Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Jensen kom og sa at Cappelen hadde ringt fordi det lå spaningsbiler etter ham

Tollere synes det var spesielt at Jensen blandet seg inn i deres spaning av to dansker.

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken Eirik Jensen eller hans forsvarer, advokat John Christian Elden, er til stede i Oslo tingrett i dag.

Rettsforhandlingene går likevel sin gang, og dagens hovedtema er en hendelse fra februar 2012, der vitner fra Tollvesenet forteller om hvordan Eirik Jensen involverte seg i en spaning de da holdt på med.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

Den 6. februar 2012 stoppet Tollvesenet to danske menn som kom med København-ferja. Mennene ble stoppet på bakgrunn av informasjon tollerne hadde, opplyser tolloverinspektør Reidar Loftesnes i retten.

- Plukket opp av Cappelen

- De kom med en ganske tvilsom historie i tollkontrollen, og det ble da valgt å sette spaning på dem. Vi fulgte etter dem til Oslo sentrum hele dagen, til de gikk og la seg på Thon Hotel. Dagen etter kom de ut fra hotellet i 10-tida, gikk til Oslo S og tok toget til Lysaker. Der spaserte de litt langs veien, før de snudde og tok toget tilbake til Oslo, sier tolloverinspektøren.

Tollvesenet spanet videre på mennene denne dagen, og i 14-tida observerte de at danskene ble plukket opp av en BMW - registrert på Gjermund Cappelen, forteller Loftesnes.

Spanerne fulgte videre etter bilen, som kjørte til Cappelens hjem i Asker. Der gikk alle inn i huset.

- Etter 40 minutter kjørte de derfra igjen i høy hastighet, og danskene ble sluppet av i nærheten av Oslo Bussterminal.

- Jensen kom med bilnummerne

Den 7. februar var det Lars Teigen fra Tollvesenet som var tolllernes representant på PTO-kontoret i Oslo. PTO-kontoret er blitt beskrevet som en mini-operasjonssentral for seksjonen for Organisert Kriminalitet, der all informasjon som kan være vesentlig samles inn og viderebringes etterforskerne.

Teigen sier i retten i dag at han var relativt ny i jobben, og aldri før hadde hatt noe særlig kontakt med Eirik Jensen. Men denne dagen kom Jensen inn til ham, sier han.

- Han kom inn til meg med en lapp med registreringsnummeret på noen biler. Han sa at «dette er registreringsnummerne på spaningsbilene deres», også sa han at «en han snakka med hadde ringt og sagt det lå spaninsbiler etter ham», sier Teigen.

Han sier han ikke var kjent med alle operative saker som skjedde da de skjedde, og ikke visste om den aktuelle spaningen av danskene.

- Litt spesielt

- Eirik Jensen sa da at denne personen var Gjermund Cappelen, en som han kjente over tid, og han sa at han var en mann som tidligere drev med stoff, men som hadde slutta, sier Teigen.

Han understreker at han ikke opplevde at Jensen kom med noen føringer rundt tollernes spaningsaktivitet, men at han ville gi informasjon om at de var avslørt.

Likevel varslet han sjefen sin om samtalen, sier han i retten.

- Jeg synes det var litt spesielt, så jeg tok det opp med min leder, som journalførte det.

Teigen forteller videre at han sjekket ut saken og ringte Jensen og ga ham opplysninger om den.

- Jeg sa at det stemmer at vi har hatt spaning på to dansker, og ga ham navnene på dem.

- Jeg husker ikke helt hva Jensen sa da, men mener han gjentok at Cappelen hadde slutta med narkotika. Jeg opplevde ikke at han hadde noe ønske om at vi skulle avbryte saken, sier han.

- Visste om Cappelen

Aktor Kristine Schilling ber han utdype hvorfor han opplevde Jensens involvering i denne konkrete saken som spesiell.

- Jeg hadde aldri opplevd før at en politimann kom inn på den måten i en operativ sak for å informere om at spaninga er oppdaget, svarer Teigen.

Han utdyper:

- Jeg visste også hvem Gjermund Cappelen var, og hva han dreiv med, og ville derfor snakke med min sjef om det.

Han sier også at han snakket om denne konkrete hendelsen med leder for Seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, da pågripelsen av Jensen ble kjent.

- Klarte ikke holde deg unna

I retten blir Teigen videre bedt om å fortelle om en annen hendelse, der Jensen og Cappelen var involvert.

- Kort tid etter spaningen (av danskene) hadde vi en kontroll av Pure Nordic Tobacco, som Cappelen var daglig leder for. Det ble i forkant informert om dette på morgenmøtet, og vi reiste ut med tjenestemenn fra Spesielle Operasjoner.

Teigen sier han selv ikke var med ut på denne kontrollen.

- Seinere samme dag kom Eirik Jensen inn til meg og sa noe ala «Jaja, du klarte ikke holde deg unna likevel. Jeg sa jo at han hadde slutta», sier Teigen i retten.

Han sier han tror noen måtte ha informert Jensen om kontrollen, for Jensen hadde ikke selv vært til stede på morgenmøtet der kontrollen ble besluttet.

Nekter straffskyld

Spesialenheten mener at Eirik Jensen, i egenskap av polititjenestemann ved Oslo politidistrikt hadde tjenstlig kontakt med Cappelen fra våren 1993 og opparbeidet et tillitsforhold til ham.

«Fra 2004 var han villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, bl.a. ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten, og derigjennom kunne redusere risikoen for at denne ble avslørt», heter det i tiltalen.

Eirik Jensen nekter straffskyld etter tiltalen. Han sier at kontakten med Gjermund Cappelen kun var et politi/informant-forhold.

DIREKTE: Eirik Jensen er gjest på kveldens på krimfestival i Oslo. Video: NTB/Scanpix Vis mer