Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen-teori: - Cappelen trodde jeg hadde lurt ham

Mener det kan være en del av motivasjonen hans for å beskylde ham for narkotikakriminalitet.

SVARER FOR SEG I RETTEN: Spesialenheten for politisaker startet sin utspørring av Eirik Jensen i retten onsdag. Den vil fortsette i dag, og Eirik Jensen vil bli presset videre på hans forhold til hasjbaronen Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER FOR SEG I RETTEN: Spesialenheten for politisaker startet sin utspørring av Eirik Jensen i retten onsdag. Den vil fortsette i dag, og Eirik Jensen vil bli presset videre på hans forhold til hasjbaronen Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fortsetter hardkjøret fra Spesialenheten mot den tidligere politilederen Eirik Jensen (59).

Jensen var plassert i vitneboksen da retten ble satt ett minutt over ni torsdag morgen.

Spesialenheten har stilt Jensen detaljerte spørsmål om hans kontakt og forhold til Gjermund Cappelen (50) og hvordan han håndterte politiinformanter. Et av spørsmålene Jensen selv var opptatt av i retten i går, var hva slags motivasjon Cappelen kan ha hatt for å snakke ham inn i saken

Jensen sa i Oslo tingrett i går at han oppfattet avhørene av Gjermund Cappelen slik at han trodde Jensen hadde lurt ham i en felle, da han ble tatt av politiet i Asker og Bærum og siktet for grov narkotikaforbrytelse rett før jul i 2013.

- Spekulerte nok

Jensen mener det kan være en del av motivasjonen til Cappelen for å beskylde ham for grov korrupsjon og medvirkning til storstilt narkotikasmugling.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da Cappelen satt i avhør, trodde Cappelen først at Jensen hadde blåst ham eller satt opp en felle for ham?

- Nei, det trodde han ikke. På hvilken måte og hva som var bakgrunnen for at han ble tatt, det spekulerte han nok i, men han fikk jo etterhvert vite at politiet hadde fulgt med, spanet og drevet med etterforskning i lang tid, sier Benedict de Vibe.

- Så det var ikke slik at han trodde at Jensen hadde snakket om ham, da måtte han snakke om Jensen?

- Nei, han hadde ingen tanker om det, sier de Vibe, som også svarer avkreftende på at Cappelen har vært informant for dansk og nederlandsk politi, slik Jensen hevdet under sin forklaring i går.

Vil ta opp Cappelen-avhør

Når Spesialenheten i dag fortsetter sin utspørring av Jensen, kan Cappelens avhør bli tatt opp. Assisterende sjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, sier hun ikke kan kommentere opplysningene før de blir tatt opp i retten.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Det er nok et tema som ikke kommer til å gå for lukkede dører, men jeg kan ikke kommentere det i dag, sier hun til Dagbladet.

Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, ville ikke utdype Jensens teori om Cappelen-avhøret.

- Det kan ikke jeg svare på, det må du spør Cappelen om. Men da Jensen leste avhørene var det en av hans teorier.

«GT 007»

Tidligere har det kommet fram i retten at Cappelen spurte etter sin kildefører Eirik Jensen etter at han ble pågrepet, men at han ikke fikk lov til å kontakte ham. Politiet kom tilbake og sa at de var interessert i noe annet. Da hadde de blant annet fulgt med på tekstmeldingene som ble sendt mellom dem da politiet raidet Cappelens hasjlager på Røa i Oslo 18. november.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Jensen forklarte seg også om det han mener forholdet til Gjermund Cappelen gikk ut på: At Cappelen var hans informant og kilde.

- Mitt forhold til Cappelen har ikke vært noen hemmelighet. Han gikk under navnet «GT 007» da han ble registrert i forløperen til informantregisteret. Personer med et visst potensiale ble registrert der. Han ble lagt inn etter Flydropp-saken i 1993, sa Jensen i retten.

Rusproblemer

Han hevdet at Cappelen også hadde hjulpet politiet i Danmark og Nederland med informasjon om hasjsmugling. Han hevdet de hadde hatt et av og på-kilde og informantforhold, blant annet fordi Cappelen i perioder hadde rusproblemer.

- Fra 1995 og oppover var det lang periode med stillestand mellom oss.

- I 2001 tok Cappelen på nytt kontakt. Han virket motivert for å bidra. Han opplevde det som meningsfylt, og han var glad for at jeg hadde hjulpet ham. Det han forklarte meg, var at han hadde startet import av klokker fra Sveits og Nederland, og at han hadde kontakter i kunstverden, og at han kjøpte og solgte kunst. Jeg stusset ikke så mye over det, men erfaringen etter perioden med rus, var at vi ikke ville bruke ham som operativ informant mer. Vi fryktet at han ikke ville tåle presset. Men han var verdifull. Han hadde både kontakter i Bærum, Oslo og i utlandet, sa Jensen.

Spesialenheten for politisaker startet også sin utspørring av Jensen, og fokuserte mye på informantreglene, og stilte spørsmål om Jensen hadde fulgt det i kontakten med Cappelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling