Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen håpet revolusjonerende billigsnus skulle få Cappelen på rett kjøl. Slik endte eventyret i grus

Snusselskapet skaffet finansiering via Oslos underverden.

SNUSTÅRNET: På det gamle flytårnet på Fornebu flyplass, drev Gjermund Cappelen snusfirmaet Pure Nordic. Det ble en turbulent avslutning for selskapet, som ville revolusjonere snusmarkedet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

Cappelen
SNUSTÅRNET: På det gamle flytårnet på Fornebu flyplass, drev Gjermund Cappelen snusfirmaet Pure Nordic. Det ble en turbulent avslutning for selskapet, som ville revolusjonere snusmarkedet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Cappelen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen (59) trodde Gjermund Cappelens (50) snusvirksomhet var hasjbaronens nye, lovlige levevei.

Jensen var nysgjerrig på Cappelens virksomhet, forklarte den tidligere politilederen i Oslo tingrett sal 250 onsdag denne uka.

Spesialenheten for politisaker har i retten fastslått at Jensen og Cappelen hadde omfattende kontakt i omkring ti år siden 2004. De to ble kjent i 1993, og Jensen hevder Cappelen var hans informant og kilde i kriminelle miljøer siden. Cappelen hevder den tidligere politimannen gjorde det mulig for ham , slik Jensen er tiltalt for. Jensen nekter straffskyld.

Han har i flere dager blitt grillet av Spesialenheten om pengebruk og hans kontakt og relasjon med Gjermund Cappelen.

TILTALT: Gjermund Cappelen (50) har erkjent innførsel av flere tonn hasj gjennom flere år. Han hevder politimannen Eirik Jensen gjorde innførselen mulig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Gjermund Cappelen (50) har erkjent innførsel av flere tonn hasj gjennom flere år. Han hevder politimannen Eirik Jensen gjorde innførselen mulig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jensen har i løpet av utspørringen forklart at han ikke visste at Cappelen var en av Norges største hasjsmuglere. Han visste imidlertid godt at Cappelen hadde kjenninger i det kriminelle miljøet og at han i perioder slet med rus.

Men på et tidspunkt trodde Jensen det hadde snudd for Cappelen, om vi skal tro den tidligere politimannens forklaring i retten.

Billig-snus

I 2011 investerte Gjermund Cappelen i et nytt snusselskap som holdt til i det gamle flytårnet på Fornebu lufthavn. Cappelen ble på tidspunktet omtalt som «Stabekk-investor» og spyttet inn midler da en Oslo-mann ble introdusert for den nye snusen i Danmark.

Snusselskapet het Pure Nordic Tobacco, og solgte konsentrert porsjonssnus. Snusen inneholdt 22 prosent av fuktigheten som vanligvis tilføres under produksjon. Kundene måtte selv tilsette vann i boksen og sette den i kjøleskapet over natta før de hadde ferdig porsjonssnus.

Cappelen-selskapet kunne dermed selge snusen sin langt billigere - fordi tobakksavgiften baserer seg på vekt på salgstidspunktet.

Gründerne håpet billigsnusen - som ble produsert ved Danmarks største tobakksfabrikk - skulle revolusjonere markedet.

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen hevder kontakten mellom han og Cappelen var kilde- og informantvirksomhet. Han sier han også hadde noe omsorg for Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen hevder kontakten mellom han og Cappelen var kilde- og informantvirksomhet. Han sier han også hadde noe omsorg for Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det skjedde ikke, og hasjkongen ble aldri noen tobakksprins. Selskapet ble slått konkurs sommeren 2013 etter at driften i praksis ble lagt ned sent i 2012.

Men de få åra snusdrømmen levde var turbulente og vekket Eirik Jensens interesse, ifølge den tidligere politilederens forklaring i retten.

- Tobakksindustrien går sakte

Jensen sender en rekke SMS-er og e-poster til Cappelen i 2011 som han hevder omhandler snusen:

«Hvordan går det. Er du heltidspensjonist?»

- Det omhandlet den nye profesjonen hans og var et fleipete utsagn fordi han skulle starte med snusvirksomheten. Jeg fleipa litt med det, forklarte Jensen i retten mandag om meldingen.

I august det samme året forklarer Jensen at Cappelen var i Danmark og undersøkte snusfabrikken, og at politimannen var nysgjerrig på hva Cappelen visste om ståa i Danmark.

