Jenta som tar en spansk en

Eva Sannum (25) kan bli Spanias neste dronning. I løpet av høsten har forholdet mellom østkantjenta og prins Felipe av Spania (33) blitt stadig sterkere. I forrige uke var de på kjærlighetsferie i Stillehavet. Nå venter hele Europa på fortsettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Eva Sannum så alle fotografene utenfor leiligheten sin en tidlig morgen i 1997, fikk hun sjokk. I aviskiosken lå det første beviset: Ukebladet Diez Minutos hadde beviset på ryktene som lenge hadde svirret i den spanske hovedstaden. Den norske fotomodellen Eva var den nye kvinnen i kronprins Felipes liv. Eva viste ikke hva hun skulle gjøre. Hun torde knapt gå til vinduet.

- Klart hun ble livredd. Fra å være en anonym fotomodell ble hun ett av Spanias mest attraktive foto-objekt. Hun ble jaget overalt, sier en venninne til Dagbladet.

Tester reaksjonene

Siden den gang har nye bilder av prinsen og den norske fotomodellen funnet veien til spaltene i spanske sladremagasiner. Spanjolene har stort sett trukket på skuldrene, men etter hvert som tida har gått, har de forstått at forholdet har blitt mer og mer alvorlig. Det siste og mest betydningsfulle beviset kom i forrige uke da det spanske magasinet Hola! trykte bilder av Eva Sannum og prins Felipe tatt på ferietur i India for et og et halvt år siden. Bladet, som alltid har vært meget lojale overfor kongehuset, spår en snarlig forlovelse. Den jevne spanjol tror kongehuset selv har plantet bildene hos Hola! som en prøvestein på hvordan folket forholder seg til den norske jenta. I pressemiljøet er det en overbevisning om at dette er riktig. Eva selv sier at hun tror bildene som ser ut som feriebildene til en hvilken som helst backpacker, er stjålet.

- Ja, jeg tror disse bildene er stjålet, sier Eva Sannum til Dagbladet.

Utover det ønsker hun av prinsipp ikke å snakke med pressen om sitt privatliv.

På sommerleir

At Eva kan bli dronning, er selvsagt et sjokk for de fleste som vokste opp sammen med den blide og sosiale jenta. I barneårene bodde hun på Kurland i Lørenskog. Hun tok lett til seg kunnskap og begynte på skolen et år tidligere enn de andre på hennes alder. Som tiåring flyttet hun til en rekkehusleilighet på Stovner. Der vokste hun opp sammen med faren Bjørn, søsteren Linda og farens nye samboer Grete Gerhardsen og hennes datter Hilde. Som yngstejente var Eva stort sett populær blant sine søstre, unntatt når hun snoket i klesskapene deres for å tyvlåne klær. Hver sommer dro Eva på ferie sammen med søstrene til Jeløya i Østfold. Et befriende opphold bort fra storbyen.

- Vi savner ikke skolen i det hele tatt. Bare deilig å slippe unna lærere og lekser, sa en ti år gammel Eva Sannum til Aftenpostens sommerpatrulje i 1985.

Skoleflink og sjarmerende

Antakelig uvitende om at det på samme tidspunkt var diskusjon i Spania om hvem som skulle arve tronen etter kong Juan Carlos. Året etter, i 1986, ble det bestemt at Felipe og hans kommende hustru skulle arve tronen og retten til å flytte inn i kongeboligen Zarzuela.

Gjennom hele ungdomstida bodde Eva i rekkehusleiligheten på Stovner. Venner ved Stovner skole og seinere ved Haugenstua skole og Stovner videregående skole beskriver henne som blid og sosial. Også lærerne ble sjarmert av yngstejenta til Bjørn Sannum.

- For det første var hun veldig intelligent. Samtidig var hun et samlende element i klassen. Hun var ikke den som ropte høyest. Hun var ei jente som hele klassen kunne stole på, sier klasseforstander Ola Flåterud ved Haugenstua skole til Dagbladet.

I 1990 fikk modellmamma Eivor Øvrebø en telefon fra sin datter. Datteren sier til Eivor at hun har oppdaget ei jente som hun tror kan egne seg som modell. Jenta er 15 år, og heter Eva Sannum.

- Eva imponerte under testfotograferingen. Vi fant ut at vi ville satse på henne, men først måtte hun gjøre ferdig skolegangen, sier Øvrebø til Dagbladet.

Reiste ut i verden

Mens hun gikk på videregående, tok Eva en og annen småjobb, samtidig som hun ble kurset og opplært av Eivor og de andre ved Team modellbyrå. Da hun ble 19 år, reiste hun første gang ut i verden som modell. Sammen med bestevenninna Tone Christensen dro hun til Hamburg, Milano og London. Størst suksess som modell hadde Eva i Hamburg der hun tok mange katalogjobber. Disse jobbene er ikke spesielt attraktive, men godt betalt. Også italienerne satte pris på den blonde jenta fra nord.

