Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jensen reddet Bærums-mannen fra å bli tatt

Som belønning ble han betalt store summer i kontanter, hevder investorens forsvarer. Polititoppen nekter all straffskyld.

OFFENSIV: Den siktede investorens advokat Benedict de Vibe serverer en rekke beskyldninger mot polititopp Eirik Jensen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
OFFENSIV: Den siktede investorens advokat Benedict de Vibe serverer en rekke beskyldninger mot polititopp Eirik Jensen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 47-årige investoren fra Bærum hevder han over en 20-årsperiode har betalt politioverbetjent Eirik Jensen (56) store summer som takk for hjelp til å innføre hasj til Norge, og for å unngå å bli tatt av politiet. Det opplyser 47-åringens advokat Benedict de Vibe til Dagbladet i kveld.

- Jensen har, gjennom sin tilgang til politiets interne datasystem (BL), kunnet advare ham om hasjpartier som er blitt stoppet. Slik har Jensen reddet ham fra å bli tatt, ved at han ikke har møtt opp på mottaksstedet, sier de Vibe.

Advokaten sier hasjpartiene gjennomsnittlig har ankommet landet fem ganger i året. Den samlede mengden skal være rundt 20 tonn - verdt over 2 milliarder kroner på gata.

- Summen han har betalt Jensen, har variert med partiets størrelse. Mesteparten er betalt med kontanter - det dreier seg om store summer, sier de Vibe.

- Usannsynlig En rekke kilder Dagbladet har snakket med - både i politiet og i et kriminelt miljø tett på 47-åringen - mener det er usannsynlig at omfanget har vært så stort, og at Jensen kan ha tatt en aktiv rolle i smuglingen.

Advokat de Vibe sier politiet står overfor en stor oppgave for å få bekreftet 47-åringens påstander.

- Men det fins blant annet SMS-spor fra kommunikasjonen mellom ham og Jensen fra de aktuelle tidspunktene, sier han.

Ønsker å bli avhørt Den høyt respekterte politioverbetjenten sitter varetektsfengslet i isolasjon, siktet for grov korrupsjon. Folk i og utenfor politiet er lamslått av siktelsen, og Jensen selv nekter for å ha gjort noe galt. Hans forsvarer Jens-Ove Hagen reagerer sterkt på beskyldningene fra de Vibe.

- Det er helt uhyrlige beskyldninger som nå florerer i media. Den eneste som ikke vet noe om disse anklagene, er han som sitter i varetekt. Han sitter bare i et vakuum og ber om å bli avhørt så raskt som mulig for å kunne imøtegå alt dette, sier Hagen til Dagbladet.

Han tilføyer:

- Jeg vet ikke hva de Vibe ønsker å oppnå ved stykkevis og delt å presentere hva klienten hans har sagt i avhør. Jeg ønsker for øvrig ikke å inngå i noen offentlig polemikk med ham.

Bekrefter kjennskap I det første avhøret etter pågripelsen mandag ble Jensen bare bedt om å fortelle om sitt forhold til 47-åringen, hvilket han gjorde.

- Han legger ikke skjul på at han har kjent denne personen i mange år, sier advokat Hagen.

Tidligst søndag vil Spesialenheten for politisaker gå nærmere inn på korrupsjonsanklagen.

Hagen har tidligere uttalt til Dagbladet at Jensen spekulerer på om noen kan ha «fått ham i klisteret», og forsvareren utelukker ikke at noen i de kriminelle miljøene kan ha lagt en felle for politioverbetjenten.

- Det er ikke tvil om at denne tjenestemannen, med alt sitt kløktige arbeid, over en lang karriere har fått mange fiender. Media bør være skeptiske til påstandene og blant annet legge merke til hvor de kommer fra, sier advokaten.

- Avlytting Dagbladet kjenner til at Spesialenheten mener å ha flere typer bevis mot Eirik Jensen.

Ifølge TV 2 og VG satte politiet i gang avlytting av politilederen i tida før pågripelsen. Avlyttingen skal blant annet ha resultert i lydopptak av samtaler mellom Jensen og 47-åringen, men det er ikke kjent om samtalene berører den påståtte korrupsjonen.

Forsvarer Hagen vil ikke kommentere om han kjenner innholdet i den antatte telefonavlyttingen av Jensen.

- Jeg registrerer påstandene om avlytting. I så fall ser vi med interesse fram til å høre disse telefonsamtalene, sier forsvareren.

I ISOLASJON: Politioverbetjent Eirik Jensen (56) sitter varetektsfengslet i isolasjon, og kjenner foreløpig ikke til beskyldningene som blir framsatt mot ham i media. Dermed får han heller ikke forsvart seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
I ISOLASJON: Politioverbetjent Eirik Jensen (56) sitter varetektsfengslet i isolasjon, og kjenner foreløpig ikke til beskyldningene som blir framsatt mot ham i media. Dermed får han heller ikke forsvart seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart