Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen snur - gir Stortinget innsyn i notater fra SSB-møter

Finansminister Siv Jensen (Frp) har nektet å gi ut de interne notatene fra møter med SSB-ledelsen fram til nå.
- Dette styrker ikke Jensens forklaring, sier stortingsrepresentant om dokumentene.

SNUR: Siv Jensen skifter mening.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SNUR: Siv Jensen skifter mening. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Siv Jensen (Frp) snur og gir Stortinget innsyn i interne notater fra møter med SSB.

Det skriver finansministeren i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget onsdag. I brevet forklarer finansministeren at hun ikke tidligere har gitt ut de etterspurte notatene fordi de ikke er betegnet som møtereferater.

Advarer

Hun skriver også at hun mener de ikke nødvendigvis gir en dekkende oppsummering av innholdet i møtene.

«Hensynet til å gi Stortinget korrekt informasjon har derfor talt imot å sende notatene til komiteen. Når komiteen likevel gjentar sitt ønske om å se notatene, «om nødvendig unntatt offentlighet», velger jeg å oversende dem slik de foreligger, inklusive de feil og de unøyaktigheter som måtte være, unntatt offentlighet», skriver finansministeren.

Meyer: - Bra

Christine Meyer sier til Dagbladet at hun ikke har sett notatene det er snakk om.

- Jeg synes det er bra at kontroll- og konstitusjonskomiteen får se notatene, men det blir jo fra den ene siden av de som var på møtet, sier den avgåtte SSB-sjef.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er forsiktig med å uttale seg om innholdet i notatene.

- Min vurdering er at dette ikke styrker Siv Jensens forklaring, snarere tvert om, sier han.

​- Jeg må understreke at selv om kontrollkomiteen har fått innsyn, er referatene unntatt offentlighet. Jeg kan derfor ikke fortelle noe om innholdet i referatene.


En rekke medier, inkludert Dagbladet, har tidligere bedt om innsyn i notatene fra møtene uten å få det.

Det samme har Stortinget, som 31.januar sendte en ny henvendelse til departementet om de interne nedtegnelsene fra møtene mellom departementet og SSB, som skal ha skjedd 13.januar, 26.januar, og 19.september i fjor.

Klagde​

Bakgrunnen for den nye henvendelsen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, var at Sivilombudsmannen har slått fast at nedtegnelsene er saksdokumenter, etter at VG klagde på at de ikke fikk innsyn i nedtegnelsene.

- Vi har vært kjent med at det foreligger dokumenter fra møter som Siv Jensen har referert til, og gitt sin versjon av. Så har vi vært interessert i hvorvidt skriftlig dokumentasjon bekrefter informasjonen Siv Jensen har gitt, da hun og Christine Meyer har hatt ulike versjoner, sier leder Dag Terje Andersen (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til Dagbladet.

Ulike versjoner

I møtet 19.september i 2017, skal Finansdepartementet og SSBs ledelse ha diskutert omorganiseringen av forskningsavdelingen.

- Jeg husker ikke dette som et vanskelig møte, sier Meyer til Dagbladet.

Hun sier hun har gjort sitt for å opplyse saken, men at hun vil stille opp hvis det skulle bli nok en høring i saken.

- Men jeg synes det er andre rundt meg som ikke har sagt som mye, som det hadde vært mer interessant å høre fra, sier hun.

På de to møtene i januar samme år, skal de ha diskutert SSBs strategi og den såkalte Bye-rapporten om ny organisering i SSB.

Striden om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) førte som kjent til at tidligere SSB-sjef Christine Meyer måtte gå av i november i fjor etter at hun ikke lenger hadde Siv Jensens tillit.

Meyer har hele tiden hevdet at hun hadde ryggdekning i Finansdepartementet for den omstridte omorganiseringen, der blant annet flere ansatte i SSBs forskningsavdeling skulle flyttes til statistikkavdelingen.

Jensen har på sin side påstått at hun fra januar i fjor har gitt beskjed om at omorganiseringen måtte vente ti statistikklovutvalget var ferdig med sitt arbeid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!