NEKTER: Eirik Jensen nekter for at han har varslet Gjermund Cappelen om pågående politioperasjoner mot betaling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEKTER: Eirik Jensen nekter for at han har varslet Gjermund Cappelen om pågående politioperasjoner mot betaling. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jensen skrev «OP Potet»: - Det var en last på Kongsvinger som ble tatt

Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen varslet ham om både hasjbeslag og spaning på «Brusselgeren» i begynnelsen av 2013.

I 2013 var tilsynelatende hasjbedriften til Gjermund Cappelen på topp. Han er dømt for innføring av nesten et tonn hasj til Norge i perioden. Samtidig var det støy i nettverket hans.

Da politiet i februar 2013 slo til mot butikken Crop Shop i Oslogata, ble hans nestkommanderende «Brusselgeren» spanet på. Butikken solgte utstyr til produksjon av hasj, og «Brusselgeren» ble sett sammen med driverne, som også skal ha kjøpt flere titalls kilo Cappelen-hasj.

«OP Potet»

I begynnelsen av februar sender Jensen en melding til Cappelen: «OP Potet».

Ifølge Cappelen var også hans nestkommanderende stressa på tidspunktet fordi han mistenkte spaning.

- Jeg var i kontakt med Eirik dagen etter for å finne ut av dette. Vi hadde et møte på Ekebergsletta, Eirik og jeg. Han kunne der bekrefte at det hadde vært en seanse på N.N. (Brusselgeren), sier Cappelen.

- Jeg spurte Eirik om noe var tatt. Da fortalte Eirik at det var gjort et beslag. Jeg har jo da vært i Nederland og det kan være at han hadde det i tankene da. Han fortale om OP Potet. Det var en last som ble tatt på Kongsvinger, sier Cappelen.

JENSEN-SKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Cappelen sier han ikke var kjent med lasten som ble stanset og at det ikke var hans.

- OP Potet har ingenting med meg å gjøre. Det står der fordi det ble nevnt i møtet med Eirik, sier 51-åringen.

- Han blir stressa

Eirik Jensen nekter for å ha gitt Cappelen slik informasjon, og sier den omfattende kontakten mellom dem dreide seg om Cappelens rolle som kilde og informant.

JENSEN-SAKEN: Gjermund Cappelen hadde et møte med Eirik Jensen og flere av hans politikolleger i 2012, der han skulle være intervjuobjekt i en politirapport kalt «Oslo 2022». Da ble det servert historier som ikke samsvarer med virkeligheten, ifølge Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe. Video: Nicolai Delebekk. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Hasjbaronen sier han har tenkt mye på denne hendelsen den siste tida.

- Jeg husker at vi har en runde på dette i bilen. Han blir stressa av det. Jeg husker ikke om han tok en telefon i første seanse, men han gjør det en av de gangene, og undersøker litt, sier Cappelen.

Ifølge Cappelen fortalte Jensen ham etterpå at verken beslaget på Kongsvinger eller spaningen på «Brusselgeren» var noe problem.

– Jeg var rimelig stressa. Det var planlagt at N.N. (Brusselgeren) skulle levere noe den dagen. Derfor var det veldig viktig å få snakke med Eirik om dette her, hevder Cappelen.

I perioden fra desember 2012 til desember 2013 er han tiltalt for hele åtte innførsler, fra både Nederland, Spania og Danmark.

- 190 kilo

Politiet har ikke sikret ytterligere kontakt mellom Jensen og Cappelen fra begynnelsen av 2013 og fram til september 2013.

Cappelen var i retten i dag opptatt av å understreke at han fortalte om Kongsvinger-hasjen som var tatt tidlig i avhør med Spesialenheten.

I tingretten hevdet også Cappelen at Jensen reagerte på følgende måte etter møtet.

- Jeg sa jeg ikke hadde noe med den. Han sa: «Det er bra, for den er tatt i Kongsvinger.»

- Fikk du noe detaljer rundt transporten som var stanset?

- Han sa det var på rundt 190 kilo. Det sa jeg i avhør også, og at den ble stoppet i Kongsvinger-traktene, sa Cappelen i tingretten.

Det er i dag den sjette dagen av Gjermund Cappelens forklaring og utspørring. Hasjbaronen har forklart seg utfyllende om åra fra 2009 og framover. Cappelen har gjentatte ganger forklart at kodemeldinger mellom han og politimannen Eirik Jensen handlet om pengeutbetalinger og at Jensen holdt ei hånd over ham så han ikke skulle bli tatt.

Jensen nekter straffskyld i saken.