HEMMLIGE FORKLARINGER: Eirik Jensens forklaringer til Spesialenheten for politisaker er stemplet som «strengt fortrolig», ifølge hans forsvarer.
Foto: Marius Gulliksrud
HEMMLIGE FORKLARINGER: Eirik Jensens forklaringer til Spesialenheten for politisaker er stemplet som «strengt fortrolig», ifølge hans forsvarer. Foto: Marius GulliksrudVis mer

Jensens forklaringer er gjort superhemmelige

På grunn av den korrupsjonssiktedes spesielle polititjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett bestemte i går at den den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen (56) skal holdes i isolasjon i varetekt i ytterligere to uker.

Jensen nekter straffskyld og stiller seg totalt utenforstående til anklagene om at han skal ha hjulpet «hasj-investor» Gjermund Erik Cappelen med å smugle tonnevis med hasj til Norge gjennom flere år og at han skal ha mottatt millioner av kroner for hjelpa.

Helle Kristin Gulseth i Spesialenheten for politisaker mener i likhet med Oslo tingrett at mistanken mot Jensen er den samme som ved pågripelsen for over to uker siden.

- Mistanken er ikke svekket. Vi jobber nå intenst med å belyse saken, sa hun etter rettsmøtet i går.

«Strengt fortrolig» Jensen har blitt avhørt av Spesialenheten for politisaker to ganger, men har ikke blitt konfrontert med beskyldningene fra Cappelen, ifølge sin forsvarer Jens-Ove Hagen. Avhørene så langt har vært åpne forklaringer om blant annet hans privatøkonomi.

FORSVARER POLITITOPPEN: Advokat Jens-Ove Hagen i advokatfirmaet Føyen forsvarer Eirik Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSVARER POLITITOPPEN: Advokat Jens-Ove Hagen i advokatfirmaet Føyen forsvarer Eirik Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Hagen mener Jensen har hatt naturlige forklaringer på alt han så langt har blitt forelagt og mener mistanken må være svekket (krever innlogging).

I går kom det fram at flere av dokumentene i saken er gradert som ekstra hemmelige.

- Store deler av dokumentene er klausulerte, og enkelte er i kategorien «strengt fortrolig» etter beskyttelsesinstruksen, sa tingrettsdommer Nina Opsahl i forbindelse med at rettsmøtet skulle gå for lukkede dører.

Hemmelig tjeneste Dokumentene som er stemplet som «strengt fortrolig» er stort sett Jensens egne forklaringer, ifølge advokat Hagen.

- Hans tjeneste er underlagt taushetsplikt og når man da nærmer seg opplysninger som går på hans utøvelse av en nokså spesiell tjeneste, kan det komme fram opplysninger som ikke skal komme ut og som får dette stempelet, sier Hagen til Dagbladet.

«Strengt fortrolig» benyttes dersom det vil kunne forårsake betydelig skade for offentlige interesser, en bedrift, en institusjon eller en enkeltperson at dokumentets innhold blir kjent for uvedkommende, heter det i beskyttelsesinstruksen.

Før rettsmøtet sa Jens-Ove Hagen at hans klient begynner å føle saken som et overgrep.

- Med det legger jeg at han begynner å føle varetektsfengslingen som et overgrep. Mer vil jeg ikke si nå, det vil komme en tid senere, sier Hagen, som sier han er bekymret for sin klients psykiske tilstand.