Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen sier han vurderte å bryte samarbeidet med Cappelen i 2012: - Jeg kan ikke fortsette som før

Sendte e-post til Cappelen en søndag kveld i mars 2012.

E-POST: En e-post sendt en søndag kveld i mars 2012 ble lagt fram i Oslo tingrett i dag. Der uttrykker Eirik Jensen til Gjermund Cappelen at de «får gjøre ferdig det siste». Lars Eivind Bones / Dagbladet
E-POST: En e-post sendt en søndag kveld i mars 2012 ble lagt fram i Oslo tingrett i dag. Der uttrykker Eirik Jensen til Gjermund Cappelen at de «får gjøre ferdig det siste». Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kom først på sporet av Eirik Jensen like før jul i 2013, da de slo til mot hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) i en topphemmelig operasjon.

Jensen sier han hadde kildekontakt med Cappelen i denne perioden, og at han vurderte å avslutte samarbeidet i 2012.

- Jeg kan ikke fortsette som før

I en e-post sendt 21.50 søndag 18. mars fra Jensen, står det følgende.

«Hei. Har hatt mye å gjøre i helga. Hørte hva du sa om makkeren din, som skulle prioritere seg selv. Jeg synes ting er blitt veldig uoversiktlig i det siste med lange venteperioder og uklare kontrakter. Vi får gjøre ferdig det siste, så tror jeg jeg gir meg. Gutta ønsker et møte til med deg. Jeg kan ikke fortsette som før, da firmaet krever mer ressurser.» skrev Jensen.

Spesialenheten mener Jensen kan ha medvirket til innførsel av 150 kilo hasj fra Nederland i mars 2012.

Den samme måneden har Spesialenheten lite av kommunikasjonen mellom Cappelen og Jensen. Aktor Kristine Schilling opplyser imidlertid at det skal ha vært et møte mellom Jensen, Cappelen og to andre polititjenestemenn tidligere i mars i forbindelse med en trendanalyse på oppdrag for politiet.

- Denne meldingen betyr nok at det er litt stress og at jeg har mye å gjøre på jobb, sier Jensen om e-posten.

- Dritt lei

At gutta ønsker et møte til, tolker Jensen som at de andre politifolkene vil snakke med Cappelen igjen i forbindelse med analysen. «Firmaet» skal være seksjonen i politiet.

På spørsmål om hva «vi får gjøre ferdig det siste» betyr, svarer Jensen:

- Det kan bety at det er den siste informasjonen. Det kan være en måte å si det på, og at det relaterer seg til prosjekt uten framdrift og at jeg er dritt lei.

Likevel sier Jensen at Cappelen skal ha levert bra informasjon året før, men at det hadde vært stillestand nå. Han sa også at han hadde dårlig erfaring med å la andre polititjenestemenn overta kilder.

- Tenkeboksen

Få timer etter at Jensen hadde sendt e-posten søndag 21.50, kom det svar fra Cappelen 03.16 natt til mandag.

«Hei. Tidlig våken. Dette var ikke noe hyggelig å våkne til. Jeg forstår deg og har det på samme måte selv. Skal møte han ute på bygda klokka 9 da får jeg en oppdatering også får jeg gå i tenkeboksen. Vi får ta en prat utpå dagen i dag hvis du har tid.»

- Jeg tror han synes det ikke var noe hyggelig fordi han synes det var spennnende å jobbe det, og jeg synes det var spennende med ham. Det kom mye saker, sier Jensen.

Jensen sier han imidlertid vurderte å avslutte kildesamarbeidet i 2012.

- Det var en lang periode etter dette hvor det var stille. Jeg tror ikke det var noe møte, og det ser ikke ut som vi har kommunisert, sier Jensen.

Eirik Jensen er tiltalt for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for dette av hasjbaronen Gjermund Cappelen.Jensen nekter straffskyld etter tiltalen, og hevder den omfattende kontakten mellom de to var en del av informant- og kildevirksomhet.

- Lang periode uten kontakt

Det går en snau måned før Jensen igjen sender melding til Cappelen:

«Vet du noe i morgen».

Det var også spørsmål om Cappelen kan «møte gutta igjen».

- Samarbeidet var ikke avsluttet? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling.

- Det kan ha vært en lang periode uten kontakt, eller at man har ligget helt brakk. Det kan da ha kommet en henvendelse på jobben om å få tak i mer informasjon.

Cappelen signaliserer i en av få SMS-er Spesialenheten fra denne perioden at noe skal skje i mai, begynnelsen av juni. Jensen sier han ikke vet hva det kan dreie seg om.

- Jeg prøver å knytte det til ting jeg kan huske. Jeg husker ikke konkrete hendelser, men legger til grunn at virksomheten vi har hatt er legal og at det er snakk om informasjon, forklarer Jensen.

Han sier at Cappelen muligens har fått interessant informasjon, og at det er motivasjon for at de igjen har kontakt.

- Det er mulig han begynte å levere noe som var interessant, sier han.

Pengeanalyse

Spesialenheten har lite kommunikasjon mellom de to tiltalte også i denne perioden. Jensen er tiltalt for medvirkning til den tidligere nevnte innførselen i mars 2012. Neste innførsel i tiltalen er fra 6. juni da 177 kilo hasj ble stoppet av tollen på Svinesund og beslaglagt av politiet. Han er også tiltalt for medvirkning til en innførsel på omkring 150 kilo 26. juni 2012.

Spesialenheten mener de blant annet kan knytte pengebevis fra sommeren 2012 til disse innførslene. Deres analyse viser at Jensen har brukt 100 541 fra 29. juni og ut juli 2012.

- Basert på Cappelens forklaring, som du ikke mener stemmer, fikk du 500 kroner per kilo. Det er en lang periode uten kontakt med dere og uten innførsel. Hvis han innførte 200 kilo 26. juni ville gi det 100 000 med 500 kroner per kilo. Er det tilfeldig, eller at du har hatt tilgang til kontanter fra før? spør Schilling.

- Jeg fastholder at den bruken er basert på min kontantbeholdning fra før, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling