Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensens baderomsproblem. - Navnet Thorud var klippet av på fakturaene

Spesialenheten mener at fakturaer, fingeravtrykk og tegninger knytter Gjermund Cappelen til betalingen for oppussingen av Eirik Jensens bad.

HVEM BETALTE: Det store spørsmålet angående korrupsjonstiltalen mot Eirik Jensen, er hvem som betalte for oppussingen av et bad på Århus gård. Var det Jensen selv, eller Gjermund Cappelen? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM BETALTE: Det store spørsmålet angående korrupsjonstiltalen mot Eirik Jensen, er hvem som betalte for oppussingen av et bad på Århus gård. Var det Jensen selv, eller Gjermund Cappelen? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av kronbevisene til Spesialenheten i korrupsjons- og narkosaken mot Eirik Jensen, er oppussingen av et bad på Århus gård på Fenstad i Nes kommune.

Mandag møtte en etterforsker fra Kripos, Vidar Sæther, i retten. Han forklarte seg om hans analyse av oppussingsregnskapet.

BONUS: Gjermund Cappelen har forklart at oppussingen av badet var en bonus til Eirik Jensen. Lars Eivind Bones / Dagbladet
BONUS: Gjermund Cappelen har forklart at oppussingen av badet var en bonus til Eirik Jensen. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det store spørsmålet er hvem som betalte for oppussingen av baderommet.

Spesialenheten mener Cappelens forklaring og fakturaer for oppussingsarbeidet, viser at Cappelen betalte for arbeidet som ble gjort. Jensen benekter dette, og nekter straffskyld.

Jensen har forklart at han hadde avtalt å betale en snekker, som var engasjert av Cappelen, 120 000 kroner. Snekkeren fikk imidlertid aldri betalt, på grunn av det Jensen har forklart som en «forsuret stemning» på grunn av at han var misfornøyd med flisleggingen på badet.

Hva knytter Cappelen til gården?

Cappelen har forklart at oppussingen av badet var en «bonus» til Jensen. Den mye omtalte 52 år gamle «rørleggeren», som er dømt for å ha vært med i Cappelens hasjliga, var en av de som jobbet på gården. Det er ikke bestridt at det var Cappelen, på forespørsel fra Jensen, som anbefalte håndverkere.

Hasjbaronen tegnet også gården og badet i avhør. Han hevder å ha kjørt gipsplater til gården. Jensen har forklart at han er usikker på om Cappelen har vært på gården, men mulig i forbindelse med å ha overlevert kvitteringer.

- Å tegne gården er vågalt hvis han ikke har vært der, sa Sæther, som la til at det er lite sannsynlig at Cappelen kunne ha tegnet gården gjennom å ha sett prospekter eller å ha blitt forklart utseende fra andre.

Sæther opplyste også at kortbruk på Øvre Romerike, i tidsrommet da oppussingen fant sted, knytter Cappelen til småbruket.

- Klippet fakturaer

Toppen av fakturaer fra baderomsleverandøren Brødrene Dahl, funnet i en perm hvor Jensen og samboeren samlet dokumenter fra oppussingsprosjektet, er klippet av. I fakturaene Spesialenheten har fått direkte fra baderomsleverandøren, står her navnet «Thorud», Cappelens tidligere navn.

- Man kan mistenke at grunnen til at disse er klippet av, er for å skjule firmanavnet Blåklokken og navnet Thorud, sa Sæther i retten.

Blåklokken var blomsterbutikken til kona til den 52 år gamle rørleggeren, og var leveringsadresse ifølge fakturaene.

Åtte fakturaer

Sæther mener at han finner igjen baderomsartikler som går fram av fakturaene på bilder tatt under og etter oppussingsarbeidet.

For eksempel går det fram av en av fakturaene at en varmtvannbereder er kjøpt. Eksakt samme modell finnes så installert på småbruket.

Jensen har forklart at han skulle betale 120 000 kroner for arbeider på badet. Sæther, som mener å kunne knytte åtte fakturaer direkte til arbeidene på gården, har kommet fram til at materialene til rørleggerarbeidet kostet 70 000 kroner. Han sa i retten at dersom bare materialene kostet såpass, ga det liten mening at Jensen skulle betale 120 000 kroner for hele arbeidet inkludert timer og andre kostnader.

Han karakteriserte det som en veldig god deal for Jensen og en dårlig deal for håndverkeren, som døde i 2012. Cappelen har forklart at ingen personer kan bekrefte at han betalte den avdøde håndverkeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media