Jenta rømte hjem til fostermora for å feire 14-årsdagen. Politiet stormet huset for å tvinge jenta tilbake til barnevernet.

All trafikk var stanset. En sivil politibil kjørte i stor fart opp mot huset som var omringet. 14-åringen skulle hentes med rå makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at jenta i to dager har vært på rømmen fra barnevernet, ble det i går aksjonert hos jentas fosterfamilie i Sarpsborg.

På bursdagen til ungjenta troppet uniformert politi og barnevernsansatte opp for igjen å tvinge henne tilbake til barnevernet i Tromsø.

Tilfeldigvis var den 14 år gamle jenta ute med fostermora - som hun oppfatter som sin egen mor - for å besøke venner, da politiet aksjonerte på oppdrag av barnevernet. Hun slapp derfor unna og har nå gått i dekning.

Stoppet all trafikk

Ved 17-tida stoppet politiet all trafikk i området, nedenfor det som har vært 14-åringens hjem siden hun var en liten baby.

Deretter kjørte en sivil politibil med stor fart opp mot huset, mens den ga signal til flere andre politimenn som hadde omringet boligen.

- De ønsket nok ikke at jenta skulle unnslippe for andre gang på kort tid. Alt skjedde svært fort og var meget dramatisk, sier nabo Petter Fossengen.

Han er rystet over måten politiet oppførte seg.

- Det går ikke an å storme en families hjem slik politiet gjorde i går. Både jeg og flere naboer i området har reagert sterkt på det som skjedde.

- Det var en ganske ubehagelig opplevelse. Jeg synes det er unødvendig at det stormer inn politifolk og barnevernsansatte på denne måten, sier samboeren til jentas fostermor. Han var den eneste som var hjemme under aksjonen.

Fostermoren var helt knust da Dagbladet pratet med henne i går kveld.

- Dette skulle være en spesiell og gledelig dag. I går var jeg i himmelen da hun kom tilbake for å feire bursdagen sammen med oss. Nå er alt bare vondt igjen, sier hun.

14-åringen flyktet fra barnevernet i Tromsø onsdag, dit hun kom etter at hun for bare to uker siden kom ut fra kirkeasyl i Greåker kirke i Sarpsborg.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff anmeldte barnevernet i Tromsø for psykisk mishandling. Han mener barnevernet nå er i ferd med å slite den 14 år gamle jenta i hjel.

- Det har vært et voldsom press på henne den siste tida. Når de nå aksjonerer mot jenta som om hun er en farlig kriminell, er det helt sinnssykt. Det var rene terroraksjonen. De kunne like gjerne kjørt tanks mot henne, sier han.

- Dette er så graverende at jeg ikke finner ord. Barnevernet er i ferd med å ødelegge en hel familie, sier fostermora.

- På helsa løs

- Det er klart at dette går på helsa løs. Hun er bare 14 år og det er da grenser for hva hun kan tåle.

Fostermoren bedyrer på det sterkeste sin kjærlighet overfor fosterdatteren. Hun skjønner ikke hvorfor hun ikke kan få bli oppdratt på lik linje med sin fostersøster.

- Jenta har hatt litt ungdomsvansker, noe som vel er ganske vanlig for 13-14-åringer. Hun har hatt litt fravær på skolen, og det er noe manglende struktur i hjemmet, sier Staff.

Kommuneadvokat i Tromsø, Marianne Abeler, nektet av prinsipp å kommentere saken i går.

Politiet i Østfold henviste til barnevernet i Nord-Troms på spørsmål om gårsdagens aksjon mot 14-åringen.

- ALT ER BARE VONDT: - Dette skulle være en spesiell og gledelig dag. Onsdag var jeg i himmelen da hun kom tilbake for å feire bursdagen sammen med oss. Nå er alt bare vondt igjen, sier fostermora, her på barnerommet til 14-åringen.
<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> UNNSLAPP: Jenta var ute av huset da politiet aksjonerte. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.