Jenta venter fortsatt på pengene fra Rune Øygard

Fristen har gått ut for over en måned siden.

 IKKE GJORT OPP:  Den 17 år gamle jenta (høyre) har fortsatt ikke mottatt pengene som Rune Øygard skylder henne. Dette bildet er fra da hun var i lagmansretten sammen med sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
IKKE GJORT OPP: Den 17 år gamle jenta (høyre) har fortsatt ikke mottatt pengene som Rune Øygard skylder henne. Dette bildet er fra da hun var i lagmansretten sammen med sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17 år gamle fornærmede jenta har ikke sett noe til oppreisningen Rune Øygard er dømt til å betale. Nå går 17-åringen til myndighetene for å få utbetalt de 120.000 kronene hun er tilkjent i oppreisningserstatning.

Pengene skulle vært utbetalt to uker etter at dommen mot Rune Øygard (54) ble rettskraftig, det vil si to uker etter at Høyesteretts ankeutvalg stanset anken over oppreisningsutmålingen.

- Vi har ikke hørt noe som helst fra ham. Nå skriver vi til Kontoret for voldsoffererstatning, så får de inndrive kravet, sier jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, til NTB.

Hun har ikke hørt noe, verken fra den tidligere ordføreren i Vågå eller forsvareren hans, om hvorfor pengene ikke er utbetalt slik Øygard blir pålagt i lagmannsrettsdommen fra mai. Hjortdals klient håper hun slipper å engasjere seg videre.

- Det er mest skånsomt for henne sånn, sier Hjortdal.

- Vil gjøre opp for seg Øygard har siden han trakk seg som ordfører for et snaut år siden vært uten jobb og inntekt, og har ikke mottatt ytelser fra Nav. Advokat Mette Yvonne Larsen, som har vært hans forsvarer gjennom hele rettsprosessen, benekter kategorisk at den tidligere ordføreren mangler vilje eller evne til å gjøre opp for seg.

- Det handler rett og slett om at vi ikke har fått noen henvendelse fra den kanten. Det vanlige er at forsvarer får et brev med henstilling om at erstatningsbeløpet overføres klientkonto hos bistandsadvokaten, sier Larsen.

Øygard vil betale pengene så fort det kommet et krav, ifølge advokaten.

- Hjortdal vet hvor hun finner meg, sier Larsen.

Oppreisning er erstatning for såkalt ikke økonomisk-skade, som krenkelser og påførte smerter, og fastsettes i forhold til hvor alvorlig den kriminelle handlingen har vært.

Fikk er enn normalt I jentas tilfelle ble oppreisningsbeløpet utmålt godt over det som regnes som normalnivået.

Den da 14 og 15 år gamle jenta ble i nesten to år utsatt for gjentatte seksuelle overgrep av den 36 år eldre ordføreren. Både alvorlighetsgraden i overgrepene, den store aldersforskjellen, varigheten og ikke minst makten Øygard hadde over jenta bidro til at erstatningen ble satt høyt.

To av hennes behandlere beskrev i retten tydelige symptomer som de konkluderte var sammenfallende med posttraumatisk stresslidelse.

Vanlig prosedyre når det offentlige får søknad om inndrivelse av erstatningsbeløp, er at Kontoret for voldsoffererstatning utbetaler beløpet og at Statens innkrevingssentral sikrer verdiene hos den som er erstatningspliktig.

(NTB)