Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen spurt ut i lukket rett om hasjlager på Røa

Tingrettsdommer Kim Heger oppsummerte fra lukket rett.

FORTSETTER FOR ÅPNE DØRER: Siden mandag morgen har rettssalen vært lukket for publikum og presse. Tirsdag formiddag åpnet tingrettsdommer Kim Heger rettssalen igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSETTER FOR ÅPNE DØRER: Siden mandag morgen har rettssalen vært lukket for publikum og presse. Tirsdag formiddag åpnet tingrettsdommer Kim Heger rettssalen igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter over åtte timer bak lukkede dører, hvor Jensen skal ha forklart seg om «forhold som gir grunn til å frykte for at de tiltalte og andre risikerer forfølgelse eller represalier hvis innholdet blir kjent», åpnet retten dørene inn til retten igjen i dag klokka 12.19.

Schilling kalte til seg forsvarerne. De hadde en kort diskusjon før tingrettsdommer Kim Heger satt retten på nytt.

Da retten var satt, begynte tingrettsdommer Kim Heger å redegjøre generelt for hva som hadde skjedd bak lukkede dører:

- Dørene har vært stengt i to dager. Det vi har holdt på med er at Jensen mener at Cappelen har vært en viktig informant eller kilde, eller begge deler. Spørsmålet var hva Jensen mener Cappelen har bidratt med.

- Han har redegjort for dette. I den anledningen har vi hørt om en del hendelser og navn, sier Heger.

Hasjlager på Røa

Også SMS-ene mellom Cappelen og Jensen ble behandlet for lukket rett.

- Jensen har også blitt eksaminert om en del av SMS-ene som har gått mellom ham og Cappelen. Jensen mener det handler om informantvirksomheten som har pågått mellom ham og Cappelen. Påtalemyndigheten mener SMS-ene dreier seg om hasjimport, sier Heger.

- Påtalemyndigheten mener også SMS-ene handler om dette hasjlageret på Røa som ble beslaglagt. Jensen mener det dreier seg om informasjonsvirksomheten. Jensen har også blitt eksaminert om hans kontantbruk og hvor de kom fra, sier Heger i et åpningsinnlegg, og avslutter med å si at: «det er vel det vi har snakket om».

- Skal handle julegaver

Etter innledningen, fortsatte Spesialenheten, ved Kristine Schilling, sin utspørring. konfronterte Jensen med kontakten han hadde med Cappelen dagen etter at politiet brøt seg inn og stjal hasj fra Cappelens lager på Røa.

Da skriver Jensen klokka 10.09: «Er på vei. Skal handle julegaver.»

- Det er for å si fra at jeg er i byen hvis det er noe han vil meddele, forklarer Jensen.

Videre sender Jensen to meldinger der han spør om det er noe nytt. Klokka 16.17 sender Jensen en ny melding til Cappelen:

«Kunne du ikke fått sjekket hans vare- og deleutvalg via en som har hatt motorras. Du vet om det er originaldeler eller ikke.», skriver Jensen i en SMS.

- Brukte Cappelen

Jensen bekrefter i retten at det dreier seg om hasj, og at han ber Cappelen om å sjekke om en mistenkt hasjtyv har samme type hasj som Cappelen hadde.

I en neste melding Jensen sender til Cappelen skrives det: «Se om en du kjenner kan kjøpe hasj av x (mistenkt hasjtyv) for å se om det er hasjen som er borte fra kompisen din.»

Schilling spurte Jensen om det var en kriminell handling å sende inn en person for å kjøpe hasj, noe Jensen svarer avkreftende på.

- Der foreslår jeg at Cappelen kan bruke en han kjenner til å kjøpe hasj fra person x for å se om denne personen kan ha stjålet hasjen, sier Jensen.

Videre sier han at han kunne en slik sms til Cappelen uten å involvere andre i politiet.

-Jeg var på jakt etter en inngang til å få kunnskap om situasjonen og da tenkte jeg som en enkel politimann, sier Jensen om hvorfor han her engasjerte Cappelen.

- God jul

Schilling viser til flere sms-er etter at Cappelen ble pågrepet 19. desember.

Klokka 12.03 mandag 23. desember sendte Jensen en sms. Denne er ikke funnet, bortsett fra at Spesialenheten har sett trafikkdata.

Jensen blir spurt hva han skrev i meldingen.

- Det husker jeg ikke. Det kan være god jul, sier Jensen.

Julaften klokka 12.05 sendte han også en melding til Cappelen som Spesialenheten ikke har tilgang til.

- Det er flere år siden, men i og med at det er julaften, er det ikke uvanlig å skrive «god jul», sier Jensen.

- Var kontakten deres så tett at det var naturlig å sende melding på julaften å skrive god jul? spør Schilling.

- Det var like sannsynlig som at jeg skulle gjøre det eller ikke gjøre det. Han hadde vært sentral i mitt arbeid så lenge, sier Jensen.

- Godt nyttår

Klokka 18.21 31. desember sendte han også en melding. Han sier det kan stå «godt nyttår» i den, siden det var nyttårsaften. Han hadde imidlertid ikke fått svar fra Cappelen, som var pågrepet.

Jensen blir så konfrontert med at han i avhør forklarte at møtet med Cappelen 19. desember var veldig ubehagelig.

Schilling sier hun ikke forstår hvorfor han sender god jul dersom informasjonen var så ubehagelig.

- Det å sende god jul og godt nyttår har ikke noe med den saken å gjøre. Hvis jeg synes informasjon er ubehagelig, er han ikke på svartelista, sier Jensen.

Sensitiv informasjon

Spesialenheten har betegnet informasjonen som skal ha kommet fram i lukket rett som sensitiv, og at de har hentet inn informasjonen i etterforskningen av Jensen som vanligvis ikke legges fram i en straffesak.

Det var for denne delen av Jensens forklaring at Spesialenheten begjærte lukkede dører, noe også Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, så seg svært enig i.

Trusselbrev

Som Dagbladet skrev torsdag, ble et trusselbrev lest opp under forhandlingene om lukkede dører.

Brevet skal ha blitt sendt til Cappelen da han satt på Ila fengsel i fjor sommer. Det skal også ha blitt sendt til Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

I brevet skal en av de kriminelle som blir nevnt i en av sakene som skal tas opp i retten, komme med klare trusler mot Cappelen og hans forsvarer. Brevet skal ha blitt lest opp for å poengtere hva slags situasjon Cappelen kan komme opp i om denne delen av forklaringen skal gå for åpen rett.

- Bare en versjon

Jensens forsvarer, John Christian Elden, har hele veien sagt at Jensen har ønsket å forklare seg for åpen rett, men Jensen selv stoppet opp ved flere anledninger under sin åpne forklaring å sa at: «dette kommer jeg tilbake til seinere».

Elden har uttalt at det er synd at Jensen ikke får forklare seg for åpen rett om forholdene tingretten mener kan være en fare for andre.

- Spesialenheten snakket i sitt innledningsforedrag om forhold som Jensen nå må forklare seg om bak lukkede dører. Nå får vi bare påtalemyndighets versjon, og ikke Jensens kommentarer og merknader til hva som faktisk har skjedd, sa Elden i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling