SKUFFET: Øyvind Nordgaren var Eirik Jensens sjef i ti år. Dagbladet var hjemme hos Nordgaren da det ble klart at fagdommerne setter juryens kjennelse til side. På kort tid gikk eks-politimannen fra lettelse til skuffelse. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Jensen-venn: - Et dødsstøt

Spenningen ble erstattet med lettelse. Så kom ny spenning, og kanskje det verst tenkelige utfallet Eirik Jensens tidligere sjef kunne tenke seg.

TRANBY / OSLO (Dagbladet): Da lagdommer Kristel Heyerdahl klokka 14.22 mandag ettermiddag leste opp fagdommerens avgjørelse, var det helt stille i sal 250 i Oslo tinghus.

I ei TV-stue på Tranby i Lier, tok Øyvind Nordgaren seg til ansiktet i mistro. Han ristet lett på hodet, før han tok avgjørelsen og konsekvensene av den innover seg:

Sagaen om Eirik Jensens skjebne er ennå ikke avgjort, nesten fem år etter at politimannen ble pågrepet i garasjen i Oslo politihus 24. februar 2014.

Nordgaren var Jensens nærmeste sjef i mer enn ti år i Oslo-politiet. Da Jensen ble pågrepet, hadde han fremdeles personalansvar for politimannen med de utradisjonelle virkemidlene og enestående resultatene.

- Er dette det verst tenkelige scenarioet for Eirik Jensen?

- Ja, jeg synes jeg nesten må svare «ja» på det.

JENSEN-SAKEN: Fagdommerne forkaster juryens frifinnelse i Eirik Jensen-saken. Video: Pool / Dagbladet Vis mer

Før kjennelsen

I TV-stua var Nordgaren spent. Han har vitnet i begge rettsbehandlingene, og vært en støttespiller for Jensen helt siden han ble pågrepet.

Før juryens kjennelse kom klokka 13.04 mandag, skisserte han en rekke scenarioer overfor Dagbladet. Det han trodde mest på, ble utfallet.

Jensen ble frikjent for medvirkning til innførsel av hasj, men funnet skyldig i grov korrupsjon.

Nordgaren var lettet.

Før sjokket

Så fulgte nesten halvannen time med nerver. Nordgaren satt, sto, gikk og kikket i telefonen, men aller mest på TV-en.

En halv time etter juryens kjennelse skulle fagdommerne komme tilbake etter sin rådslagning. En halvtime ble til en time. Og så ble en time til nesten halvannen.

Da juryens kjennelse kom, satt Nordgaren. Da fagdommerne kom med sin sjokkbeskjed, sto han.

- Dramaet og marerittet fortsetter, var Nordgarens konklusjon.

- Et dødsstøt

Nære omgangsvenner er ikke måten Nordgaren vil beskrive sitt forhold til Jensen. Men etter så mange år sammen i Oslo-politiet fikk Nordgaren et vennskapelig forhold til politimannen Jensen.

Det er på bakgrunn av dette forholdet at Nordgaren mener Jensen er uskyldig.

- Magefølelsen sier at det er umulig å tenke meg at han er skyldig etter tiltalen, særlig i spørsmålet om medvirkning til innførsel av tonnevis med hasj, sier Nordgaren.

- Hvordan tror du Eirik Jensen har det nå?

- Det er vanskelig å forestille seg. Han var nok litt optimistisk etter juryens kjennelse, så kommer det nesten et dødsstøt fra fagdommerne. Han er nok helt nede.

Støtter Jensen

Tidligere politikollega Øyvind Olsen har fulgt saken helt siden Jensen ble pågrepet. Han har hele tiden støttet sin tidligere kollega, og mener Jensen er uskyldig. Olsen var i flere tiår en av de viktigste bautaene i kampen mot organisert kriminalitet i Norge.

Det overrasket ham stort da fagdommerne satte juryens kjennelse til side.

- Det som skjedde er helt utrolig, sier Olsen.

- Hvordan blir det for ham å gå gjennom prosessen på nytt?

- Eirik Jensen er en sterk person, så han greier nok det. Men det er et forferdelig press på den stakkars mannen. Det blir hardt for ham.

Likevel klarer Olsen å se et lyspunkt, og mener også Jensen bør gjøre det samme.

- Det kan jo hende det blir full frifinnelse neste gang. Det er et lyspunkt. Det må han klamre seg til.

FORLOT RETTEN: Like etter at det ble klart at fagdommerne setter til side juryens frikjennelse av Eirik Jensen, forlot retten sammen med samboer Ragna Lise Vikre. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Det verste utfallet

Eirik Jensen (61) bøyde hodet i bordet og sukket høyt da avgjørelsen kom.

- Dette blir ytterligere en tung periode, sa Eirik Jensen til et samlet pressekorps etter at avgjørelsen ble tatt.

Han var tydelig preget og skuffet etter rettens sjokkavgjørelse.

- Dette er, på enkel norsk, som å spytte på juryen. Det blir ytterligere en tung periode. Å forberede seg til en ny periode ... Det vet jeg ikke hvordan skal gå, sa Jensen.

På spørsmål om dette var det verste utfallet, svarte han:

- Ja, selvfølgelig var det det.

SKUFFET: Eirik Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse, og mener at lagmannsretten spytter på juryen. Video: Nicolai Delebekk Foto: Bjørn Langsem Vis mer