Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jente (1) fikk «utilstrekkelig vegansk kosthold». Foreldrene fengslet

Ifølge aktor skal foreldrene ha gitt den lille jenta utilstrekkelig og ensidig vegansk kosthold.

NÆR DØDEN: Den lille jenta var ifølge påtalemyndigheten bare timer fra å dø, grunnet «utilstrekkelig og ensidig vegansk kosthold». Illustrasjonsfoto: Carl Tremblay / America's Test Kitchen via AP / NTB scanpix
NÆR DØDEN: Den lille jenta var ifølge påtalemyndigheten bare timer fra å dø, grunnet «utilstrekkelig og ensidig vegansk kosthold». Illustrasjonsfoto: Carl Tremblay / America's Test Kitchen via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i år slo Drottning Silvias barnesykehus i Göteborg alarm etter at de hadde fått inn en kraftig underernært jente på halvannet år, skriver Aftonbladet.

Ved ankomst til sykehuset veide jenta 6,3 kg, men skulle ifølge medisinske eksperter ha veid mellom 9 og 15 kg for å være normalvektig.

Konsulterte leger med Afrika-erfaring

I forbindelse med etterforskningen uttalte en lege at han aldri har sett et liknende tilfelle tidligere.

- Man får ikke inn et barn med vitaminmangel i Sverige i dag, fortalte en lege, og la til at de konsulterte med leger som hadde vært i Afrika og jobbet med underernærte barn.

Det viste seg etter hvert at foreldrenes livsstilsvalg var svært medvirkende til jentas underernæring.

I avhør har de forklart at de er veganere og ikke har noe fast bosted, men at de flytter mellom venner og bekjente. De anser seg selv som verdensborgere, ikke svenske, og har derfor ikke registrert dattera, som ble født hjemme, hos Skatteverket.

Foreldrene ble tiltalt for grov legemsbeskadigelse, da dattera var kraftig underernært, hadde kjevefraktur og blødning på hjernen.

- Utilstrekkelig, vegansk kosthold

Ifølge aktor ga foreldrene den lille jenta utilstrekkelig og ensidig vegansk kosthold, noe som førte til at hun ble underernært.

- Hun var timer fra å dø. Det er så nære å forvolde en annens død man kan komme, har aktor sagt.

Foreldrene nektet for at de hadde gjort noe galt, på tross av at jentas diett hovedsakelig besto av brystmelk, samt små mengder av brun ris, poteter, grønnsaker og frukt.

Foreldrene hevder at alt annet enn vegansk kosthold er «gift».

- Hun kan ha fått i seg litt ost. Men det ser jeg alvorlig på. Ost vil jeg ikke gi til henne, det omskapes til morfin i kroppen, sa faren.

På spørsmål om jenta fikk noen vitaminer eller kosttilskudd, svarte faren nei.

- Hun får solskinn, latter og klemmer.

Dømt til fengsel

I avhør har foreldrene forklart jentas lave vekt med magesykdom i dagene før sykehusbesøket, men den versjonen tok ikke retten for god fisk.

Foreldrene ble dømt til tre måneders fengsel, og til å betale dattera 60 000 kroner i oppreisning.

Den lille jenta fikk behandling på sykehus i tre uker, og er nå plassert i fosterhjem. Foreløpig vet man ikke om hun får noen varige men som følge av underernæringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!