Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen om det hemmelige blomsterspråket i SMS-ene med Cappelen: - «Sol» betyr alltid noe positivt

I dag forklarte Jensen seg for første gang om kommunikasjonen han har hatt med Cappelen.

FORKLARTE SEG: Eirik Jensen tok i dag plass i vitneboksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Eirik Jensen tok i dag plass i vitneboksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet Eirik Jensen sin forklaring i Oslo tingrett. Han snakket om hvilke konsekvenser hans politikarriere har hatt for hans eget privatliv og hvilke sikkerhetstiltak han har måttet ta.

Så tok han for seg en del av Spesialenhetens bevismateriale som er utdrag av kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen, nærmere bestemt SMS-er sendt fra hans egen tjenestetelefon.

- Jeg har en terminologi som politiet kaller blomsterspråk. Dette er ikke noe nytt. Det er et kjent kodespråk brukt av politiet, sier Jensen om meldingene.

Han viste fram en SMS-korrespondanse mellom de to på en skjerm i retten.

- Kodet informasjon

Fra Jensens offisielle telefon går det en melding til Cappelen med «vær».

- «Vær» er et ord vi ofte bruker om hvordan situasjonen er, og hvordan det står til, forklarer Jensen.

Etter noen tomme linjer skriver Jensen: «Regna i går».

Etter et par SMS-er skriver Cappelen: «Ok, men sola kommer igjen til helga».

- At sola kommer hjem til helga, er alltid noe positivt i vår kommunikasjon. At en person vi etterforsker eller har mistanker om kommer til helga.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

Av SMS-utvekslingen går det fram at Jensen og Cappelen blir enig om å ta en «kaffe til helga på Klø» (Kløfta).

Videre sender Jensen en melding til Cappelen: «Cola-greia stemmer bra».

- Det betyr kokain, sier Jensen.

«Ok bare ta den tida du trenger. Vi sees. Har mer konkret info om mottaker osv» skriver Cappelen.

- Det er helt åpenbart at dette er kodet informasjon mellom meg og ham, sier Jensen i sin forklaring.

- Ikke et informantforhold

RETTSSAKEN: Påtalemyndighetene arbeider for å finne et betydelig større beløp enn de ti millionene som er beslaglagt fra Gjermund Cappelen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jensen sier at det var snakk om kildeinformasjon fra kriminelle miljøer, som han tok videre til analytikerne og etterforskerne i politiet.

Gjermund Cappelen har en annen versjon av hva de kommuniserte om.

- Har har forklart seg om de aller fleste tekstmeldingene som har gått mellom dem. Veldig få av dem handlet om noe annet enn virksomheten deres. Han har forklart at noen av tekstmeldingene også dreide seg om informasjon han ga Jensen. Men ikke at det var et informantforhold, sier advokat Kaja de Vibe Malling, en av Cappelens to forsvarere.

I sitt innledningsforedrag i dag sa Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker at det ikke er bestridt at Cappelen flere ganger har gitt Jensen informasjon som han har brukt i sitt politiarbeid .

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

- Politikonflikter

I forklaringen kom Jensen også inn på at livet hans på politihuset på Grønland ikke alltid har vært rett fram. Han forteller om arbeidskonflikter, sykemeldinger og involvering av fagforeninger og tider der han var nær å si opp jobben. Mye av dette mener han at har sin årsak i at han er en annerledes politimann som tør å stå opp mot systemet.

- Jeg har hatt en tendens til å skape konflikter ved at jeg utfordrer de vedtatte sannheter, sier Jensen, som er tilhenger av å ha «lytteposter» over hele Oslo for å avverge kriminalitet, forebygge at ny kriminalitet eskalerer.

- Politiet har ikke vært så gode til å ta utfordringer, og det jeg snakket om og laget artikler om. Å snakke om utfordringer, er ikke enkelt og man blir brysom. Jeg føler jeg må betale prisen for det. Men jeg vil ikke være dilter, det er det ikke verdt, sier Jensen, som tidligere i sin forklaring har snakket om hvor viktig dialog med kriminelle miljøer har vært for hans virke, men samtidig at det har vært en utfordring å ta opp prioriteringer og ressursproblematikk med ledelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media