TRÅDEN SKAL IKKE HENGE NED: Ikea tilbyr sine norske kunder et reparasjonssett, som sørger for at reguleringstråden ikke blir hengende usikret ned. Foto: IEKA
TRÅDEN SKAL IKKE HENGE NED: Ikea tilbyr sine norske kunder et reparasjonssett, som sørger for at reguleringstråden ikke blir hengende usikret ned. Foto: IEKAVis mer

Jente (1) kvalt av Ikea-gardin

50 000 liftgardiner solgt i Norge mangler nødvendig låsmekanisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Møbelgigaten Ikea trekker tilbake to ulike typer liftgardiner i USA, etter at en ett år gamle jente ble kvalt etter å ha fått reguleringstråden rundt halsen.

I Norge tilbyr møbelkjeden derimot et reparasjonssett, som skal sørge for at tråden ikke henger løs.

Kvalt under lek
Det er de amerikanske forbrukermyndighetene, U.S. Consumer Product Safety Commission, som tidligere denne uka gikk ut med meldingen om tilbaketrekningen.

Bakgrunnen for dette, er to ulike episoder der små barn har greid å surre seg i fast i løkken i enden av gardintråden.

Det ene barnet, en ett år gamle jente fra Greenwich, Connecticut
, ble funnet livløs i april i år, etter å ha fått snoren rundt halsen under en lek i lekegrinden plassert rett under liftgardinen. Livet hennes sto ikke til å redde.

De to liftgardintypene, Iris og Alvine, har blitt solgt i omkring 5,5 millioner eksemplarer på verdensbasis i perioden july 2005 til juni 2008.

Her til lands har det blitt solgt omkring 49 000 gardiner uten den nødvendige låsmekanismen, ifølge Aftenposten.no.

Få gratis låsmekanisme
I Norge gjelder dette spesifikt liftgardinene datomerket med 0823 (år/måned) eller tidligere. Datomerkingen finnes på en lapp festet til gardinen.

Ikea ønsker altså ikke å trekke tilbake gardinene i Norge, men tilbyr istedenfor et gratis reparasjonssett, som inneholder en passende låsmekanisme.

- Iris og Alive liftgardiner overholder ikke til fulle en frivillig amerikansk industrisikkerhetsstandard for denne typen produkt. Standarden krever at snorene på gardiner og persienner er utstyrt med en låsemekanisme for å redusere faren for at man kan sette seg fast i løkkene på snorene, framholder møbelprodusenten i en pressemelding på sine hjemmesider.

Liftgardiner med datomerking 0830 eller senere er utstyrt med låsemekanisme og overholder den frivillige standarden fullt ut.