Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettsaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen om forsikringssvindel: - Planen var å kjøre bilen til Nederland og melde den stjålet og få ut forsikringssummen

- Han ville lure et forsikringsselskap for en million kroner.

FORKLARER SEG OM BMW: Politiet fant 34 800 kroner i garasjen til Eirik Jensen. Han forklarer at det var penger han låne til Gjermund Cappelen så han kunne få fikset en BMW. Dette benekter Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG OM BMW: Politiet fant 34 800 kroner i garasjen til Eirik Jensen. Han forklarer at det var penger han låne til Gjermund Cappelen så han kunne få fikset en BMW. Dette benekter Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siste del av Spesialenhetens utspørring tirsdag handlet om de 34 800 kronene som ble funnet i en vegg i Eirik Jensens garasje på Skarnes i Hedmark. Disse pengene pekte Jensen ut for politiet.

Jensen har tidligere forklart at pengene han fikk fra Cappelen 19. desember var tilbakebetaling av et lån, fordi Cappelen var i ei pengeknipe, blant annet på grunn av flere kostbare bilreparasjoner høsten 2013.

Dagbladet har tidligere skrevet at det var en BMW 760 som skulle repareres.

- Dårlig økonomi

- Hvor kom pengene fra? lurer aktor Kristine Schilling på.

- De kom fra Cappelen. I utgangspunktet er det tilbakebetaling av noen penger som var et lån. Det relaterer seg til en reparasjon av en BMW, sier Jensen.

Denne versjonen har medtiltalte Gjermund Cappelen avvist. Spesialenheten mener at pengesummen ikke var en tilbakebetaling av et lån, men en «godtgjørelse» for varslinger Cappelen fikk fra Jensen som hjalp hans innførselvirksomhet.

- Cappelen ba om et lån fra deg for reparasjon av en bil han hadde?

- Cappelen hadde tydeligvis dårlig økonomi en periode. Bilen er finansiert i en periode med et lån fra en person jeg ikke kjenner personlig. Bilen ble en utgiftspost og han tapte mye penger, sier Jensen, som så forteller om en episode han ble overrasket over.

- Det som var planen, som han fortalte meg, var å kjøre bilen til Nederland og melde den stjålet og tapt og få ut forsikringssummen, sier Jensen.

- Da ble jeg satt ut. Det er jo ganske spesielt at han forteller meg om planene for å lure et forsikringsselskap for en million kroner, sier Jensen.

- Jeg sa: «Jeg kan ikke vite om planene dine for å få bilen stjålet. Du må legge den ut på finn.no.» Det ble klart at det var noe galt med girkassa. Cappelen forklarte at han ikke hadde penger til den reparasjonen, sier Jensen.

- Lagt ut på finn

Jensen forklarer deretter at bilen ble kjørt på verksted og at den ble fikset opp.

- Så ble den lagt ut på Finn, og det dukket etter hvert opp en aktuell kjøper i tidsrommet like før pågripelsen, sier Jensen, som forteller at han på et tidspunkt fikk pengene fra Cappelen tilbake.

Tidspunktet for tilbakebetalingen klarer han ikke tidfeste, men han forteller at pengene han fikk tilbake, ble lagt i esken bak veggen.

- Hvorfor skulle Cappelen fortelle en politimann at han planla forsikringssvindel?

- Nei det har jeg ingen idé om, sier Jensen, og forteller at han trodde Cappelen var «på kjøret» igjen og muligens var ruspåvirket.

- Det er nesten utrolig. Men det var i perioden da han var ruspåvirket, legger Jensen til.

- Hadde så mye tillit til Cappelen?

Jensen sier han trolig lånte bort 30 000 til Cappelen, men at han fikk tilbake 34 800 - som han ikke talte opp.

Schilling presser så Jensen: - Jeg klarer ikke se det for meg. Du lånte 30 000 til en person og teller dem ikke når du får tilbake? Hadde du så mye tillit til Cappelen?

- Det er mulig. Jeg husker ikke at jeg talte dem sier han.

Jensen forklarte i avhør at han fikk pengene i en bunke.

- Hvordan kan du vite at Cappelen la den ut på finn.no?

