FORBEREDT PÅ NY SAK: Jenta (17), her sammen med sin bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORBEREDT PÅ NY SAK: Jenta (17), her sammen med sin bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Jenta (17) er forberedt på ny rettssak

Dom faller kl. 10, men begge parter varsler anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Domsavsigelsen starter kl. 10. Følg med i vårt livestudio.

(Dagbladet): Aktor Thorbjørn Klundseter la 1. november ned påstand om fire års fengsel for Rune Øygard, og mente at jentas estimat av mellom 40 og 50 samleier fra høsten 2009 til høsten 2011 måtte legges til grunn for straffeutmålingen. Bistandsadvokaten har på vegne av jenta også lagt fram krav om 260 000 kroner i oppreisningserstatning fra Øygard.

I formiddag får Øygard dommen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Regner med anke Uansett om den permitterte Vågå-ordføreren blir dømt eller frikjent, er det ventet at henholdsvis Øygard eller statsadvokaten vil anke dommen. Lagmannsretten har allerede satt av tid til en ankesak fra slutten av april neste år.

Fornærmede og hennes familie håper og tror på en fellende dom, men har stålsatt seg for alle tenkelige utfall og vet at saken ikke er over i dag.

- Jeg regner med dommen blir anket uansett utfall, noe jenta også er svært klar over. Vi har startet forberedelsene til en ny runde, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Den i dag 17 år gamle fornærmede fulgte hvert minutt av den fire uker lange rettssaken i oktober. Sittende ved siden av bistandsadvokaten hørte hun Øygards beskyldninger om usannheter, forsvarernes prosedyrer og vitner som refererte bygdesladder og karakteristikker, men også venninner og familie som støttet opp om hennes rystende forklaring - om flere titalls overgrep.

Selv om belastningen i tingretten var stor, vil trolig jenta være tilstede også gjennom ankesaken.

- Hun er opptatt av at hun skal følge hele saken og ha grep om dette selv, sier Braathen Hjortdal.

- Håper sterkt Også Øygard har gjort det klart at han er forberedt på en ny runde i rettssystemet. Lite tyder på at han vil akseptere en overgrepsdom i noen form selv om straffutmålingen skulle bli betydelig lavere enn aktors påstand.

- Selv om jeg håper sterkt at saken blir sluttført med denne dommen, må jeg likevel ta høyde for at den kan bli anket inn for lagmannsretten, skrev tiltalte i et brev til Vågå kommune 6. desember.

Ankesaken kan bli en fullstendig gjennomgang av overgrepsanklagene med flere titalls vitner, men tingrettens vurderinger i dagens dom vil legge mye av grunnlaget for behandlingen i neste rettsinstans. Ved en fullstendig anke vil skyldspørsmålet denne gang avgjøres av en jury.