Jensen om SMS-kodene: - «Min søster har abortert» betyr at han skal komme seg ut

Forklarte seg om tekstmeldingene til Gjermund Cappelen.

FORKLARER SEG: Eirik Jensen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Eirik Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Var tekstmeldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen beskjeder til hasjsimportøren om at «kysten var klar», og at det da ville være mulig å smugle hasj over grensa nærmest risikofritt? Eller var det koder, knyttet til det Jensen har forklart var Cappelens rolle som informant?

- Disse kodene det har vært mye snakk om har en funksjon, sier Eirik Jensen i sin frie forklaring i retten.

- Jeg skal forklare etterpå, men det kan være koder som er svært vanskelig å forstå. De som forstår den best, er de som sender dem til hverandre, sier Jensen.

I RETTEN I DAG: Forsvarer John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones
I RETTEN I DAG: Forsvarer John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det har en hensikt. Hvis en informant blir sugd opp i et hjørne, vil telefonen hans bli sentral. Er det et kjent nummer der, er ikke det bra. Er det en typisk politimelding, er det enda verre, sier Jensen.

Han forklarer at det er et system bak meldingene, men at sjargongen likner veldig på kriminelt språk. Jensen forteller at begrepet «blomsterspråk», som han også forklarte seg om i går, er et begrep kriminelle bruker, mens politiet kaller det «backstopping». Ifølge Jensen brukes det av undercover-agenter og folk som opererer i tunge miljøer.

«Fint vær» er en positiv melding, det samme er «stille» og «sol», forklarer Jensen.

- I min forklaring kan det bety at du kan tilnærme deg personen, at du er tilgjengelig, sier Jensen.

«Vaktmesterkompaniet har folk på/har ikke folk på» er en annen melding Jensen snakker om.

- For meg betyr det at vi kan ta telefonkontakt eller møtes fysisk. Har vi ikke folk på, har jeg ikke anledning til å følge opp, sa Jensen.

- Hvis en informant er i ferd med å nærme seg en pågående politisak er kodeordet: «aborter». «Min søster har abortert» betyr at han skal komme seg ut, sier Jensen.

Han forklarer at dato og klokkeslett i meldingene angis ved tallet pluss null, og at én null fjernes for å dekryptere meldingene. 90100 blir for eksempel datoen 9/10. 180300 blir klokkeslettet 18.30.

- Får jeg beskjed fra kilden: «Det kommer håndverkere til meg» betyr det at vedkommende blir oppsøkt av personer som har interesser. Vi får ikke alltid info om hvem det er. «Må jobbe i kveld» kan bety at han må treffe en person, sa Jensen.

- Det er mye tilfeldigheter, men disse enkle meldingene er et utgangspunkt. Når du bruker dem over tid, får de en annen form. Man snakker én til én til hverandre. De er litt suspekte. Jeg er fullstendig klar over det, men det er sånn kommunikasjonen blant kriminelle drives, sa Jensen.

- All informasjon politiet mottar generer ikke en umiddelbar reaksjon. Det settes sammen med annen kryssinfomrasjon. Man skal helst unngå å stå på ett bein. Hva andre har snakket med Cappelen om og hva andre har hatt på ham, har jeg ikke hatt kontroll på.

- VIRKET TROVERDIG: Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Jeg har ikke hatt interesse av å hente inn informasjon om hans forhold og virke nettopp for å ikke komme i en situasjon hvor jeg blir beskyldt for å ha gitt informasjon videre.

Jensen forklarer for retten hvordan politiet ivaretar og behandler informanter, etter hans oppfatning:

- Jeg har vært opptatt av at de er mennesker. De er ikke bruk- og kast. Jeg har kanskje strukket den strikken litt langt når det gjaldt å ivareta Gjermund, sier Jensen.

Videre om informantvirksomhet sa han:


- Dette er et spill: Å bygge tillit samtidig som man må si fra at det er noen begrensninger. Akseptabel og uakseptabel atferd. Dette å drive dobbelt er uakseptabelt, men det handler også om graden av dobbeltspill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer