Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen i retten: - Fra 1998 til 2011 har jeg levd et liv som ingen på politihuset visste noe om

Jensen forteller om sitt kontroversielle liv som politimann.

I RETTEN: Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN: Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Eirik Jensen startet sin forklaring i Oslo tingrett i dag fortalte han at han har vært involvert i et hemmelig politiprosjekt, som bare et fåtall andre personer har vært klar over.

- Jeg drev et hemmelig prosjekt. Fra 1998 til 2011 har jeg levd et liv som ingen på politihuset visste noe om.

- Jeg hadde tjenestebil, flukplaner, hemmelige møteplasser, hemmelig telefon og reiste mye. Jeg fryktet også kontraspaning, sier Jensen.

Han sier han ikke vil fortelle så mye om det nå, men at det er noe han vil si mer om senere i saken, og at han er sikker på at Riksadvokaten vil si noe om det.

- Det har vært forankret på toppen i norsk politi.

- Hvis du skal forstå alt som mistenkeliggjøres av motparten, så må du forstå hva du har holdt på med. Jeg må få retten til å forstå at jeg har gjort en del ting på oppdrag fra toppledelsen i norsk politi, som jeg aldri har tenkt til å snakke om, sier Jensen.

Han sier politiinspektørene Odd Berner Malme, Iver Stensrud og Einar Aas kjente til prosjektet. Ifølge Jensen visste ikke hans avdelingsledere om prosjektet.

- Det var utrolig tungt å ikke kunne fortelle mine nærmeste ansatte om hva jeg dreiv på med. Det er ikke alle ledere som har vært like medhjelpelige eller støttende. Det vil dere se utover i saken, sier han.

- Jeg jobbet ikke aleine. Jeg hadde en medsammensvoren. Vi tok alle disse møtene overalt i landet sammen. Det var tungt. Jeg kom til alle døgnets tider. Disse møtene ble lagt til spesifikke tider og steder av sikkerhetsgrunner. Jeg måtte kvittere ut en bil, og det er mistenkelig når politiet ikke vet hva den skal brukes til, sier Jensen.

- Plutselig var jeg inne på politihuset midt på natta. Jeg ønsket å forklare for de rundt meg hva jeg gjorde, men det er aldri blitt gjort.

Jensen sier han har møtt motstand i «moralpolitiet» på politihuset.

- Det er nesten som å gå på Grønland. Det er noen som bestemmer hvordan du skal se ut og hvordan du skal te deg. Jeg har utfordret dette. Det å være annerledes har hatt sin pris, men det har også hatt gevinster. Det har kostet, og jeg skal prøve å definere det videre når jeg skal prate om Cappelen, sier Jensen.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Tøff i tonen

Han sier at han er klar over at han var kontroversiell.

- Jeg er klar over at ikke alle liker meg, men det er prisen jeg er villig til å betale fordi jeg bryr meg om det jeg dreiv på med.

- Jeg er kjent for å være tøff i tonen, og har det vanskelig med å slippe folk innpå meg, sier han.

- Jeg har hatt en klesstil som har vært litt annerledes enn andre politifolk. Jeg har likt meg i ordinære klær. Aldri av den dyre sorten, men det har funka. Jeg har sklidd inn i det kriminelle miljøet. Det er kriminelle som kaller meg kameleon, fordi jeg sklir inn i alle miljøer.

Han sier drivkraften hans har vært å skape en trygg hovedstad.

- Jeg har også mine svakheter. Jeg er utrolig klar over hva jeg ikke kan. Jeg er svak i data, og duppeditter og sånn er ikke min greie. Jeg er en praktiker. Jeg er utrolig glad i operativt politiarbeid og det syns jeg er spennende. Jeg har vært med på mye morsomt som har utviklet norsk politi, sier han.

- Det er sårt for meg å åpne Pandoras eske og fortelle hva jeg har drevet på med, men jeg har ikke noe valg, og det kommer jeg til å gjøre.

- Fikk info om mulig drap

DAG 1: Dagbladets kommentator Martine Aurdal om første dag av rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

Han sier kriminelle har tatt kontakt med ham og gitt informasjon om forhold som de mener er over streken.

- Å få slik informasjon sparer mye ressurser. Og vi kunne gå inn og demme opp for uønskede hendelser. Ofte var det snakk om drapsplaner og voldshandlinger, sier han.

Han sier han «var så uheldig å motta informasjon om et mulig drap i Oslo».

- Da var jeg ikke på jobb. Men jeg fikk noen til å skrive det inn for meg i Indicia (politiets etterretningssystem). Da fikk jeg et helvete etterpå. Det var en sjef som åpenbart ikke hadde tilgang på samme informasjon som jeg hadde, og at vi skulle begynne å jobbe med det. Det ble tatt opp negativt. Det avdekket at den enheten som skulle jobbe med det ikke hadde kunnskapen og kompetansen, sier han.

- Truet

Han forteller også om ulike trusselsituasjoner, blant annet at han fikk opplysninger om at Hells Angels ble hyret inn for å skyte ham.

- Da var de såpass voksne at de sa fra til meg. Det er litt av gevinsten av å holde kontakt med folk, sier Jensen.

Han sier det har vært sju konkrete trusselsaker rettet mot ham.

- Jeg har alltid måttet tenke på å ha fluktplaner. Jeg har hatt våpen, penger og ammunisjon tilgjengelig. Når det skjer noe, så skjer det så fort. Jeg kan ikke basere meg på at førsteinnsatsen tas av andre, sier Jensen.

- Det har vært som en dårlig roman. Men det har vært sant.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media