Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen vs. Gjermund Cappelen

Jensen-kollega: - Jeg har også våpen, men det er registrert

Eirik Jensen nekter straffskyld for å ha hatt uregistrerte våpen. 

REGISTRERER ALLE: Da Johnny Brenna var politimann registrerte han alle informanter. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
REGISTRERER ALLE: Da Johnny Brenna var politimann registrerte han alle informanter. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sånn jeg kjenner Eirik, så er han en feltarbeider, han er ikke noen administrator. Han er litt som fagarbeideren som glemmer regnskap og fakturering. Det ene er nok at han ikke ønsket å vise for alle hva slags kilder og informasjon han hadde, men det ligger mer på hans personlighet. Å ha notoritet var ikke hans greie, sier Johnny Brenna.

I 20 år jobbet han sammen Eirik Jensen. I to perioder var også Jensen sjefen hans. Brenna fulgte saken i Oslo tingrett i dag.

Han vil ikke uttale seg om skyld eller om hva han tror om saken, men forteller gjerne hvorfor informanter, som Eirik Jensen hevder at Gjermund Cappelen var, til tider ikke var registrert i politiets etterretningssystem INDICIA.

- Jeg registrerte alle

- Før, spesielt på 90-tallet og utover 2000-tallet, var det vanlig å ikke registrere informanter og informasjon man fikk fra informanter?

- Nei, det var ganske strenge formkrav til registreringen. Hvis man ikke registrerer informanter skal de heller ikke brukes operativt. Dette skal kunne kontrolleres og ha notoritet. Jeg personlig registrerte alle sammen, sier Brenna, som nå er forfatter og har skrevet flere krimbøker.

I dag jobber Brenna som prosjektleder for et tryggere uteliv i Oslo.

Brenna legger til at registrering og notoritet nok var det som ble håndtert dårligst når det gjelder informantbehandling fra Eirik Jensens side.

- Som sagt, han er en feltarbeider, og likte å være på gata og snakke med informanter. Registrering og notoritet har nok vært mangelvare, sier Brenna.

- Var det noen som reagerte på dette i politiet?

- Jeg kjente ikke til det. Jeg jobbet med ham i to perioder, og da var han min overordnede, så jeg hadde ikke oversikt over hans virksomhet.

- Jeg har våpen

Jensen er tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Det gjelder både manglende tillatelse og ulovlig oppbevaring av til sammen ni våpen fordelt på sitt kontor, hjemme og i en fritidseiendom.

Da assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, leste opp tiltalen angående oppbevaring av en Krag Jørgensens rifle, svarte Jensen:

- Jeg hadde det våpenet ja. Men ikke skyldig , sa Jensen, som tidligere har sagt til Dagbladet at han hadde våpen for å beskytte seg selv og at ledelsen i politiet visste dette. Men våpnene var ikke registrert, og dermed mener påtalemyndigheten at de er ulovlige.

Våpen, det har også Brenna.

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Ja, jeg har våpen, men det er registrert, sier Brenna, som forteller at mange som jobber med tunge kriminelle tenker på om de skal ha våpen tilgjengelig på privaten.

- Hva slags våpen har du?

- Jeg har en pistol, men som sagt er den registrert.

- Det å ha en plan hvis folk kommer på tunet mitt, det å kjøre omveier når du kommer hjem fordi du kanskje har spaning på deg, det er hverdagen til informantbehandlere, sier Brenna, som sier han ikke har jobbet med noen saker mot Cappelen tidligere.

- Har du noen gang jobbet med en sak som gjelder så høye summer som 1 til 2 milliarder kroner, slik som aktoratet hevder at Cappelen kan ha solgt narkotika for?

- Nei, det er et ukjent tall for meg og jeg har ikke noen kommentar til det, men det høres voldsomt ut, sier Brenna.

Hemmelig operasjon

Dagbladet har tidligere skrevet at ingenting knyttet til Cappelen-operasjonen, hvor plutselig Eirik Jensen dukket opp i saken da politiet spanet på Cappelen, ble lagt inn i politiets etterretningsdatabase Indicia eller i andre interne registre på en måte som kunne leses av kolleger som ikke var på den korte innsidelista.

Dette ble gjort for å hindre at noen andre enn den innerste kretsen av betrodde fikk høre om den pikante situasjonen. Det ble da tatt helt uvanlige forholdsregler i politihuset på Grønland i Oslo, etter det Dagbladet erfarer:

NEKTER Å HILSE: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

• All kommunikasjon mellom spanerne under selve oppdragene ble skjermet fra andre politienheter.

• Heller ikke andre ledere eller nøkkelpersoner, inkludert Eirik Jensen, som ofte kjente omrisset av store etterforskninger enten gjennom arbeidsrapporter og møter eller uformelt korridorprat, fikk vite noe.

RETTSSAKEN: Påtalemyndighetene arbeider for å finne et betydelig større beløp enn de ti millionene som er beslaglagt fra Gjermund Cappelen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media