Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen krever enda sikrere banker

Norske banker må fylle på egenkapitalen med ytterligere 1 prosent for å stå bedre rustet mot framtidige tilbakeslag i økonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om at den såkalt motsykliske kapitalbufferen skal settes til 1 prosent i første omgang, ble offentliggjort av finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag ettermiddag.

Hun mener, som resten av EU og EØS-landene, at bankene må ha ekstraordinær kapital å tære på for ikke å bidra til oppbremsingen når det begynner å gå tregere i økonomien.

- Formålet er å gjøre bankene mer solide og robuste i en framtidig lavkonjunktur og slik forhindre at bankene forsterker et økonomisk tilbakeslag ved å stramme inn på utlånspraksisen, sa Jensen da hun redegjorde for beslutningen.

Størrelsen på det nye kapitalkravet er på linje med de rådene departementet har fått fra Norges Bank og Finanstilsynet. Siv Jensen mener det også samsvarer godt med forventningene i markedet.

Det nye kravet trer i kraft halvveis ut i 2015. Det betyr at banker som virksomhet i Norge har halvannet år på seg til å bygge opp kapitalbufferen.

NTB