer har ulike forklaringer på hvordan møtene forløp. Finansminister Siv Jensen (Frp) har forklart at hun advarte Meyer mot å fortsette med omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå. Advarslene skal ha blitt framsatt på to møter i januar og ett i september i fjor, men dette er noe Meyer bestrider.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!