Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jenta ble syk da hun tok vaksine

Politiet tror moren arsenikkforgiftet datteren, men jentas sykehistorie startet med en trippelvaksine. Hennes far og farfar skal også ha hatt arsenikk i kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELGELAND (Dagbladet): Dette er momenter som kan være med på å forklare den i dag åtte år gamle jentas mystiske sykdom.

Politiet opprettholder siktelsen mot moren og fortsetter etterforskningen, selv om det ikke er funnet spor av farlig arsenikk i hår-, blod- og urinprøver fra datteren. Politiinspektør Kristin Elnæs sier de vil prøve å finne årsaken til de gjentatte sykdomsproblemene.

I så fall vil de greie å løse en gåte leger og helsepersonell ikke har maktet å finne svar på, til tross for at jenta har vært innlagt hele 13 ganger på sykehus de siste seks åra.

Vaksine

Fram til hun var to år gammel, skal jenta ikke ha vært syk i det hele tatt. Etter hva Dagbladet kjenner til, startet problemene etter at hun fikk en trippelvaksine ved den kommunale helsestasjonen i 1997.

Allerede samme dag som vaksinen ble gitt, skal den nå åtte år gamle jenta ha fått kraftig feber. Hun skal også en stund ha mistet bevisstheten. I tida etterpå var den lille jenta mye syk med alvorlig feber og feberkramper, og hun mistet også bevisstheten ved en seinere anledning. Problemene har fortsatt i alle åra etterpå med en rekke sykehusinnleggelser. Hun har hatt vondt i halsen, mye kvalme og oppkast.

Bruk av vaksiner er et omstridt tema, og det er kjent at enkelte blir syke av vaksiner som de fleste ikke reagerer på.

Søkte svar

Dagbladet har de siste dagene hatt samtaler med den 48 år gamle siktede kvinnen via mellommann. Hun har fortalt at hun har engasjert seg veldig sterkt i å finne svaret på datterens sykdom. Hun sendte selv hårprøver til USA, og fikk påvist en høy konsentrasjon av arsenikk.

Det var moren som først nevnte arsenikkforgiftning som en mulig sykdomsårsak overfor legene ved sykehuset.

Etter hva Dagbladet kjenner til, mener den siktede kvinnen at jentas problemer også kan være noe arvelig. Åtteåringens far skal ha vært innlagt på sykehus med forgiftninger i kroppen, og det skal da ha blitt funnet spor av arsenikk. Jentas farfar skal ha fått behandling med arsenikk på grunn av sine psoriasisproblemer.

Kvinnens forsvarer, advokat Christian Wiig, kommenter Dagbladets opplysninger med at man står foran et gjennombrudd i saken.

- Dersom det viser seg at barnets problemer har disse årsakene, bør politiet konsentrere seg om å prøve å hjelpe barnet i stedet for å fortsette å etterforske en håpløs sak, sier Christian Wiig.

Han er sterkt kritisk til at det i går ble gjennomført et dommeravhør av jenta, et avhør han hevder ikke ga noe som helst resultat.

AVHØR: Til tross for protester fra moren og hennes forsvarer ble det i går foretatt dommeravhør av den åtte år gamle jenta. Avhøret ble ledet av sorenskriver Svein Staurem, som her er på vei inn i rettssalen i Mosjøen.