SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Polititoppen Eirik Jensen er løslatt, men er ennå siktet for grov korrupsjon. Foto: Dagbladet
SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Polititoppen Eirik Jensen er løslatt, men er ennå siktet for grov korrupsjon. Foto: DagbladetVis mer

Jensen kvittet seg med telefon som han brukte til å kommunisere med Cappelen

Et av spesialenhetens «hemmelige» bevis mot polititoppen. Jensen nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den nylig frigitte fengslingskjennelsen mot Eirik Jensen vurderer retten troverdigheten til de fram til nå «hemmelige» bevisene i den omfattende korrupsjonssaken mot polititoppen.

Blant annet kommer det fram at spesialenheten mener mistanken mot Jensen styrkes av at Jensen kvittet seg med en telefon som han hadde brukt i kommunikasjon med  narkosiktede Gjermund Cappelen.

- Bemerkelsesverdig Også SMS-utvekslingen mellom Jensen og Cappelen blir brukt som et bevis som kan styrke mistanken mot Jensen.

- Vi mener SMS-utvekslingene vi sitter på underbygger mistanken om et straffbart samarbeid mellom siktede og bærumsmannen, har etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten sagt til NRK.

De to skal ha brukt et «kodespråk», som Cappelen har hevdet handler om hasjleveranser.

- Retten finner det (...) bemerkelsesverdig at Jensen ikke har kunnet kommentere kodene som her brukes. Videre har retten merket seg at Jensen heller ikke har noen forklaring på hvorfor han kvittet seg med en telefon som han hadde brukt i kommunikasjon med Cappelen, vurderer tingrettsdommer Kjersti Dørstad i kjennelsen.

Troverdig forklaring om penger i veggen Retten mener kontantinnskudd på totalt 303 576 kroner over en fireårsperiode, ved en anledning to beløp satt inn dagen etter et møte med Cappelen, i utgangspunktet styrker mistanken mot Jensen. Retten presiserer at Jensen har gitt en forklaring på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i kjennelsen framkommer det at Jensen har gitt en troverdig forklaring på hvorfor han hadde 34 300 kroner i en vegg hjemme hos seg selv.

- Slik retten ser det, har imidlertid Jensen gitt en troverdig forklaring på hvorfor han hadde et så vidt stort kontantbeløp tilgjengelig. Retten er på den annen side enig med spesialenheten i at Jensen burde ha forklart om pengeoverleveringen fra Cappelen i første avhør, selv om dette skulle gjelde tilbakebetaling av et lån, heter det i kjennelsen.

Utover at han hevder pengene han fikk av Cappelen var tilbakebetaling av et lån, har han som Dagbladet har skrevet tidligere, også forklart Spesialenheten at han alltid har hatt kontanter liknende, i tilfelle han på grunn av trusler eller liknende fort må dra vekk og holde seg i skjul. Dette sa han også til TV 2 i går.

Spesialenheten er uenig i troverdighetsspørsmålet. Etterforskningleder Liv Øyen sa i går til Dagbladet at de mener Jensens forklaring på dette punktet mangler troverdighet.

Snudde om munnkurv Etter fengslingsmøtet bak lukkede dører 20. mai ble pressen lenge nektet å få lese tingrettens kjennelse, den eneste offisielle begrunnelsen for hvorfor Jensen skulle holdes fengslet. Bakgrunnen var at Spesialenheten hadde bedt tingrettsdommer Inger Kjersti Dørstad om så omfattende hemmelighold som mulig. Etter klager fra mediehusene fikk pressen onsdag innsyn i dokumentet, men var ennå bundet av «munnkurv» som følge av et forbud mot offentlig gjengivelse.

Det vedvarende hemmeligholdet ble i går kritisert av blant andre strafferettsekspert John Christian Elden og tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Dagbladet begjærte i går morges forbudet opphevet, blant annet begrunnet i grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper om åpenhet i rettspleien. Eirik Jensens advokat, Jens Ove Hagen, sluttet seg i formiddag til Dagbladets begjæring. Oslo tingrett opplyste klokka 15.30 i dag at begjæringen nå er tatt til følge og at kjennelsen ikke lenger er forbudt å gjengi offentlig.

NARKOSIKTET: Gjermund Cappelen har kommet med grove korrupsjonsbeskyldninger mot Eirik Jensen. Foto: Privat
NARKOSIKTET: Gjermund Cappelen har kommet med grove korrupsjonsbeskyldninger mot Eirik Jensen. Foto: Privat Vis mer