Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Jensen hevder Cappelen var informant for dansk politi, og at det førte til store hasjbeslag

- Cappelen kom også i kontakt med folk i Spania.

FORKLARER SEG: Eirik Jensen, her fotografert før han forklarte seg i retten tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: Eirik Jensen, her fotografert før han forklarte seg i retten tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen hevdet i sin forklaring i dag at Gjermund Cappelen ikke bare var hans og Oslo-politiets kilde, men at han også ga informasjon til utenlandsk politiet, og han forklarte seg om hvordan han mente Cappelen hentet informasjon i utlandet og bidro til beslag.

- Han ble ved en anledning utlånt til en avdeling i København for å avdekke hasjomsetning fra Bandidos rundt 2001-2002, hevder Jensen.

- En helt annen oppfatning

Cappelen har benektet at han var informant, men vedgått at han har gitt «noe informasjon» til Jensen ved enkelte anledninger. Han mener kontakten mellom de to i hovedsak handlet om et kriminelt samarbeid.

- Han er av en helt annen oppfatning av hva slags forhold han og Jensen har hatt og hva han har bidratt med. Dette vil han forklare seg om, sier forsvarer Kaja de Vibe Malling til Dagbladet.

Jensens forklaring er annerledes:

VITNER I DAG: Jensen fortsetter sin forklaring i retten i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNER I DAG: Jensen fortsetter sin forklaring i retten i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han hadde kontakter i kriminelle nettverk. Danskene hadde et sted i Amsterdam som var samlingssted for kjøp og salg av store partier med hasj. Cappelen var godt kjent i dette miljøet og hadde kontakt med personer som hadde tilgang på dette stedet. Flere av disse var personer med tilknytning til Hells Angels, forklarer Jensen.

- Det var en lang periode der Nederland var hasjmekka. Det ble også etablert et hasjmarket i Spania, som tiltrakk seg mye spesielle mennesker. Cappelen kom i kontakt med folk der også, forklarte Jensen.

TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Christiania

Han forklarer at det var viktig for dem at de visste om Cappelens rutiner, ettersom han reiste mye. Ifølge Jensen ble Cappelen også svært viktig for dansk politi, tilknyttet hasjsalget i fristaden Christiania i København.

- Det var et oppkjøp som skulle skje, og etter hvert forsto vi at dette måtte være relatert til de som drev Christiania. Cappelen hadde kontakt med en person som har bodd i fristaden. Navn han flere ganger har gitt opplysninger om har ifølge dansk politi hatt relasjon til Christiania og Hells Angels. Noe av informasjonen førte blant annet til et motorveibeslag på 2,5 tonn hasj, hevder Jensen.

- Cappelen har levert store mengder informasjon. Hvor store mengder, hadde vært interessant å avdekke. Men det har vært mye. Stort sett har det vært om norske narkotikakrimnelle. Etter hvert handlet deg også om utenlandske kriminelle. Også informasjon om smuglerruter som ble benyttet i Europa, sier Jensen.

- Cappelen har muligens vært en av de beste kildene vi har hatt. Han var en person med unik innsikt i lukkede miljøer og utenfor landegrensene. At kilder og informanter driver dobbelt er nesten en del av virkeligheten, men Cappelen har aldri snakket seg inn i kriminelle forhold. Han har nesten aldri blitt dratt inn i noe i kjølvannet av at det er blitt produsert saker, forklarte Jensen.

- Da skal han jo tas

Jensen sa videre at Cappelen aldri ble presset dersom han kunne inkriminere seg selv.

- Vi som informantbehandlere burde ha forstått at at han kunne vært involvert i kriminalitet.

Den tidligere politilederen sa at han imidlertid aldri undersøkte Cappelen i politiets databaser, men at han har gjort søk etter Cappelen i politiets straffesakregister.

- Det er ingen andre i politiet som har kommet til meg som informantbehandler og sagt at Cappelen driver kriminell virksomhet, og at «vi skal ta ham». Vi har relativt bred kontakt i politiet. Det er ganske vanlig å gi beskjed til informantbehandler hvis informanten driver dobbelt, for da skal han jo tas, forklarer Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling