Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen grillet om kontantinnskudd: - Satte inn 288 948 kroner på to år

Spesialenheten mener Jensen hadde 1,4 millioner i overforbruk. Jensens forsvarere er uenig.

SPØRRES UT: Den tidligere politilederen Eirik Jensen spørres ut av Spesialenheten om forbruk og kontakt med Gjermund Cappelen i åra 2007-2008. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPØRRES UT: Den tidligere politilederen Eirik Jensen spørres ut av Spesialenheten om forbruk og kontakt med Gjermund Cappelen i åra 2007-2008. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) grillet om oppussingen av Aarhus gård på Fenstad i Nes kommune.

Spesialenheten mener hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) bidro med penger til oppussingen av et bad med verdi på 292 000 kroner i 2005/2006.

I dag fortsetter utspørringen av Jensen, og tema er åra 2007-2009 - etter oppussingen av gården. Spesialenheten-aktor Kristine Schilling forklarer at de har sikret bevis angående hans kontantbruk.

Jensen er tiltalt for for å ha hjulpet med innførselen av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Innskudd på titusener

Ifølge Spesialenheten er all kontantbruk over tusen og alle kontantinnskudd med i bevisoppgaven mot Jensen.

I dag startet utspørringen med detaljerte spørsmål om enkelttransaksjoner i 2007:

9 mars: kontantinnskudd på 23 000

24. juli: kontantinnskudd på 36 900

15. oktober: kontantinnskudd på 15 000

16. oktober: kontantinnskudd på 9000

30. oktober: kontantinnskudd på 36 000 og 23 000

- Hva kan du si rundt disse innskuddene? spør Schilling.

- 24. juli er tett opp mot bursdagen min, det kan være en gave fra moren min.

Ifølge Spesialenheten satte Jensen inn til sammen 83 000 kroner i oktober.

Innskuddene 30. oktober ble gjort på DNB bank på Grønland med fire minutters mellomrom. Først 36 000 09.18 på morgenen og 23 000 09.22 morgenen. Til sammen 59 000.

- Det kan være et bilkjøp eller salg. Jeg klarer ikke å rekonstruere det, sier Jensen i retten.

Mener Jensen hadde overforbruk

Jensen forklarer at måten han setter inn penger etter et salg av en bil eller motorsykkel varierer. Han kan ikke huske hvor stor hans kontantbeholdning i slutten av 2007 var.

Aktor talte også opp 12 innskudd på til sammen 146 048 kroner i 2008.

Spesialenheten mener Jensen har satt inn 288 948 kroner i løpet av 2007 og 2008.

Spesialenheten mener Jensens forbruk er svært sentrale bevis i saken mot ham. De mener å kunne bevise et overforbruk på 1,4 millioner etter en såkalt kontantstrømsanalyse. Jensens forsvarere er uenig i aktoratet, og mener Jensen ikke har brukt mer penger enn han har tjent. Jensen har forklart at han i perioder hadde så mye som 300 000 - 400 000 i kontanter som han blant annet har skaffet seg via kjøp og salg av biler og motorsykler og dykkeroppdrag.

Cappelen-kontakt

Spesialenheten mener Jensen har mottatt store mengder kontanter fra Cappelen. De går derfor i detalj om SMS-er mellom de to i 2008.

- Husker du kontakten med Cappelen?

- Jeg hadde en del kontakt med ham. Dette var et meget hektisk år, så jeg vet ikke om han var topp prioritet da.

- Hvorfor det?

- Jeg hadde gått tilbake til gjengprosjektet og drev med det hemmelige Nemesis-prosjektet.

Gjengprosjektet var Oslo-politiets satsning mot gjengkriminalitet. Det startet i 2006, som følge av Aker Brygge-skytingen, hvor B-gjengmedlemmer skjøt mot to ledere i gjengen Young Guns.

Eirik Jensen ledet prosjektet som besto av tjenestemenn fra Oslo-politiet, samt nabodistriktene Follo, Romerike og Asker og Bærum.

LEDER UTSPØRRINGEN: Spesialenheten-aktor Kristine Schilling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER UTSPØRRINGEN: Spesialenheten-aktor Kristine Schilling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde gått tilbake til gjengprosjektet og drev med det hemmelige Nemesis-prosjektet, sier Jensen, som sier han jobbet døgnet rundt med dette prosjektet før de slo til.

Jensen sier at han også hadde kontakt med Cappelen i denne perioden.

Vil be om lukkede dører

Spesialenheten vil i dag be om to korte lukkede deler. Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten sier at de ønsker å legge fram SMS-er hvor konkrete navn kommer fram og som beskriver enkelthendelser. Kim Heger foreslo at navnene i disse tektsmeldingene kunne anonymiseres og at disse SMS-ene kunne legges fram for åpen rett. Det mener Spesialenheten blir «vanskelig».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling