Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen

Jensen sa han ikke hadde hyppig kontakt med hasjbaronen i tida før pågripelsen. Men han opprettet 24 saker med informasjon fra ham

Spesialenheten griller Eirik Jensen om kontaktens omfang.

2016 Jensen-saken: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo Tingrett, Rettsal 250. Forsvarer John Christian Elden og Arild Holden (Jensen) og Bendict de Vibe (Cappelen) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2016 Jensen-saken: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo Tingrett, Rettsal 250. Forsvarer John Christian Elden og Arild Holden (Jensen) og Bendict de Vibe (Cappelen) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12. 19 i dag ble retten satt på ny Oslo tingrett, og eks-politimannen Eirik Jensen (59) skulle forklare seg åpent igjen om korrupsjon- og narkotiltalen mot ham.

Ifølge tingrettsdommer Kim Heger var temaene i lukket rett SMS-kontakten mellom Jensen og hasjbaron Gjermund Cappelen, hva Jensen brukte informasjonen han fikk fra Cappelen til samt Jensens kontantbruk og hvor han fikk kontantene fra.

- 24 saker fra Cappelen

Jensen blir konfrontert i retten med at hans tidligere sjef Sveinung Sponheim i avhør sa at Jensen skulle rapportere overskuddsinformasjon til ham eller politimesteren via Indicia (politiets etterretnings- og informasjonssystem). Jensen sa i avhøret at det Sponheim forklarer er helt riktig.

19. desember møttes Jensen og Cappelen i Grønlandsleiret i Oslo utenfor Politihuset. Da fikk Jensen informasjon fra Cappelen om at et hasjlager på 110 kilo hadde forsvunnet fra en garasje på Røa. Det var politiet som hadde beslaglagt hasjen, men det visste verken Jensen eller Cappelen ettersom «Operasjon Siltent» var iverksatt.

Elden har tidligere sagt at Cappelen «spurte for en venn» om råd, og at Cappelen var «søkende» etter informasjon.

- Hvorfor ga du aldri informasjon om den omfattende kontakten med Cappelen og at hasjlageret var borte? spør Schilling fra Spesialenheten.

- 24 SAKER: Jensen sier han opprettet 24 saker med informasjon fra Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- 24 SAKER: Jensen sier han opprettet 24 saker med informasjon fra Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Instruksen er såpass rund. Hvis jeg får informasjon om narkotika, så betyr det ikke at jeg skal melde til Sponheim eller politimesteren. Jeg syns jeg har forholdt meg bra til å registrere i Indicia, sier Jensen, som sier han i 2013 opprettet 24 saker i etterretningssystemet Indicia hvor informasjonen kom fra Cappelen.

Like etter at politiet hadde brutt seg inn i Cappelens hasjlager og tatt 110 kilo hasj, sendte Cappelen følgende SMS til Eirik Jensen: «Er du i byen i dag? Må ha en prat. Viktig».

Tekstmeldingen er et av bevisene påtalemyndigheten mener belyser forholdet mellom hasjbaronen og ekspolitimannen som er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til innførsel av store mengder hasj, skriver NTB.

NEKTER Å HILSE: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Sprik om omfang
Spesialenheten startet så å grille Jensen om det de mener er ulike forklaringer eller forklaringer som ikke stemmer med virkeligheten når det gjelder omfanget av kontakten med Cappelen i den siste tida før pågripelsen.

I første avhør sa Jensen følgende om kontakten:

«Det har vært når han har ringt og spurt. Tror det var det. Har ikke hatt saker av betydning den perioden».

Jensen forklarte videre i avhør at han brukte politiets etteretningssystem Indicia til å føre logger om kontakten med Cappelen.

LANGE BLIKK: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen sitter på hver sin side av tiltalebenken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANGE BLIKK: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen sitter på hver sin side av tiltalebenken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kristine Schilling fra Spesialenheten mener imidlertid det er store avvik i det Jensen har forklart i retten og i avhør, spesielt om omfanget av kontakten.

Jensen forklarer avvikene med han var i sjokk i de første avhørene, at han ikke var unntatt taushetsplikt, ikke hadde klarering fra politimesteren til å snakke detaljert og at han ikke hadde noen støttedokumenter.

295 kommunikasjonshendelser

I avhør i mars 2014, en stund etter det første avhøret og når Jensen hadde fått innsyn i saksdokumentene, ble Jensen spurt om følgende i avhør: «Har det vært relativt hyppig kontakt det siste halvåret?»

- IKKE INFORMANT: Gjermund Cappelen sier han ikke var informanten til Jensen, men at han ga Jensen penger for å gi ham informasjon som hjalp innførselsvirksomheten hans. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE INFORMANT: Gjermund Cappelen sier han ikke var informanten til Jensen, men at han ga Jensen penger for å gi ham informasjon som hjalp innførselsvirksomheten hans. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nei. Det var da det begynte å tårne seg opp. Jeg foreslår at dere ser på når snusfirmaet hans ble opprettet. Da var det mye, svarte Jensen i avhøret.

Jensen be i dette avhøret for første gang konfrontert med at Spesialenheten hadde funnet cirka 295 kommunikasjonshendelser mellom han og Cappelen fra 9. september 2013 til 20. desember 2013.

- Som jeg sier, det er ikke alt det som genererer møter. Bare at du svarer på SMS i ny og ned, så er du der. Dette er ikke menneskelig å forstå. Det er bare sånn det er, svarte Jensen i avhør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media