ULOVLIG ABORT: I Paraguay er det ulovlig å foreta abort - også om kvinnen er blitt gravid som følge av et seksuelt overgrep. Amnesty Norge starter i dag en hasteaksjon etter at en 10 år gammel paraguansk jente ble gravid etter overgrep fra stefaren. Jenta ble onsdag denne uka tatt med til et hjem for unge mødre etter å ha vært på Røde Kors-sykehuset i Paraguay, opplyser Amnesty. Foto: Røde Kors Paraguay / Facebook
ULOVLIG ABORT: I Paraguay er det ulovlig å foreta abort - også om kvinnen er blitt gravid som følge av et seksuelt overgrep. Amnesty Norge starter i dag en hasteaksjon etter at en 10 år gammel paraguansk jente ble gravid etter overgrep fra stefaren. Jenta ble onsdag denne uka tatt med til et hjem for unge mødre etter å ha vært på Røde Kors-sykehuset i Paraguay, opplyser Amnesty. Foto: Røde Kors Paraguay / FacebookVis mer

Jente (10) nektes abort etter voldtekt

Amnesty Norge starter hasteaksjon i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke tok en mor med seg sin ti år gamle datter til Trinidad fødsel- og barnesykehus i hovedstaden Asunciòn i Paraguay etter at datteren hadde klaget over magesmerter.

På sykehuset ble det konstatert at 10-åringen var 21 uker gravid.

- Graviditeten viste seg å være et resultat av at ti-åringen var blitt voldtatt av sin stefar, skriver Amnesty International.

Risikerer fengsel Tirsdag denne uka sendte ti-åringens mor en søknad til sykehuset om at datteren skulle få utført en abort. Men foreløpig er det lite som tyder på at denne søknaden vil bli innvilget.

Årsaken er at abort er forbudt i Paraguay. Det er bare i tilfeller der morens liv er i fare, at en abort kan godkjennes, opplyser Amnesty. 

Selv om graviditeten er et resultat av voldtekt, incest eller når fosteret har en alvorlig misdannelse, er ikke abort tillatt, og leger eller kvinner som selv utfører abort i landet risikerer fengsel i 15 til 30 måneder.

Direktør ved Trinidad fødsel- og barnesykehus har uttalt at graviditeten utgjør en stor helserisiko for den lille jenta. 10-åringen ble først overflyttet til Røde-Kors-sykehuset Hospital de la Cruz Roja, der tilstanden hennes ble overvåket. Ifølge Amnesty ble hun onsdag denne uka flyttet videre til et hjem for unge mødre.

Den påståtte gjerningsmannen har flyktet og jentas mor er i fengsel, anklaget for omsorgssvikt.

- Hjerteskjærende Amnesty Norge starter i dag en hasteaksjon for 10-åringen.

- Det er hjerteskjærende å tenke på hvilken belastning dette må være for den lille jenta. Nå håper vi folk i Norge vil stille seg bak kravene i hasteaksjonen vår. Deres signatur kan redde livet hennes, sier aksjonsmedarbeider Katinka Asplin i Amnesty International Norge til Dagbladet.

Amnesty Norge viser til at Verdens helseorganisasjon og helsepersonell rundt om i verden er enige om at svangerskap utgjør en spesiell risiko for unge jenter, ettersom kroppene deres ikke er fullt utviklet ennå.

- Risikoen for livene deres er større. Derfor må alle valg angående graviditeten gjøres tilgjengelig for jentene, også trygge aborttjenester, påpeker Amnesty.

Krever etterforskning Amnesty Internasjonal krever at de paraguayske myndighetene gir jenta aborten hennes mor ber om, og gjennomfører en uavhengig og upartisk etterforskning av overgrepet mot jenta.

- Hans forferdelige gjerning har etterlatt den unge jenta i stor fare, skriver Amnesty.

Ifølge FNs estimat utføres det omlag 26 000 ulovlige aborter i Paraguay årlig.

Internasjonal statistikk viser at mødre under 15 år har fem ganger større sannsynlighet for å dø av komplikasjoner enn voksne kvinner, skriver Independent.

- Som tortur Leder for Amnesty Internasjonal, Guadalupe Marengo, sier ifølge avisa at det å tvinge denne unge jenta til å bære fram barnet kan sammenliknes med tortur.

- Den fysiske og psykiske konsekvensene av å tvinge denne unge jenta til å fortsette sin uønskede graviditet er ensbetydende med tortur. Myndighetene kan ikke sitte passivt og se på at jenta tvinges til å gjennomgå enda mer smerte, sier Marengo.