Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen krever et offensivt forsvar. - Nå skal alt fram

Forsvarer Elden sier de vil ta kampene om bevisene i ankesaken, der «Eirik Jensen kjemper for livet».

DAG TO: – Vi er mer aktive i dette forsvaret her. Vi skal ikke ha bevisførsel på at det er tvilsomt at han er skyldig. Vi skal bevise at han ikke er skyldig, sier Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vårt mål er Jensens klare uttalelse: «Alt skal fram», sier Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden under sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett i dag.

Klienten - den 61 år gamle pensjonerte polititoppen - har anket tingrettens dom på 21 år i fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til import av 13,9 tonn hasj fra 2004 til november 2013.

ANKESAK: I går startet ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer... Vis mer

- Jensen har bedt om et offensivt forsvar. Vi har fått beskjed om å imøtegå det som kommer, og føre egne bevis. Årsaken er visstnok at vi hadde for stor tro i tingretten på at mangel på bevis for skyld skulle være grunnlag for en ikke fellende dom, sier Elden, som sier at de kommer til å «ta kampene om bevisene og andre ting».

Overfor Dagbladet utdyper advokat John Christian Elden at lagmannsretten kan vente seg flere detaljer fra Eirik Jensen i denne runden.

- Hans forklaring er nøyaktig den samme som i tingretten, men han vil utdype. Det vil kommer mer. Han har ikke endret noe faktum. Han sa sannheten da og vil fortelle sannheten nå, varsler Elden.

Følg saken direkte her

I tingrettsdommen ble det et sentralt poeng at Eirik Jensen sa at han ikke visste at Gjermund Cappelen drev med en betydelig hasjimport siden 1993. Tingretten fant det usannsynlig og mente Jensen hadde en plikt til å gripe inn. Elden sier at det vil bli et tema i saken om hva Jensen og andre visste og at «et annet spørsmål om hva som ligger i ordet kunnskap» , men at Jensen vil forklare det samme som i tingretten.

- Jensen vet ikke om betydelig innførsel etter 1993, sier Elden.

- Men han visste at han Cappelen var kriminell?

- Han visste at han var i miljøet. Hvorfor bruke ham som kilde? Du får ikke kildeopplysninger hvis du ikke er i et miljø. Spørsmålet er om du vet at han driver konkret med noe.

- Var det noe som ikke kom godt nok fram i tingretten?

- Jeg vet ikke. Jeg mener han var ganske ålreit på det. Men tingrettsdommen sier ikke noe om det spørsmålet.

- Vil det kunne komme bedre fram nå?

- Jeg håper det.

- Kjemper for livet

- Også ting som Jensen har taushetsplikt om, har han rett til å forklare seg om. Det må dere akseptere, så får vi se hvor støtene kommer, sier Elden.

- Han har rett til å forklare seg når han risikerer 21 års fengsel. Han kjemper for livet, og det må vi i utgangspunktet akseptere, tilføyer forsvareren.

Jensens kjæreste, Ragna Vikre, brukte de samme ordene da hun og Jensen snakket med Dagbladet på vei inn i Oslo tinghus i går.

- Eirik skal inn nå og kjempe for livet sitt de neste månedene. Jeg mener han er i bedre psykisk forfatning nå. Han var ikke i særlig god form i tingretten, det mener jeg er vesentlig bedre denne gangen, sa Vikre.

Angrep på aktor

Elden viste tydelig misnøye i dag med at statsadvokat Lars Erik Alfheim fikk holde innledningsforedrag før ham - og også at Alfheim er til stede i retten.

- Vi ble enige om at jeg skal holde innlegget mitt etter Kleppe fordi de har saken mot Jensen. Bare de har Jensens sak. Det ble antydet at det kom noe fra Alfheim og det gjorde det, sier Elden.

Han reagerer på at Alfheim er til stede og understreker overfor juryen over at Spesialenheten fører hver sin sak.

Han angrep videre at dommene mot Cappelen og hasjligaen allerede er blitt tatt opp av aktoratet.

- Det som er bevisføring i Cappelens sak er ikke bevist i saken mot Jensen. At det er dom i Asker og Bærum tingrett og Borgarting lagmannsrett er irrelevant for bevisføringen mot Jensen. Det kan ikke i det hele tatt bevisføres. Jeg skal ikke be dere lukke ørene for det som er sagt, men ingenting av de andre sakene mot Cappelen har noen positiv bevisverdi i vår sak og må bevisføres av Spesialenheten, sier han.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

- Slåss mot vindmøller

Tiltalen mot Eirik Jensen er den samme som i Oslo tingrett.

Elden kritiserer i dag også selve tiltalen i saken, hvor han er tiltalt for medvirkning til blant annet innførsel av store mengder hasj i perioden 2006 til 2009:

- Han slåss mot vindmøller, fordi det ikke er noen konkrete anklager i tiltalen, sier Elden.

I tiltalen heter det at Jensen fra 2004 var villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, blant annet ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten.

Eirik Jensen erkjente i lagmannsretten ikke straffskyld.

Hele Norges coronakart