Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen sendte «solskinn»-SMS-er til Cappelen fra politiets tjenestetelefon

Cappelen mener at tekstmeldingene var varsler om at «kysten var klar», Jensen at det var informantkodespråk.

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker har tatt beslag i omtrent 1500 tekstmeldinger som ble sendt mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

De mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar», og at det da ville være mulig å smugle hasj over grensa nærmest risikofritt.

Jensen har forklart at han brukte en egen telefon til informantkontakt, og at det var denne han brukte til å kommunisere med Cappelen med. Men Dagbladet kjenner til at Spesialenheten også sitter på flere tekstmeldinger som Jensen sendte til Cappelen hvor han brukte tjenestetelefon sin i politiet. Alle disse skal ha hatt værmetaforer, som «solskinn». Meldingene ble sendt på tidspunkter da det ikke skjedde noen hasjinnførsel.

- Styrker forklaringen

Jensens forsvarere mener det faktum at han sendte meldingene fra tjenestetelefonen styrker forklaringen om at beskjeder om «solskinn» var koder knyttet til informantvirksomheten.

- Hvis han kan sende slike meldinger fra tjenestetelefonen, så kan det ikke være snakk om å melde fra om at kysten er klar, sier advokat Arild Holden, en av Jensens tre forsvarere, til Dagbladet.

Jensen har forklart at «solskinn»-meldinger var for å kunne beskytte Cappelen, eksempelvis når han skulle møte kriminelle personer, slik at han kunne vite at vedkommende ikke skulle pågripes der og da. Jensen har forklart at Cappelen var kilden hans, og at han ikke ønsket han skulle bli pågrepet når han var ute for å hente inn informasjon som kunne være nyttig for politiet. Cappelen har avvist Jensens forklaring.

- Jensen har fremsatt noe Cappelen mener er uhyrlige påstander om informantvirksomhet. Det medfører ikke riktighet, sier Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

- Hvis Cappelen var så verdifull som informant, hva fikk han da igjen for det? Hvis han var verdens beste informant, skulle han ikke da honoreres for det?

Spesialenheten har beslaglagt 38 av Cappelens telefoner, og en stort antall SIM-kort.

Ifølge VG mener Spesialenheten at Jensen kvittet seg med en telefon kort tid før han ble pågrepet i februar 2014. I en kjennelse fra Oslo tingrett fra mai 2014 het det også at Jensen hadde kvittet seg med en telefon som han hadde brukt i kommunikasjon med Cappelen.

Var kysten klar?

Som Dagbladet skrev torsdag mener Jensens forsvarere at han ikke var i posisjon til å melde fra om at «kysten var klar», blant annet fordi han ikke hadde tilgang til informasjon fra Tollvesenet. Ansatte ved Politi og toll-kontoret i Oslo-politiet har også bekreftet at de aldri har oppfattet noe mistenkelig fra Jensens side.

- Hvorvidt alt Jensen har gitt av informasjon til Cappelen er riktig – det vet ikke Cappelen heller. Men det kan hende Jensen måtte si det for å legitimere pengesummene han fikk, sier de Vibe til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media