Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

- Jensen og Cappelen er ganske like som personer

I en uformell samtale med politiet beskrev Cappelen sitt forhold til Jensen. Nå skal Cappelens forsvarer grave i forholdet i retten.

TYSTET PÅ POLITIMANNEN: Gjermund Cappelen snakket Eirik Jensen inn i en korrupsjons- og narkotikatiltale. Nå skal han snart forklare seg om forholdet til Jensen, som nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TYSTET PÅ POLITIMANNEN: Gjermund Cappelen snakket Eirik Jensen inn i en korrupsjons- og narkotikatiltale. Nå skal han snart forklare seg om forholdet til Jensen, som nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Så om du går inn på de registrene på meg så er det nesten ikke noe informasjon. I hvert fall ikke fra Oslo.

Cappelen har et såkalt uformelt møte med politifolk på cella i Drammen fengsel 10. januar 2014. Det har gått fire uker siden Cappelen ble pågrepet.

19. desember møtte han Eirik Jensen i Grønlandsleiret utenfor politihuset. Jensen fikk han drøyt 30 000 kroner av Cappelen.

Jensen sier det var tilbakebetaling av et lån, Cappelen sier det var godtgjørelse for narkotikasamarbeidet dem i mellom.

- Folk har lurt

I det første avhøret spurte Cappelen etter sin «kildefører Eirik Jensen». Politiet sa den gang at de ikkke var interessert i det, men noe annet.

Nå, i den uformelle samtalen, vil politietterforskerne fra Asker og Bærum politidistrikt høre om Cappelens forhold til politioverbetjent Eirik Jensen.

- Folk har jo lurt på om jeg har vært angiver. De har det. Men jeg har fortalt til de nærmeste rundt meg hvordan det har vært, sier Cappelen i den uformelle praten, og forklarer hvordan forholdet hans til politimannen kan bevitnes av andre.

- Lukka han øynene for ting? spør politimannen Cappelen.

- Ja. Og at han heller kunne hjelpe meg, sier Cappelen.

de Vibes tur

Denne såkalte uformelle samtalen, ble lagt fram i retten torsdag i forrige uke. Den satte politiet enda mer på sporet av nå narkotika- og korrupsjonstiltalte Eirik Jensen. 24. februar ble Jensen pågrepet og siktet for grov korrupsjon, på høsten ble siktelsen utvidet til medvirkning til narkotikakriminalitet. Jensen nekter straffskyld og sier at Cappelen var kilde / informant og at kontantøkonomien hans har sin forklaring i sparing, forskudd på arv og kremmervirksomhet.

Mandag startet den siste dagen med spørsmål til eks-politimannen, og til slutt skal Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe stille spørsmål til Jensen.

- Det kommer forhåpentligvis noen svar når jeg får stilt ham spørsmål, sier de Vibe.

- De er ganske like

Han skal blant annet spørre Jensen om forholdet hans til den selvutnevnte hasjbaronen Cappelen og hvordan dette utviklet seg gjennom de 20 åra de kjente hverandre.

- Jeg mener at de er ganske like som personer. Jensen sier at spenning er grunnen til at Gjermund har drevet på i 20 år. Men jeg tror man kan snu det andre veien og si at spenning er grunnen til at Jensen synes det her var ålreit, sier de Vibe.

Jensen er tiltalt for korrupsjon ettersom påtalemyndigheten mener han varslet om forhold som kunne være av betydning for Cappelens innførselsvikrsomhet, og dermed reduserte risikoen for at Cappelen ble avslørt. De mener at varslene ble gitt gjennom sms-er med innhold som «kontroll her», «stille» og «solskinn».

- Dreide seg om penger

Jensen nekter straffskyld og har uttalt at værmeldingene var enten kodede meldinger for at Cappelen, som Jensen sier var hans informant / kilde, kunne tilnærme seg et miljø eller at meldingene ga uttrykk for noe positivt, samt at de i noen tilfeller rett og slett betydde at det var fint vær.

Cappelen har en helt annen forklaring, og sier at Jensen fikk 500 kroner per kilo hasj som ble innført.

- De har mange likhetstrekk i måten å leve livet på, sier de Vibe, som sier at kontakten stort sett dreide seg om penger og at det var derfor Jensen ofte var mest aktiv i kommunikasjonen.

Jensen har i retten sagt han «pushet» Cappelen for informasjon i saker og har videre sagt at Cappelen var en av Oslo-politiets beste kilder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling