ÅSTEDET: Jenta bodde på den private institusjonen Små Enheter i Asker. Det var her drapet skjedde 28. oktober i fjor. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ÅSTEDET: Jenta bodde på den private institusjonen Små Enheter i Asker. Det var her drapet skjedde 28. oktober i fjor. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Jenta kan bli sittende i fengsel resten av livet, stakkars

Advokat Mette Yvonne Larsen mener rettssystemet burde ha funnet en annen straff for 15-åringen, som nå er dømt til forvaring for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jenta kan bli sittende i fengsel resten av livet, stakkars. Domsslutningen signaliserer at hun er uten håp, sier Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

- Det er nedslående at hun ikke kan få en annen behandling, som samtidig ivaretar samfunnsbeskyttelsen, legger hun til.

Første gang Larsen leder Advokatforeningens menneskerettsutvalg, og er svært kritisk til at den 15-årige jenta som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på institusjonen Små Enheter i fjor, nå er dømt til ni års forvaring, med minstetid på seks år. Det er første gang en person under 18 år får en slik straff i Norge.

Forvaringsstraff idømmes forbrytere som anses som særlig farlige for samfunnet. I motsetning til en fengselsstraff, der den domfelte slipper ut når straffen er sonet (i praksis som regel 2/3 av tida), innebærer forvaring at den domfelte ikke slipper ut før en dommer avsier en kjennelse om at vedkommende ikke lenger utgjør en fare. Man kan dermed teoretisk bli sittende innesperret resten av livet.

- Å dømme en 15-åring til forvaring er veldig ugreit. Det sender helt feil signaler om norsk rettspleie, og jeg frykter nå flere slike dommer, sier Larsen.

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept av 15-åringen 28. oktober i fjor. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept av 15-åringen 28. oktober i fjor. Foto: Privat Vis mer

Larsen og Advokatforeningen mener en praksis med forvaring for mindreårige er i strid med artikkel 37a i FNs barnekonvensjon. «Dødsstraff eller livsvarig fengsel uten mulighet til løslatelse» skal ikke idømmes personer under 18 år, står det der.

- Hva slags straffeløsning ser du for deg for jenta?

- En løsning der man kombinerer straff og behandling, sier Larsen.

Var ikke til stede Den drapsdømte jenta var selv ikke til stede i Asker og Bærum tingrett da dommen ble opplest, men satt i stedet i Bergen fengsel sammen med sin forsvarer Cecilie Nakstad og så på en direkteoverføring fra rettssalen i Sandvika. Det er nå klart at hun anker forvaringsdommen.

Advokatforeningen har i årevis kjempet for å få barn ut av norske fengsler, og Larsen mener dommen er et stort skritt tilbake for Norges rettsvesen. Hun mener videre at retten overhodet ikke har tatt hensyn til den drapsdømte jentas situasjon.

FIKK 15-ÅRINGEN DØMT: Statsadvokat Erik Førde fikk 15-åringen dømt til forvaring - vel å merke i ett år mindre enn han nedla påstand om. Her fra retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK 15-ÅRINGEN DØMT: Statsadvokat Erik Førde fikk 15-åringen dømt til forvaring - vel å merke i ett år mindre enn han nedla påstand om. Her fra retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- I denne saken ble heller ikke jentas sikkerhet ivaretatt, sier Larsen.

Før drapet hadde 15-åringen flere alvorlige voldsepisoder bak seg. Likevel var bare avdøde Backlund våken nattevakt på Små Enheter natta hun ble drept, og det fantes bare én voldsalarm på huset; den lå på personalrommet.

KRITISK: Mette Yvonne Larsen, leder for Advokatforeningens menneskerettsutvalg, er svært kritisk til forvaringsdommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Mette Yvonne Larsen, leder for Advokatforeningens menneskerettsutvalg, er svært kritisk til forvaringsdommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer