- Jenta fortalte meg om flere samleier

Psykolog Pål Vegard Hagen la i går fram en rapport som viser at den fornærmede jenta snakket om flere samleier med Rune Øygard. - Ord mot ord, sier hans forsvarer.

 SPESIALIST:  I går vitnet Pål Vegard Hagen. Han er psykologspesialist og har tidligere jobbet ved Barnehuset i Hamar, nå jobber han på Sykehuset Innlandet. Psykologspesialisten har fulgt opp den fornærmede jenta siden mai 2012. Daglig leder ved Barnehuset Hamar Kari Rostad til venstre i bildet, har ingenting med denne saken å gjøre. Foto: Jo E. Brenden / Dagbladet.
SPESIALIST: I går vitnet Pål Vegard Hagen. Han er psykologspesialist og har tidligere jobbet ved Barnehuset i Hamar, nå jobber han på Sykehuset Innlandet. Psykologspesialisten har fulgt opp den fornærmede jenta siden mai 2012. Daglig leder ved Barnehuset Hamar Kari Rostad til venstre i bildet, har ingenting med denne saken å gjøre. Foto: Jo E. Brenden / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I går vitnet Pål Vegard Hagen. Han er psykologspesialist og har tidligere jobbet ved Barnehuset i Hamar, nå jobber han på Sykehuset Innlandet. Psykologspesialisten har fulgt opp den fornærmede jenta siden mai 2012.

Rapporten til Hagen grunnlegger seg på dialoger han har hatt med den nå 17 år gamle jenta. Hagen har hatt 11 samtaler som har tatt 15 timer sammen med jenta.

-Hun har beskrevet gjentatte samleier. Hun har sagt at dette har vært en belastende hendelse over tid, sier Hagen.

Like før jul i fjor ble Øygard dømt til fire år i fengsel for seksuelle overgrep mot den da mindreårige jenta. Øygard har hele tida nektet straffskyld. Han anket dommen i Sør-Gudbrandsdalen tingrett.

Rettssaken mellom den tidligere Vågå-ordføreren og den fornærmede jenta pågår denne måneden i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Psykologen fortalte i tingretten at jenta lider av en sykdom, dette gjentok han i lagmannsretten i går.

-Hun sliter med betydelige mengder posttraumatisk stress, sa Hagen.

Dette sa også fornærmedes tidligere psykiater Turid Svindland da hun forklarte seg i retten 8. mai.

Advokat Mette Yvonne Larsen er Øygards forsvarer i denne saken. Øygard nekter for at det skal ha vært seksuell kontakt mellom han og jenta.

-Det er helt forventet at hun sier dette, siden hun har sagt dette tidligere. Hva gjelder spørsmålet om samleie er bevist, så står det fortsatt ord mot ord, sier Larsen til Dagbladet.

Da saken gikk i tingretten var det flere Skype-samtaler som sto sentralt for at den tidligere Ap-politikeren ble dømt. «Blaut?», «jeg vil se deg» og «sitter her naken, jeg», er noen av Skype-meldingene som ble sendt.

-Ingen av Skype-meldingene eller SMS-ene tyder på direkte seksuell kontakt, sier Øygards forsvarer til Dagbladet.

En vernepleier som er venn av ekteparet Reidun og Rune Øygard vitnet også. Kvinnen har tidligere jobbet med Reidun Øygard.

Hun har ikke hørt Øygard snakke med fornærmede på samme måte som han brukte i forskjellige samtaler på Skype og på telefonen.

-Jeg visste ikke at det var noe slikt. Jeg ble forbauset, forklarte vitnet.

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal lurte på hva hun tenkte om at jenta plutselig var mye hjemme hos ekteparet Øygard.

-Jeg visste at de reiste sammen og delte dobbeltrom. Jeg tenkte for meg selv at det var helt naturlig og at vi kunne ha gjort det samme med barnet vårt, sa vitnet.

Hun mener at Reidun ofte satt ned foten for om jenta og Rune skulle treffes.

-Jenta var mer knyttet til Rune enn Reidun. Jenta ville ofte være med på ting, men Reidun ville ikke alltid det. Rune hadde ikke lett for å si nei, sier vitnet.

Dom i saken er ventet å falle i månedsskiftet mai/juni.