Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyds dødsfall

Jenta bak kamera anklages

17 år gamle Darnella Frazier filmet pågripelsen som førte til George Floyds dødsfall. Nå hylles hun av Mark Zuckerberg - men mottar også ubehagelige anklager.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

25. mai døde 46 år gamle George Floyd etter at en politimann la kneet sitt mot nakken hans i åtte minutter og 46 sekunder under en pågripelse. Politimannen er nå siktet for drap.

Dødsfallet ble først kjent gjennom videoer delt i sosiale medier. De vakte sterke reaksjoner på svært kort tid, og etter kort tid ble deler av en av videoene publisert av medier som CNN.

Videoen ble tatt med mobiltelefonen til 17 år gamle Darnella Frazier.

Nå hylles hun av kjente navn som Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Samtidig har hun selv blitt offer for anklager og ubehagelige henvendelser på nett.

- Traumatisert

Frazier sier til kjendisnettstedet TMZ at hun er «fullstendig traumatisert» av hendelsen.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Nettstedet skriver at 17-åringen jevnlig mottar henvendelser fra personer som anklager henne for å ha gjort for lite under pågripelsen.

- Jeg forventer ikke at noen som ikke har vært i min posisjon forstår hvordan jeg føler meg, skriver Frazier på Facebook, ifølge nettstedet Complex.

TRUMP I INTERVJU: President Donald Trump snakket om krisen i USA etter hendelsen med George Floyd. Video: NEWSMAX via NTB Scanpix Vis mer

Videre skriver hun at hun var redd, og at hun fryktet at flere liv ville gått tapt dersom hun hadde involvert seg mer direkte i hendelsen.

- Hadde det ikke vært for meg, hadde fire politimenn fremdeles hatt jobbene sine, og forårsaket andre problemer, skriver hun.

Hun sier også til TMZ at hun har blitt anklaget for å poste videoen for å få oppmerksomhet, og for å ha mottatt betaling. Alt dette aviser hun i et Facebook-innlegg.

Hylles av Zuckerberg

Tilbakemeldingene er imidlertid ikke bare negative. I et innlegg på Facebook skriver Facebook-sjef Mark Zuckerberg at selskapet «står sammen med» alle som arbeider for rettferdighet for Floyd, Ahmaud Arbery og 26 år gamle Breonna Taylor, som ble skutt og drept under en politiaksjon i Louisville i mars.

- For å hjelpe til i denne kampen, vet jeg at Facebook må gjøre mer for å støtte likhet og sikkerhet for svarte i USA gjennom våre plattformer. Selv om det er vondt å se på, er jeg takknemlig for at Darnella Frazier postet video sin av drapet på George Floyd på Facebook. Vi trengte alle å se det. Men det er tydelig at Facebook også har en jobb å gjøre for holde folk trygge, og sørge for at vi ikke forsterker fordommer, skriver Zuckerberg.

Ifølge The Observer har Facebook lovet å donere 10 millioner dollar til relevante organisasjoner.

Zuckerberg er imidlertid i hardt vær etter uttalelser om at han, i motsetning til Twitter, ikke ønsker å faktasjekke president Donald Trumps innlegg.

Utspillet har også ført til reaksjoner innad i selskapet. Blant annet har ansatte arrangert «demonstrasjoner» hvor de har logget av Facebook og interne datasystemer i protest.

- Sammen med alle med en moralsk samvittighet ber jeg Mark om å umiddelbart fjerne presidentens innlegg som framsnakker vold, drap og trusler mot svarte borgere, skrev en Facebook-ansatt involvert protestene på en meldingstjeneste på arbeidsplassen, ifølge The New York Times.

- Emosjonelt

Fraziers advokat Seth B. Cobin sier til TMZ at familien har flyttet fra leiligheten sin, som ligger et steinkast unna åstedet. Han opplyser også at 17-åringen har oppsøkt psykologhjelp, og at det har vært til stor hjelp.

Ifølge nettstedet har Frazier og moren hennes møtt med etterforskere fra både FBI og Minnesota-politiet.

- Det er emosjonelt for henne å fortelle sin historie, og det er emosjonelt for oss alle å høre den, sier han til nettstedet.

I en annen video, publisert av nettstedet NowThis, deltar Frazier i en markering ved åstedet dagen etter at hun la ut sin egen video.

- Jeg så denne mannen dø, sier hun i videoen, synlig opprørt.

STØTTE: Tidligere president, Barack Obama om situasjonen i USA. Vis mer

Flere siktelser

Ytterligere tre polititjenestemenn i Minneapolis er siktet for medvirkning til drapet på afroamerikanske George Floyd (46).

Det var Minnesota-avisa Star Tribune som først meldte om siktelsene, men som i ettertid er blitt bekreftet av Minnesota-senator Amy Klobuchar i en Twitter-melding.

Siktelsen av den allerede drapssiktede betjenten Derek Chauvin er også endret fra det som i norske termer kan oversettes fra uaktsomt til forsettlig drap.

To obduksjonsrapporter har konkludert med at George Floyd døde på grunn av trykket mot halsen under pågripelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!