TURBULENT: Det ble ei turbulent tid for snusselskapet Pure Nordic Tobacco. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TURBULENT: Det ble ei turbulent tid for snusselskapet Pure Nordic Tobacco. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

De neste månedene gikk det flere meldinger mellom de to der det refereres til tobakksindustrien:

«Hei, ser at fremdriften i tobakksindustrien går veldig sakte. Er det noen fremdrift på frimerker eller bilder? Utfordringer står i kø her og .. så jeg bare lufter det..?

Med vennlig hilsen en evig optimist …» skriver Jensen til Cappelen i september.

- Ukuelige optimister

Tidligere har Jensen forklart at «frimerker» og «bilder» er kodespråk for penger.

- Det handler om finansiering i Pure Nordic. Jeg vet at han jobbet med bankgaranti, sier Jensen i retten.

To timer etter svarer Cappelen: «Hei igjen, vi er visst av samme slaget. Ukuelige optimister.!! Det er nok ikke lenge igjen før snussalget tar seg opp. Det er møte i disse dager og jeg kan kontakte deg over helgen.» skrev han.

I oktober skiver Jensen igjen til Cappelen:

«Hei, fint å høre at produsent kan levere til sine snusfornuftige kunder. Er det noen bedring på bildesiden? Det har vært mørketid lenge nå.»

Spesialenheten mener snus- og tobakkspraten mellom Jensen og Cappelen kan dreie seg om penger Jensen skulle få av hasjbaronen. Kodespråket og sjargongen mellom de to er sentrale elementer av hva Spesialenheten prøver å få på det reine i rettssaken. Jensen nekter for at at de her snakker om kodespråk.

- Jeg er interessert i Pure Nordic. Jeg er både spent og engasjert, da det er dette han skal leve av. Det er en positiv utvikling i livet hans, forklarer Jensen i retten.

Fortalte tollerne om Cappelen

Seinere samme måned skriver Cappelen til Jensen at han sitter i forhandlinger med en stor dagligvarekjede om kontrakt på hundre milioner kroner for snusvirksomheten.

Den tidligere politilederen brukte mye tid på snussalget. I retten kom det også fram at Jensen fortalte PTO-kontoret (Politi og Toll Oslo) om Cappelens nye virksomhet.

- Cappelen hadde startet et snusfirma som jeg håpet var legitimt og ryddig og som jeg håpet han skulle drive med i åra framover, derfor forteller jeg dem om det, forklarer Jensen.

Jensen hevder at flere som jobbet på PTO-kontoret kjente til Cappelen og hans tidligere informantvirksomhet.

- Jeg tenkte at nå har han etablert seg i noe positivt. Det var min motivasjon for å gjøre det. Det var en positiv melding om han, forklarer Jensen

- Visste Cappelen at du snakket om ham om PTO?

- Det vet jeg ikke, sier Jensen.

Bokettersyn

Det kom også fram i retten at Tolletaten gjennomførte bokettersyn av Pure Nordic Tobacco. Cappelen skal ha drevet hvitvasking stort sett via utenlandske konti og selskaper, men det er blitt avdekket at store pengebeløp gikk inn og ut av selskapets konto.

- Jeg fikk ikke vite noe om resultatet, sier Jensen, som regnet med at det var et tradisjonelt bokettersyn.

Ifølge Spesialenheten har Jensen sagt lite i avhør om hva han fortalte andre om snusselskapet. I et avhør med Spesialenheten i mars 2014, omkring en måned etter han ble pågrepet, snakket han om en episode der Cappelen skal ha blitt utsatt for en trussel.

«Midt oppi dette slår Tollvesenet mot snusfirmaet, og bokettersyn og et helvetes spetakkel.»

Da skal Jensen ha snakket med en toller og bedt ham ta det rolig. Jensen forklarte også at han hadde en relasjon til Cappelen og spurte om de kunne gi han en sjanse hvis det var mulig.

- Det var i hvert fall nok til å gjøre Cappelen stresset, sa Jensen.

«Skrue» skaffet finansiering

Dagbladet kunne i 2015 avsløre at Imran Saber (37), omtalt som «Skrue», jobbet i kulissene i selskapet. Dagbladet vet at flere enkeltpersoner har forklart at de hver investerte rundt 100 000 kroner i Cappelens selskap, etter råd fra Saber.

Saber er omtalt som en kjent størrelse med bånd til ulike grupperinger i Oslos underverden. Etter Nokas-ranet ble han omtalt som David Toskas «finansminister». Han ble i fjor dømt for heleri av 3,3 millioner kroner.

Pengene til aksjonærene gikk tapt. Da selskapet gikk konkurs var Cappelen oppført som største aksjonær med 95 prosent av aksjene, mens en annen privatperson var oppført med de resterende aksjene. Igjen på firmaets konto sto 5 kroner og 40 øre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling