Siv Jensen er i ferd med å kjøre over Finanstilsynets ønske om å stramme inn boligutlånene. Foto: Are Haram. 
Siv Jensen er i ferd med å kjøre over Finanstilsynets ønske om å stramme inn boligutlånene. Foto: Are Haram. Vis mer

Jensen overkjører Finanstilsynet

Siv Jensen lytter til bankene. Og hun gir signaler om å droppe Finanstilsynets forslag om å fjerne bankenes fleksibilitet i boliglånsforskriften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I september svarte Finanstilsynet på Siv Jensens ønske om vurdering av dagens boliglånsforskrift. Finanstilsynet og tilsynsdirektør Morten Baltzersen foreslo å stramme inn dagens utlånspraksis i bankene. Tiltakene var få, men banksjefene har protestert heftig på to forslag:

Primært ville Finanstilsynet fjerne bankenes mulighet til å gi 10 prosent av nye boliglån unntak fra «forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling».

Sekundært ville Finanstilsynet redusere fravikskvoten fra 10 prosent til 4 prosent.

Nå ligger det an til at både primær- og sekundærforslaget fra Finanstilsynet skrotes, og at dagens fartsgrense på 10 prosent videreføres. Det er i hvert fall slik bankene tolker Jensens siste utspill.

«Beste kredittvurdering»

Onsdag morgen, da hele verden snakket om Donald Trumps valgseier, talte finansminister Siv Jensen til sjefene i Sparebank-Norge. Og når inntrykkene fra Jensens tale legger seg er det, er det en henrykt banknæring som jubler. For Jensen sier blant annet:

- Vi skal sette oss grundig inn i Finanstilsynets forslag, og vurdere de innspillene vi har fått.

Og Jensen gir banksjefene et klapp på skulderen:

- I Norge skal vi drive den beste kredittvurderingen, og det er bankene som er best egnet til å gjøre dette. Dersom den nye boliglånsforskriften blir for detaljert, begrenser det bankenes mulighet til å drive godt bankhåndverk.

Og banknæringen takker:

- Vi tolker dette som et svar på bankenes hovedanliggende etter at Finanstilsynet kom med sitt forslag. Bankene ønsker å ha muligheten til å drive godt bankhåndverk med et rom for god skjønnsutøvelse, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge til Finansavisen.

Åpner døren for «de unge»

I dag har bankene mulighet til å gjøre unntak for hver tiende boliglånskrone i de gjeldende boliglånsforskriftene fra sommeren 2015. Et av bankenes klassiske eksempler er det unge nyutdannede paret som ikke hadde inntekt i fjor, og dermed tynn privatøkonomi i henhold til selvangivelsen, men med nysignerte arbeidskontrakter og utsikter til sikre lønninger.

Ifølge bankene får dette paret boliglån i dag fordi banken kan gjøre unntak fra reglene for 10 prosent av nye utlån der de mener kredittkvaliteten er god. Men med de oppdaterte forskriftene vil det unge paret møte en stengt dør i banken, sier bankene.

Basert på det Jensen sa onsdag, kan det virke som om hun erkjenner bankenes poeng:

- Vi må klare å bevare en fleksibilitet hos bankene, samtidig som vi tar inn over oss at boligprisene er så høye som de er. Bankene må ha noe fleksibilitet, og vi kan ikke risikere at de stenger ute de unge fra boligmarkedet, sier Jensen.

Flere økonominyheter:

Fremskritt for oljemygg
Aksje opp 194 prosent - analytikere jekker ned