Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen om mobilen han fikk av Cappelen: - Det var en spesiell telefon

Fikk kryptert telefon.

FORTSETTER SIN FORKLARING: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSETTER SIN FORKLARING: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisakers Kristine Schilling fortsatte i dag utspørringen av den korrupsjon- og narkotikatiltalte pensjonerte politilederen Eirik Jensen.

- Fikk dere noen gang inn telefoner fra kildene og informantene? spør Schilling.

- Jeg har opplevd det. Det var en veldig spesiell telefon også. Det var et tidspunkt hvor de kriminelle hadde begynt å tenke annerledes. De hadde begynt med krypterte telefoner, og det hadde ikke vi hørt om en gang. Den fikk jeg av Cappelen, svarer Jensen.

- Har du fortalt om dette i avhør? spør Schilling.

- Det har jeg ikke blitt spurt om, så nei. Dette var en telefon med et krypteringssystem som var interessant for oss. Jeg leverte til en tekniker på kontoret for å se hva det var.

- Disponerte du den telefonen i kontakten med Cappelen?

- Det er mulig jeg har brukt den. Men jeg har ikke helt skjønt teknikken.

- Husker du når du brukte den?

- Det må ha vært 2004 eller 2005.

- Hvorfor var det viktig å kommunsiere med Cappelen på en kryptert telefon?

- Jeg har aldri sagt at vi brukte det krypterte programmet. Grunnen til at vi tok den imot, var at vi aldri hadde hørt om krypterte telefoner. Det var en teknisk nyvinning. Jeg tror jeg har brukt den ved noen anledninger. Jeg tror aldri at jeg brukt den kryptodelen, men det er mulig jeg har brukt den til noen meldinger. Den lå vel i vaskerommet mitt i en haug.

- Hvor er telefonen nå? spør dommer Kim Heger.

- Den er nok hos Spesialenheten.

Schilling gikk detaljert inn på kommunikasjon mellom Cappelen og ulike telefoner tilknyttet Jensen, og sa det var fire telefoner de hadde knyttet til kontakt med Cappelen. Hun spurte blant annet om en Nokia C2, som Jensen skal ha brukt i kommunikasjon med Cappelen, men som ikke er beslaglagt av Spesialenheten.

- Den er vel destruert da, svarer Jensen.

Schilling spør også om en Nokia N73, som ble funnet på vaskerommet hjemme hos Jensen.

- Er det telefonen du var inne på nå, den krypterte?

- Ja, jeg antar det, svarer Jensen.

Spesialenheten sier det er funnet 332 kontaktpunkter mellom Cappelen og Jensen på den krypterte Nokia N73-telefonen mellom 2008 til 2012.

Schilling går videre til å lese opp av informantinstruksen at telefoner skal leveres til bake til informantveileder.

- Vil du at jeg skal kommentere dette? spør Jensen.

- Ja.

- Vi er igjen inne på informanter. Det henvender seg til informantbehandlere som driver med informanter i operative saker. Det er underlagt mye mer kontroll. Dette er et prinsipp som ble innført i 2011. Det er et veldig godt prinsipp det har innført nå i 2011.

Jensen har forklart at han på et tidspunkt «sa opp» informantforholdet til ulike personer, blant annet Cappelen, og at de fra dette tidspunktet fikk status som «kilde». Kilder brukes ikke på samme operative måter som informanter, men har en mer passiv rolle.

Det ble i går varslet at det kan bli lukkede dører i retten etter lunsj i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling