Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jenta lå under sin døde mors hijab i to dager. Her blir hun reddet mens kulene flyr

Sivilbefolkningen i IS-kontrollerte bydeler i Mosul gjennomgår ubeskrivelige redsler.

NB! STERKE SCENER: Ei lita jente blir funnet av den humanitære hjelpeorganisasjonen Free Burma Rangers, i en haug av døde mennesker, blant andre jentas mor. For å redde henne må de først avlede IS' oppmerksomhet. Video: Free Burma Rangers / CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) blir stadig presset inn på et mindre og mindre område i den irakiske storbyen Mosul, hvor «kalifatet» har terrorisert sivilbefolkningen i snart tre år. Mens irakiske USA-støttede tropper avanserer, nekter militsen folk å flykte; de blir brukt som levende skjold i den utbombede byen, og blir skutt dersom de prøver å flykte.

- For 20 dager siden prøvde vi å flykte. De [IS] tok ham, skjøt ham fire ganger i hodet. Broren min, sier en gråtende mann til CNN.

IS-LIK I GATENE: Siden oktober i fjor har den USA-ledede koalisjonen kjempet for å ta tilbake Iraks nest største by Mosul fra Den islamske stat (IS), som tok kontrollen sommeren 2014. Her er sterke dronebilder av de massive ødeleggelsene. Video: CNN Vis mer

Lå blant lik

Den humanitære kristne hjelpeorganisasjonen Free Burma Rangers' leder i Mosul, Dave Eubank, beskriver hvordan de reddet ei lita jente som hadde ligget under sin døde mors hijab i to dager.

- Vi så disse 13 døde kroppene, og så bevegelse, sier Eubank.

STOR FARE: Med stor fare for eget liv løper Dave Eubank i Free Burma Rangers til og river med seg jenta fra likhaugen. Foto: Free Burma Rangers / CNN
STOR FARE: Med stor fare for eget liv løper Dave Eubank i Free Burma Rangers til og river med seg jenta fra likhaugen. Foto: Free Burma Rangers / CNN Vis mer

Det viste seg at ei lita jente og to menn levde i likhaugen. Men selv om de overlevende bare befant seg et par steinkast unna, var det umulig for hjelpearbeiderne å hente dem uten hjelp, fordi IS beskjøt området med snikskyttere, maskingevær og raketter.

Amerikanske og irakiske regjeringsstyrker ble tilkalt, og under dekningsild og røykteppe lyktes det Eubank, med stor fare for eget liv, å redde den lille jenta.

- Hun skrek, ville ikke gi slipp på moren, sier den amerikanske tidligere spesialsoldaten.

Skutt i beinet

Free Burma Rangers klarte å redde den ene overlevende mannen, men måtte gi slipp på den andre. En av hjelpearbeiderne ble skutt i beinet under redningsaksjonen, skriver Eubank på organisasjonens hjemmeside.

TRAUMATISERT: Jenta er i sikkerhet, men traumatisert. Ingen vet hva hun heter, og hun har ikke sagt et ord etter aksjonen. Foto: Free Burma Rangers / CNN
TRAUMATISERT: Jenta er i sikkerhet, men traumatisert. Ingen vet hva hun heter, og hun har ikke sagt et ord etter aksjonen. Foto: Free Burma Rangers / CNN Vis mer

Eubank forteller at jenta framstår som traumatisert.

- Ingen vet hva hun heter, hun har fremdeles ikke sagt et ord, sier han.

Siste oppdatering om jenta er fra fredag, to dager etter redningsaksjonen. Da hadde hun begynt å spise og drikke igjen.

Levde på vann og mel

De sivile som har gjemt seg i ruinene, kommer fram etter hvert som den irakiske hæren befrir nabolag etter nabolag. De er traumatisert, noen også sinte.

- Hvor har dere vært de tre siste åra? roper en kvinne til soldatene.

Umm Abed, en kvinne med elleve barn, forteller at familien har overlevd på vann og mel. De siste dagene har hun og mannen vært uten mat, fordi de må prioritere barna.

I RUINER: Irakiske sikkerhetsstyrker tar seg gjennom ruinene av en bygning i Mosuls gamleby, hvor beboerne har blitt holdt i et jerngrep av IS. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB Scanpix
I RUINER: Irakiske sikkerhetsstyrker tar seg gjennom ruinene av en bygning i Mosuls gamleby, hvor beboerne har blitt holdt i et jerngrep av IS. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tiårige Marian Salim og søsteren Ina'am ankommer et feltsykehus i byen. Hun forteller at familien prøvde å flykte akkurat idet en granat traff huset, som raste sammen.

- Foreldrene mine er under husrestene, en annen søster er død, jeg så henne, sier Ina'am med skjelvende lepper til CNNs reporter.

- De er døde, de er døde, sier Mariam. - Moren, faren, søsteren og broren min, sier hun.

163 sivile likvidert

Mosul er sentral for IS. Det var her terrororganisasjonens leder Abu Bakr al-Bagdhadi proklamerte «kalifatet» i 2014, og på tross av at en storstilt offensiv fra den USA-ledede koalisjonen har pågått siden oktober, holder de fremdeles enkelte nabolag i vest.

KRIG I GATENE: Iraks halvmilitære føderale politi avanserer hus for hus i gamlebyen i Mosul, men møter sterk motstand fra IS-soldater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Seinest i dag opplyser FN at minst 163 sivile ble likvidert av IS på én og samme dag denne måneden, for å hindre dem i å flykte fra nabolaget al-Shira i Vest-Mosul, ifølge Al Jazeera.

- Daesh (nedsettende kallenavn på IS, red.anm.) og andre terrorgruppers brutalitet kjenner tilsynelatende ingen grenser, sier Zeid bin Ra'ad al-Hussein, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

750 000 mennesker er drevet på flukt fra Mosul siden offensiven begynte i oktober. Den USA-ledede koalisjonen har også innrømmet at sivile rammes av bombingen; 17. mars ble over 100 drept i et angrep i regi av alliansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!