- Det fortalte han til meg. Det var en kar som så ut som en biker som meldte interesse. Cappelen var veldig fornøyd med at han fikk en som hadde finansieringen i orden. Han fortalte meg at han var veldig fornøyd med at han hadde fått en kjøper på bilen, svarer Jensen, som forklarer at pengene han hadde i veggen egentlig var planlagt brukt til pensjonisttilværelsen.

Spesialenheten: - Endret forklaring

Jensen skal ha hatt 102 000 i kontanter da Cappelen ble pågrepet. Schilling spør hvordan Jensen visste at pengene han hadde i veggen var pengene fra Cappelen ettersom han hadde mye kontanter. Den tidligere politilederen forklarer at han la pengene tilbake i veggen hvor han hadde hatt dem før han ga lånet.

Jensen har i avhørt forklart at han aldri har gitt noe til Cappelen og aldri mottatt noe fra Cappelen.

- Hvorfor endret du forklaring om dette? spør Schilling.

- Jeg ville spille med åpne kort. Det er ikke det samme som dere legger i mottatt, det er tilbakebetaling av et lån. Det er antagelig det dummeste jeg har gjort, men den smellen må jeg bare ta, sier Jensen.

Ifølge Spesialenheten fikk Jensen tilbake pengene av Cappelen i Cappelens BMW ved Kiwi i Platous gate - like ved politihuset på Grønland. Jensen sier han ikke husker detaljene.

- Det høres vel spesielt ut, sier han.

Bekrefter forklaring

Dagbladet har tidligere skrevet om Cappelens BMW-er og at det var en komplisert feil på en BMW 760 som ble levert ut av verkstedet to uker før Cappelen ble pågrepet.

- Cappelen var en fast kunde på Furubakken, og hadde to nyere BMW-er, en X3 og en 760. Det var en komplisert feil på 760-en, og den var inn og ut av verksted høsten før Cappelen ble arrestert, sa Sjur Klafstad, tidligere daglig leder ved verkstadet Furubakken, til Dagbladet i fjor.

Listeprisen på 760-en var ifølge Dagens Næringsliv 2,3 millioner kroner. Klafstad sier at bilen ble levert ut igjen en til to uker før Cappelen ble pågrepet 19. desember 2013. Han sier Cappelen betalte via faktura, og at den siste regningen derfor ikke ble betalt, siden han da satt i varetekt.

Cappelen er svært uenig i Jensens framstilling:

- Cappelen avviser alle forsøk på å framstille det som at han har lånt noe til noe som helst av Jensen. Han hadde god råd, for ham var 30 000 å betrakte som lommerusk. Han har forklart at pengene var betaling for det siste partiet med hasj. Det var slik det fungerte: Med en gang det kom hasj inn, så ble det betalt, sa advokat Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, til Dagbladet den gang.

Etterprøvd

At Cappelen hadde en verkstedregning på bilen er etterprøvd av Spesialenheten. Da Jensen ble opplyst om det i avhør, sa han at «det var godt å få bekreftet» ifølge Schilling.

- Hvorfor det? spør aktoren.

- Fordi det underbygger det jeg sa om at han hadde planer om å få bilen stjålet og at det var noe galt med girkassa. Det viser at det jeg sa stemte, svarer Jensen.

- Da så du også kanskje at den regningen aldri har blitt betalt? Så han har ikke betalt regningen, men han har jo betalt deg tilbake? Har du noen bemerkninger til det?

- Ikke annet enn det jeg har forklart. Den ble lagt ut på Finn, og slik jeg forsto det var dette i orden, sier Jensen, som forklarer at det ikke ble nevnt hvorvidt Cappelen hadde betalt for reparasjonen eller ikke.

Schilling stusser over at Cappelen betalte Jensen, men at han ikke betalte for reparasjonen av bilen. Hun stiller også spørsmål ved at det ble beslaglagt to millioner kroner hjemme hos Cappelen og en rekke lett omsettelige forbruksgjenstander, i tillegg til at det ble funnet en bil med 3,4 millioner kroner.

Hun påpeker at det ikke virket som at Cappelen hadde dårlig råd og ikke kunne betale reparasjonskostnadene, men at han kanskje ikke hadde «rene» penger og da ikke penger han kunne bruke til å betale verkstedet med.

- De pengene var båndlagte med betaling til narkotikagjeld. Det var mange omstendigheter til at han ikke kunne betale enkelte ganger, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media