Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen spørres ut om to hasjinnførsler for lukkede dører

Verken presse eller publikum får være til stede når Eirik Jensen forklarer seg om perioden oktober - desember 2012.

VIL LUKKE DØRENE: Spesialenheten ønsker å lukke dørene for en stor del av utspørringen av Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL LUKKE DØRENE: Spesialenheten ønsker å lukke dørene for en stor del av utspørringen av Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal Spesialenheten spørre Eirik Jensen ut om kommunikasjonen med Gjermund Cappelen fra oktober 2012 fram til midten av desember. Det vil skje for delvis lukkede dører.

Av tiltalen framgår det at Cappelen skal ha innført 150 kilo hasj fra Nederland 13. oktober og 350 hasj fra Spania i desember. Spesialenheten mener Jensen hjalp Cappelen i hans innførselvirksomhet ved å gi ham varsler. Jensen nekter straffskyld.

Fare for de tiltalte

For denne delen av utspørringen har Spesialenheten begjært lukkede dører, som innebærer at verken presse eller publikum kan følge saken. Spesialenheten begrunner dette med at konkrete navn og miljøer vil bli nevnt og at dette kan utgjøre en fare for de tiltalte og andre personer dersom opplysningene kommer ut av rettssalen. De begrunner det også i sakens opplysning.

Rundt klokka 9.30 begynte domstolen behandlingen av spørsmålet om dørene skulle lukkes, det også for lukkede dører.

MER SKEPTISK: Tingrettsdommer Kim Heger var i dag mer skeptisk til å lukke dørene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MER SKEPTISK: Tingrettsdommer Kim Heger var i dag mer skeptisk til å lukke dørene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Retten avgjorde at deler av forhandlingen i dag vil gå for lukkede dører, uten presse og publikum til stede, av hensyn til tiltaltes sikkerhet. Retten har imidlertid avgjort at mikrofonene i rettssalen vil skrus på dersom det ikke kommer fram sensitive opplysninger - og at pressen får anledning til å høre disse delene på presserommet hvor det er bilde og lyd.

Skeptisk dommer

Tingrettsdommer Kim Heger var i dag mer skeptisk til å dørene og foreslo løsninger for at pressen kunne få med seg forhandlingene, men at de skulle ha referatforbud. Pressen representant, NRKs Olav Rønneberg, ba om åpenhet og foreslo løsninger som kunne ivareta det. Spesialenheten var negative til slike løsninger.

Heger sier at Jensen mener han har fått viktig informasjon fra Cappelen og at det er vikig at Jensen får forklart seg om dette. Heger mener det er skummelt dersom en dom er bygget på mye informasjon som er kommet fram i lukket rett.

- Jeg vil ikke bygge en domfellelse eller frifinnelse på det som er behandlet i lukket i rett. I så fall er vi ute og kjører på en måte, sier Heger.

Forsvarerne splittet

Spesialenheten, samt Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, fikk gjennomslag for lukkede dører i forrige uke. John Christian Elden, Jensens forsvarer, har sagt at han ønsker så mye åpen rett som mulig.

Men Jensen selv har ved flere anledninger sagt i sin åpne forklaring at han ønsker å snakke om temaer i lukket rett.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten var klar på at de ønsker å prosedere disse månedene for lukket rett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media