58 DØDE: En skadd jente bæres ut på båre etter det doble selvmordsangrepet som kostet 58 menneskeliv i flyktningleiren Dikwa, nordøst i Nigeria tirsdag. Ei tredje jente som også var utstyrt med bombevest, rev av seg vesten og flyktet. Foto: AP Photo/Jossy Ola
58 DØDE: En skadd jente bæres ut på båre etter det doble selvmordsangrepet som kostet 58 menneskeliv i flyktningleiren Dikwa, nordøst i Nigeria tirsdag. Ei tredje jente som også var utstyrt med bombevest, rev av seg vesten og flyktet. Foto: AP Photo/Jossy OlaVis mer

Jenta nektet å bli selvmordsbomber for Boko Haram - rev av seg bombevesten og flyktet

To andre jenter sprengte seg i flyktningleiren i Nigeria og drepte 58 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta hadde blitt holdt fange av den islamistiske terrorgruppa Boko Haram i flere måneder, før hun ble utstyrt med en bombevest og sendt inn i flyktningleiren Dikwa, nordøst i Nigeria.

Men så snart hun var utenfor sine vokteres syne, rev hun av seg bombevesten og flyktet, skriver AP.

To andre jenter som ble sendt inn i flyktningleiren med bombevester, fullførte imidlertid oppdraget. 58 mennesker døde i angrepet tirsdag morgen.

Flyktningeleiren nordøst i Nigeria huset internt fordrevne. De fleste av dem har måttet flykte fra sine hjem nettopp på grunn av Boko Haram.

Fryktet å drepe sin far Jenta som flyktet ble senere funnet av sikkerhetsstyrker, og forklarte at hun visste at hun ble sendt inn i leiren for å drepe mennesker.

- Hun sa at hun var redd fordi hun visste at hun kom til å ta livet av folk. Men hun var redd for ikke å følge instruksjonene fra mennene som tok henne med til åstedet, sier Modu Awami, en av personene som avhørte jenta, til AP.

Ifølge Algoni Lawan, talsmann for de lokale myndighetene i Ngala-provinsen, var jenta redd for å drepe sin egen far, som bor i flyktningleiren.

Jenta har også forklart at hun forsøkte å få de to andre jentene til å avbryte oppdraget, uten hell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien hennes skal være styrket av at hun blant annet har påvist stedet der hun kastet fra seg bombevesten.

Millioner på flukt Boko Haram har de siste årene stått bak kidnappinger og drap på tusenvis av sivile Nordøst i Nigeria. 2,3 millioner mennesker er på flukt som følge av den brutale islamistgruppas herjinger nordøst i Nigeria.

Gruppa har blant annet gjort det til et slags varemerke å kidnappe store grupper med unge jenter.

DØD, ELLER LEVENDE? Et bilde av det som skal være Boko Harams leder, Abubakar Shekau, tatt oktober 2014. I videoen bildet er tatt fra latterliggjør han de som hevder at han skal være drept. Nigerianske regjeringskilder hevder at Shekau virkelig er død, men at en rekke dobbeltgjengere dukker opp i hans sted. Foto: AFP PHOTO / HO / BOKO HARAM
DØD, ELLER LEVENDE? Et bilde av det som skal være Boko Harams leder, Abubakar Shekau, tatt oktober 2014. I videoen bildet er tatt fra latterliggjør han de som hevder at han skal være drept. Nigerianske regjeringskilder hevder at Shekau virkelig er død, men at en rekke dobbeltgjengere dukker opp i hans sted. Foto: AFP PHOTO / HO / BOKO HARAM Vis mer

Gruppa skal tidligere ha hatt bånd til al-Qaeda, men erklærte i mars 2015 at de støttet IS.

Gruppa hadde sitt utspring i Maiduguri, og har siden hatt hovedkvarter også i Gwoza og Marte. En regjeringsoffensiv mot gruppa gjør at den nå har trukket seg tilbake til Sambisa-skogen.

Området nordøst i Nigeria, der gruppa oppsto og virker er del av det islamske nordlige beltet av Nigeria. Før koloniseringen under Britisk styre i 1900, var området del av Borno-imperiet.

Boko Haram, som direkte oversatt betyr «vestilg utdannelse er synd», spiller på det som lenge har vært en utbredt skepsis mot vestlig innflytelse og utdannelse i området.

Død eller levende Abubakar Shekau har vært gruppas leder siden 2010. USA utstedte i 2013 en belønning på 7 millioner dollar for informasjon som kan føre til at han ftas til fange.

Det har flere ganger blitt hevdet at Shekau er blitt drept, men hver gang har han tilsynelatende dukket opp igjen og gjort dødsbudskapene til skamme.

Ifølge nigerianske regjeringskilder er Shekau virkelig død. De hevder at det er en rekke dobbeltgjengere som dukker opp i hans sted, for å holde myten i live.

OPERERER I NORD-NIGERIA: Boko Haram ble opprettet i Borno i 2002 og har hele tiden hatt det som sitt kjerneområde. Gruppa har også noen områder i statene Yobe og Adamawa, samt i grenseområdene til Chad og Kamerun. Geriljabevegelsen kjemper i disse områdene, mens terrordelen av gruppa har sovende celler i større nigerianske byer som Abuja, og har utført flere blodige terroangrep der.
OPERERER I NORD-NIGERIA: Boko Haram ble opprettet i Borno i 2002 og har hele tiden hatt det som sitt kjerneområde. Gruppa har også noen områder i statene Yobe og Adamawa, samt i grenseområdene til Chad og Kamerun. Geriljabevegelsen kjemper i disse områdene, mens terrordelen av gruppa har sovende celler i større nigerianske byer som Abuja, og har utført flere blodige terroangrep der. Vis mer