- Det var godt for oss begge at vi var to. Vi hadde noen fine år sammen, sier Tone Christensen til Dagbladet.

Hun jobber i dag som modell i New York, fjernt fra virvaret rundt venninnen hjemme i Norge.

- Jeg snakker ofte med Eva og vet hva som skjer, men vil ikke kommentere dette, sier hun.

På nachspiel hos Haakon

Det var gjennom modellyrket at Eva ble kjent med den spanske tronarvingen. Foranledningen var et nachspiel i en 200 kvadratmeter stor leilighet på Majorstua. Året var 1997, og kronprins Haakons daværende kjæreste, Evas modellvenninne Cathrine Knudsen, holdt fest for sine venner. Til stede var også prinsesse Märtha Louise, prins Felipe og hans gode venn, prins Nikolaos av Hellas. Eva Sannum var ikke til stede på denne festen, men da hun seinere samme høst flyttet til Spania sammen med Cathrine Knudsen for å jobbe som modell, ble hun, etter det Dagbladet erfarer, kjent med den spanske kronprinsen gjennom Cathrine og kronprins Haakon.

På badeferie

Samtidig som Eva reiste som modell, sørget hun også for å få seg en utdanning. Ved Universitetet i Oslo tok hun både forberedende og flere språkfag. Eva snakker seks språk. Engelsk, tysk og spansk snakker hun meget godt. I tillegg kan hun litt gresk, ettersom hennes mor er bosatt i Hellas.

I barneårene reiste Eva og søsteren Linda hver sommer og besøkte mamma. Modellyrket har også gjort at hun har litt erfaring med fransk og italiensk.

Kontakten med Felipe ble stadig sterkere. Flere ganger har den spanske kronprinsen besøkt Norge. I fjor høst møttes de to i Oslo. Da var de på privat vennefest på Majorstua med påfølgende nachspiel hjemme hos kronprins Haakon og Mette-Marit i Ullevålsveien. Evas familie fikk også treffe den spanske prinsen, som gjorde et meget godt inntrykk på alle sammen. Tidligere samme år var de på Maldivene på badeferie. Backpackerturen som ble omtalt i Hola! fant også sted i fjor. Eva begynte på Westerdals reklameskole i Oslo som elev ved tekstforfatterlinja. Hun flyttet inn sammen med søsteren Linda på Grünerløkka. Samtidig økte presset fra media.

- Selvsagt begynner det å bli mye, men Eva er sterk og lar det ikke ødelegge hverdagen, sier søsteren Hilde Gerhardsen til Dagbladet.

Mens Eva kan ende opp som dronning, jobber søsteren Linda (27) som avdelingsleder hos en turoperatør, mens Hilde (28) er konsulent innen frisørbransjen og eier og driver sin egen frisørsalong sammen med samboeren. Faren Bjørn (53) er administrerende direktør for et verksted som driver med billakkering.

Å kombinere skolegang med en modellkarriere og et kjærlighetsforhold til Spanias prins er ikke like enkelt. Medelever ved Westerdals reklameskole er likevel imponert over den innsatsen Eva legger ned ved skolen.

I høst flyttet hun til St. Hanshaugen der hun bor sammen med en studievenninne. Bare et steinkast unna ligger leiligheten til Haakon og Mette-Marit. Etter at Felipe på nytt besøkte Eva og hennes familie i høst, har flere venner slått ring rundt Eva. Samtidig er Eva flink til å holde kontakten med sine venner.

Får råd

Da bomben på nytt sprakk i Hola!, reiste Eva til Stillehavet. Felipe som hadde vært på offisielle oppdrag i Mexico, møtte henne på Stillehavsøyene. Her slappet paret av mens de glansede ukebladene spanderte utallige spaltemillimeter på romansen. Både venner og ukjente vil til stadighet gi henne råd om hvordan hun skal forholde seg til hverdagen. Modellmamma Eivor Øvrebø sier:

- Ingen ønsker å bli dronning. Jeg vil ikke Eva så vondt, og det har jeg sagt til henne.

Selv om skeptikerne finnes, mener majoriteten av spanske journalister at det er kjærligheten som må avgjøre. Akkurat slik det var da vår kronprins fikk sin Mette-Marit.

- Spania utvikler seg akkurat som Norge. Det er moderne og sjenerøst. De kongelige kan gjøre hva de vil, men vi har jo tradisjoner. Den eneste måten å gjøre det på, er å fortelle sannheten og se hvordan folk reagerer, sier Ana Porto i den seriøse avisa El Mundo, med stor respekt for kongehuset.

<B>MODELL:</B> Eva ble oppdaget som modell da hun var 15 år gammel.
<B>KRONPRINS: Prins Felipe av Spania skal ha tapt sitt hjerte til norske Eva Sannum.
<B>ETTERTRAKTET:</B> Eva Sannum kan bli Spania neste dronning. Venner av Eva som Dagbladet har snakket med beskriver henne som en skoleflink og sjarmerende jente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer