Jensen brukte Cappelen som «markør» i et internt undercoverkurs i politiet

- Politifolkene som deltok ga gode tilbakemeldinger.

SPØRRES UT: Eirik Jensen svarer i dag på spørsmål fra Spesialenheten.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SPØRRES UT: Eirik Jensen svarer i dag på spørsmål fra Spesialenheten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjermund Cappelen var «markør» i et internt undercoverkurs i politiet i mai i 1999. Det kommer fram i Oslo tingrett i dag.

- Han var vant til å infiltrere forskjellige miljøer, og kunne gi tilbakemelding på ulike tilnærminger, sier Jensen i retten.

Han sier Cappelen ga tilbakemelding på hvordan han avslørte de som nærmet seg ham.

- Også politifolkene som deltok ga gode tilbakemeldinger, sier Jensen.

- Har ikke du sagt at han du ikke visste han holdt på med noe kriminelt da?

- Det er å dra den veldig langt. Han har vært kilde lenge og har forholdt seg til kriminelle hele livet. Det handler om å lære modus og lese koder og språk. Derfor besluttet vi å bruke han, og tilbakemeldingen var bra.

- Uproblematisk

Spesialenhetenaktor Kristine Schilling viser to bilder av Cappelen ved en bil som Spesialenheten har tatt beslag i. Hun spør Jensen om bildene kan stamme fra undercoverkurset.

- Det vet jeg ikke, sier Jensen.

- Når Cappelen er markør i et sånt kurs, treffer han deltakerne på kurset. Var det uproblematisk å bruke ham? Var det en fordel for Cappelen å se disse ansiktene? spør Schilling.

- Nei, det var ikke noe å sette spørsmålstegn ved. Det var en avgjørelse vi tok. Om det var klokt eller ikke, får andre bedømme. Den kompetansen han har, gjør at han kan løse det. Jeg vet ikke om det er blitt gjort i ettertid eller ikke, sier Jensen.

Jensen forklarer at kursansvarlig og Jensen tok beslutningen sammen om å bruke Cappelen, mens Jensen fant ham. Den kursansvarlige, som jobber i politiet, har sagt at han ikke ønsker at navnet hans kommer opp i retten.

- Fikk du reaksjoner internt på at Cappelen var med på dette kurset?

- Husker ikke at det ble noen reaksjoner på det, men mulig det ble noe i ettertid.

Avslørte spanerne

Schilling konfronterer også Jensen med en spaningsoperasjon mot Cappelen i 2000. Som TV 2 har meldt ble den avbrutt etter at Cappelen avslørte spanerne.

- Visste du at Cappelen var blitt spanet på?

- Han har fortalt det til meg. Asker og Bærum forsøkte å henge seg på ham i en spaningsoperasjon. Han skjønte raskt at han var blitt spanet på. Han ringte da operasjonssentralen i Asker og Bærum og ba om å bli satt over til en bil. Han ble da satt direkte til operasjonsleder. Gjermund spurte da: «Er det meg dere spaner på?» Han fortalte dette til meg, og synes det var ganske morsomt.

- Når fortalte han om dette?- Dagen etter.

Jensen forteller videre om det noe anstrengte forholdet mellom Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt den gang (politidistriktene ble i fjor slått sammen).

- Hvorfor fortalte Cappelen til deg at han ble spanet på, oppdaget det og synes det var morsomt?

- Jo, han synes det var morsomt. Om Asker og Bærum mente han var kriminell, har de i hvert fall ikke delt med noen andre. Jeg har vanskelig for å bekrefte eller avkrefte om han var kriminelle eller et eller annet.

- Hvorfor de spaner på ham, har jeg ikke noe svar på.

Han sier det var et betent tema mellom enkeltpersoner i politiet i Asker og Bærum etter at han rekrutterte Jensen som kilde. Han tror det har sammenheng med at de selv ønsket å bruke Cappelen som kilde.

- Det har alltid vært et storebror-lillebror-problem mellom Oslo og Asker og Bærum, sier Jensen.

- Hva tenkte du da du trakk på smilebåndet da Cappelen fortalte dette?

- Det er umulig å si noe om min personlige reaksjon.

- Har du varslet Cappelen om at han har blitt spanet på?

- Nei.