KLARE: Forsvarerne John Christian Elden og Arild Holden dannet fortroppen da Eirik Jensen ankom Oslo tingretts sal 250 mandag. Den tidligere politilederen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLARE: Forsvarerne John Christian Elden og Arild Holden dannet fortroppen da Eirik Jensen ankom Oslo tingretts sal 250 mandag. Den tidligere politilederen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eirik Jensen

Jensen-forsvarernes slagplan etter sjokkdommen: - Den er enkel å plukke fra hverandre

John Christian Elden og Arild Holden er klare for ny kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dommen er veldig god fordi den beskriver hva retten har lagt vekt på. Den er derfor også enkel å plukke fra hverandre i argumentasjonen, samtidig som den peker på hva vi må ha mer bevisførsel på i lagmannsretten, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Vi fikk medhold i det viktigste bevispunktet vårt ved at tingretten avviste økonomiberegningene til Spesialenheten som bevis, og dermed også hele grunnlaget for hasjtiltalens oppstart i 2004. Det er bare rart at retten ikke trakk konsekvensene av dette, og tilbakeviste tiltalen, sier Elden.

- 50 kroner kiloen

Retten mener det er vanskelig å forklare Jensens overforbruk og store kontantbeholdning annet enn at han hadde en ukjent kontantkilde.

Retten konkluderer med at den ukjente kilden må være Cappelen, og viser blant annet til at pengestrømmen stanset opp etter at Cappelen ble arrestert. De mener han fikk til sammen 667 800 kroner. Det er fordi de har dømt ham på konkrete beløp som de mener kan knyttes opp til bevis som tekstmeldinger, oppussingen av badet til Jensen som Cappelen betalte for og to klokkegaver.

- Jeg noterer at retten resonnerer seg fram til at Jensen har mottatt penger tilsvarende under 50 kroner per kilo hasj. Vi vil nok se nærmere på dette, sier han.

Han viser til Oslo tingretts konklusjon i mandagens dom.

Cappelen har forklart at Jensen fikk 500 kroner per innført kilo hasj. Det regnestykket ville i prinsippet betydd at Jensen fikk omkring sju millioner kroner i korrupsjonspenger av hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

OSLO TINGRETT: Knusende dom for Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i dag ble dømt til 21 år i fengsel. Her leser dommer Kim Heger opp straffeutmålingen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Men Oslo tingrett har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen mottok 667 800 kroner fra Cappelen - selv om han ble dømt for medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj.

Ser fram til jury

Allerede før domsavsigelsen mandag, varslet Eirik Jensen at saken mot ham kom til å bli anket. Ved en fellende dom så han det som sannsynlig at han anket, mens han ventet en Spesialenheten-anke om han ble frikjent. Jensen ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, men tok betenkningstid like etter at han fikk dommen forkynt i Oslo tingrett i går.

Jensen stormet ut av rettssalen.

- Det er beinhardt. Det er ikke noe mer å si om det. Vi må få summa oss. Jeg må få roet meg, og så høre med Elden og Holden (forsvareren hans, journ.anm.) etter hvert, sa Jensen til Dagbladet.

Like etter sa advokat Elden at han var 99,9 til 100 prosent sikker på at saken havner i lagmannsretten. Ankefristen går ut om to uker, og eks-politimannen og forsvarerteamet vil bruke de neste to ukene til å gå gjennom dommen og legge en plan.

Dersom Jensen anker, og anken blir tatt til følge, vil neste runde finne sted i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Elden ser fram til at en jury i Borgarting lagmannsrett skal vurdere anklagene mot Eirik Jensen

- Juryen vil vurdere saken helt fritt i forhold til tingretten og foreta egne drøftelser. I Oslo tingrett hadde aktoratet god hjelp av Gjermund Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, sier Elden.

21 ÅR: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det ligger i kortene at de kommer til å anke dommen på 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det ble en veldig skjev sak i tingretten med tre ulike aktorater mot Jensen med sprikende interesser, mener han.

- Har spist forklaringen til Cappelen

Eldens medforsvarer, advokat Arild Holden er heller ikke fornøyd med den knusende dommen mot Eirik Jensen i Oslo tingrett.

- Dommen har ikke motforestillinger i seg. Domstolen har spist forklaringen til Cappelen, sier Arild Holden.

- Retten har ikke lagt hans forklaring ukritisk og alene til grunn. Retten vil granske hvorvidt Cappelens forklaring styrkes av øvrige bevis, sa tingrettsdommer Sven Olav Solberg i retten i går.

Men tingretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Cappelen snakker sant om sin egen import av hasj. Han er tiltalt for innførsel av 16,8 tonn hasj mellom 1993 og 2013.

- Vi holder på å gjennomgå dommen i detalj, på alle de indisier retten har vektlagt. Og vi ser mange innfallsvinkler til en ankesak i dommen, sier John Christian Elden.