Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen skrev at «kontoret er tynt bemannet» i desember 2011. Da skal Cappelen ha smuglet inn 200 kilo hasj

Spesialenheten griller Eirik Jensen om meldinger sendt hasjbaronen i tidsrommet da store innførsler skal ha funnet sted.

LITE FOLK FØR JUL: Eirik Jensen skrev i en e-post til Gjermund Cappelen at kontoret var tynt bemannet. Eks-politimannen nekter for at dette var informasjon om politiets ressurssituasjon som kunne hjelpe Cappelen i hans innførselvirksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LITE FOLK FØR JUL: Eirik Jensen skrev i en e-post til Gjermund Cappelen at kontoret var tynt bemannet. Eks-politimannen nekter for at dette var informasjon om politiets ressurssituasjon som kunne hjelpe Cappelen i hans innførselvirksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12. desember skriver Eirik Jensen en e-post til Gjermund Cappelen:

- Kontoret er tynt bemannet. Vi har måtte prioritere og avhjelpe andre firmaer.

Spesialenheten mener at slik kommunikasjon var varsler Jensen ga til Cappelen som hjalp den selvutnevnte hasjbaronens innførselsvirksomhet. Jensen nekter straffskyld og sier at kommunikasjonen mellom ham og Cappelen var en del av en kilde-/informantvirksomhet.

Nyttig informasjon?

Ifølge korupsjons- og narkotiltalen mot Jensen og Cappelen skal hasjbaronen ha smuglet inn 200 kilo hasj fra Nederland i desember 2011. Måneden før skal han smuglet inn 160 kilo fra samme land. Spesialenheten mener Jensen fikk «betydelig godtgjørelse» for å varsle Cappelen om ressurssituasjonen i politiet og mener de kan bevise dette med hans mange kontantinnskudd opp i gjennom åra.

- Hvis en som driver med kriminell virksomhet får vite at Org. krim. (Seksjon for organisert kriminalitet) er tynt bemannet, er det en fordel for ham? spør Kristine Schilling fra Spesialenheten.

- Jeg tror ikke det. Og dessuten står det ikke Org. krim der. Det står firmaet, svarer Jensen.

- Men du sa jo i sted at «firmaet» var Org. krim? spør Schilling.

- Jaja, jeg tenker jo litt i større målestokk. Org. krim er jo seks avdelinger, sier Jensen.

- Men aktor spurte deg om det er en fordel for en person som driver kriminell virksomhet å vite at hele politiet ligger nede og sover, skyter tingrettsdommer Kim Heger inn.

- Jeg tror ikke det. Det største problemet han møter er jo på grensa. Så jeg tror ikke det betyr noen ting, svarer Jensen, som sier han ikke tror Cappelen kunne tolke noe om politiets ressurser ut fra e-posten.

- Gunstige dager for kriminelle

Schilling begynner så å lese fra Jensen bok, «På innsiden», som handler om hans politiliv. Her skriver Jensen om at det er en utfordring at Oslo politidistrikt får bistandsanmodninger fra Stavanger eller Kristiansand og man da kan ende opp med å sende 16-17 mann ut fra Seksjon for organisert kriminalitet til distriktet.

- Da blir det store svarte hull i etterforskningsprosessen, skriver Jensen i boka og betegner dette som «umulig å forholde seg til» og at man ikke kan bestemme når ting skal skje og når kriminelle slå til. Jensen skriver videre at det i løpet av det er ganske mange dager og uker hvor det er «spesielt gunstig å være kriminell».

Schilling ber deretter Jensen kommentere det han skriver i boka. Han sier at det han skriver i boka handler om noe annet, en feide med sjef for Seksjons for organisert kriminalitet, Einar Aas.

Han forklarer også at det han skriver i boka ikke underbygger at det er gunstig for Cappelen å vite at kontoret er tynt bemannet.

- Jeg gidder ikke å bore mer i deg, Jensen, jeg tror ikke det er nødvendig, sier Schilling, før hun spør om han husker noe annet som skjedde i Sverige.

- Jeg husker at desember stort sett gikk med til å forberede jula.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media