Jensen om Cappelen: - Den eneste han har blåst, er meg. Jeg har spurt meg: Hva er grunnen?

Eirik Jensen sier han kommer til å slite med å forklare seg om Cappelens rolle, men at han ikke har noe valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Den eneste han har blåst, er meg. Jeg har spurt meg: Hva er grunnen til det?

Det sier Eirik Jensen til Dagbladet. I går sa han til Dagbladet at all kontakt han har hatt med nå hasjdømte Gjermund Cappelen har vært klarert i politiledelsen, og helt til topps i påtalemyndigheten. Han sa at kontakten med Cappelen ikke var et one man-show. Nå velger han å fortelle mer om kontakten med Cappelen, som han først ble kjent med i 1993, da Cappelen ble dømt i en mindre narkotikasak.

Jensen: Hva er motivet? Gjermund Cappelen har forklart, og blitt trodd på av Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten, at kontakten mellom ham og Jensen gjaldt et samarbeid om innførsel av hasj. Jensen på sin side har forklart at Cappelen var informanten hans, og at han bidro med avgjørende informasjon fra Oslos underverden.

- Han var den første som gikk frivillig inn i «virksomheten» som informant. Han har vært med på det som har vært verdt å være med på. Nå lurer jeg på hva som er motivet hans for å si det han gjør, selv om motivene hans tydeligvis ikke har vært noe poeng for Spesialenheten, sier Jensen.

Han sier han antar Cappelen fikk et tilbud fra påtalemyndigheten som han har slått til på.

- Men det framgår ikke av de saksdokumentene jeg har sett. For meg er det interessant, fordi det er mange uklarheter knyttet til hvordan hele saken startet.

- Situasjon som oppstod Som Dagbladet har skrevet tidligere kan Cappelen få strafferabatt for innrømmelsene han har kommet med i saken. Da han møtte i Asker og Bærum tingrett i den første rettssaken sa Cappelen følgende om hvorfor han hadde forklart seg om Jensen:

- Det var en situasjon som oppstod mellom meg og politiet. Jeg skjønte at en offentlig tjenestemann var involvert, og jeg valgte å samarbeide i forhold til det, sier han.

Han sa at han ikke har noe hevnmotiv, slik Jensen har sagt at han kan ha.

I går beskrev Cappelen samarbeidet mellom ham og Jensen slik i et intervju med TV 2:

- Jensen var på ballen om det er noen spesielle aksjoner på grensene, om det var store tiltak som settes i gang, og han varslet meg om det ble gjort beslag.

<strong>HASJDØMT:</strong> Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HASJDØMT: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Da kunne jeg sikre meg og mine. Transporten kunne jeg ikke sikre. Men dersom det ble gjort tilslag, ville ikke mine eller jeg ryke, sa Cappelen.

- Konfrontert Jensen på sin side sier han frykter at en «strid mellom enkeltpersoner eller politidistrikter» kan ha ført til at noen var ute etter å ta ham. Jensen frykter også at det kan være personer i Oslos underverden som fikk snøballen til å rulle.

Nettavisen og TV 2 har tidligere omtalt at Cappelen og Jensen ble fotografert i smug av en kriminell da de møttes på Ekeberg i Oslo høsten 2013.

- Jeg vet at han ble konfrontert med det bildet fra Ekeberg, og at han ble beskyldt for å være informant, sier Jensen.

I sin bok «På innsiden» beskrev han Cappelen som sin «mestproduserende informant». Nå hevder Jensen at Cappelen ikke bare har gitt ham informasjon om hasjvirksomhet i Norge, men at han også har hjulpet politiet med informasjon om innførsel av hasj til andre europeiske land.

- Jeg kommer til å slite med å måtte forklare hvordan vi har drevet vår virksomhet, og hva som var Cappelens rolle. Men jeg har ikke noe valg, sier Jensen.

Han sier han aldri har regnet Cappelen som en venn, selv om de har hatt tett kontakt.

- Men jeg har hjulpet ham med narkotikaproblemer. Jeg brukte fritiden min og masse ressurser på å få ham på beina. Det har han tydeligvis glemt.

- Diffus historie Jensen er tiltalt for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj. Spesialenheten mener Jensen hjalp ham med informasjon om hvorvidt Cappelen var i myndighetenes søkelys, om politiets ressurssituasjon og om transporter som var stanset av politiet. Jensen avviser dette fullstendig.

- Jeg kan ikke skjønne at han har kunnet komme med en historie som er så diffus og bli trodd, sier den tidligere politilederen.

Spesialenheten har gjort en analyse av Jensens økonomi som skal konkludere med at han har hatt et noe høyere forbruk enn inntekten hans skulle tilsi, og dette ligger til grunn for deler av de 2,1 millionene Jensen er tiltalt for å ha fått fra Cappelen. Jensen fastholder at han ikke har fått noe.

- Jeg har ikke tatt i mot en krone av ham. Jeg fikk tilbake et beløp jeg hadde lånt ham. Det gjorde jeg fordi han hadde planer om å gjøre noen stunt, og jeg fikk ham fra å gjøre det. Jeg viste også selv Spesialenheten hvor pengene lå, sier Jensen.

Det ble funnet 34 300 kroner i en vegg hjemme hos Jensen. Oslo tingrett har i en kjennelse tidligere skrevet at Jensen har en troverdig forklaring på disse pengene.

- Jeg har også blant annet fått forskudd på arv, sier Jensen.

- Kjent i lang tid Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, sier han ikke ønsker å kommentere Jensens uttalelser.

- Jensens syn har vært kjent i lang tid, og dette får vi komme tilbake til i hovedforhandlingen, sier de Vibe til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer