- Jenta (17) ønsket selv å høre forsvarerne

Ble advart på forhånd, men ville høre forsvarets prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den nå 17 år gamle jenta var i retten i hele dag, og hørte både aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen sine prosedyrer i sin helhet. Aktor ba om at Rune Øygard dømmes til fire års fengsel, forsvarer Larsen ba om at han blankt frifinnes.

Larsen argumenterte knallhardt mot aktor, sådde tvil om jentas forklaring, og ba retten ikke ta stilling til hvorvidt de syntes synd på jenta og «hadde lyst» til å tro på henne.

- Prosedyren var som forventet, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdahl til Dagbladet.

På forhånd sa Larsen klart ifra at hun skulle ønske jenta ikke måtte høre hennes argumentasjon, og at hun mente det var best at jenta hadde forlatt retten under forsvarernes prosedyre.

Men jenta ble.

- Det gikk veldig bra, sier Hjortdal.

Ikke uforsvarlig - Jeg hadde forberedt henne på at det kunne bli for vanskelig å være der, at hun kanskje ikke burde sitte der, men hun ønsket det og det gikk veldig bra, sier Hjortdal.

- Hvordan oppfattet du Larsens advarsel?

- Jeg får ta det til meg, men jeg gjør min jobb og har snakket med klienten min om det jeg skal snakke med henne om. Det er ikke uforsvarlig det jeg driver med, håper jeg, sier Hjortdal.

Ikke DNA Mette Yvonne Larsen trakk fram flere tidligere dommer, en britisk forskningsartikkel og også en uttalelse fra Riksadvokaten som til sammen skulle overbevise retten om at Øygard ikke kan dømmes for overgrep når det ikke foreligger tekniske bevis eksempelvis i form av DNA.

- Jeg tenker at argumentasjonen ikke holder, sier Hjortdal.

- Det er ganske mange høyesterettsdommer som er bygget på ei indisierekke som styrkes av forklaring fra tiltalt og fornærmet, sier Hjortdal - som er enig i Klundseters påstand om fire års fengsel for Øygard.

Brutalt Til NTB sier Hjortdal at det var brutalt for jenta å høre Larsens prosedyre.

- Det er klart det er brutalt, både det som kom i dag og det hun har hørt i løpet av rettssaken. Hun er bare en 17 år gammel jente, sier jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.