Jente (11) fikk gonoré etter svømmetur

Ei elleve år gammel jente skal ha fått gonoré etter at hun badet i et vulkansk krater i Italia. - Ekstremt sjeldent, mener FHI.

SMITTE: Ei jente skal ha blitt gonoré-smittet på de varme kildene i kanten av Specchio de Venere-sjøen i Italia. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTE: Ei jente skal ha blitt gonoré-smittet på de varme kildene i kanten av Specchio de Venere-sjøen i Italia. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Myndighetene må anerkjenne at, selv om det er sjeldent, kan gonoré smitte uten seksuell kontakt, og burde derfor ikke anses som definitive beviser for overgrep».

Slik starter artikkelen til to leger i Journal of Medical Case Reports. En av legene er ansatt på universitetet i Auckland i New Zealand og den andre på universitetet i Salzburg i Østerrike.

Gonoré er en kjønnssykdom som vanligvis smitter via seksuell kontakt, skriver Lommelegen.

«Vi rapporterer i dag det uvanlige tilfellet hvor ei jente har blitt diagnostisert med Neisseria gonorrhoeae (bakterien som forårsaker gonoré journ.anm.) etter at hun badet i en meget populær varm kilde på enden av krater-sjøen Specchio di Venere ("Venus' speil") på øya Pantelleria i Italia», skriver legene videre.

Nekter for sex

Jenta begynte å få symptomer på gonoré to dager etter at hun hadde badet i den varme kilden.

Etter at hun hadde vært hos legen fikk hun da påvist kjønnssykdommen.

SKREMMENDE: Denne legen advarer mot en mystisk kjøttetende kjønnssykdom som skremmer britene. Video: Tiktok/Dr. Karan Raj. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV. Klipp: Christina H. Korneliussen og Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Jenta har nektet at hun har hatt sex eller blitt utsatt for overgrep, og legene har ikke klart å identifisere noen tidspunkter hvor hun kan ha hatt seksuell kontakt med andre.

På grunn av dette ble det slått fast at hun må ha fått infeksjonen da hun badet.

Hele familien hennes ble også testet for gonoré, men ingen andre var smittet.

- Ekstremt sjeldent

Seniorrådgiver Øystein Nilsen i FHI jobber med gonoré-overvåkning i Norge. Han sier at dersom dette stemmer, så er det et veldig uvanlig tilfelle.

- Vi kan ikke bestride at det kan være mulig, men hvis det stemmer, er det ekstremt sjeldent, sier han.

Han sier at man aldri har sett noe liknende i Norge. Dersom elleveåringen ble smittet i vannet, så må hun ha hatt veldig tett kontakt med en smittet person i vannet, forklarer Nilsen.

- Vi kan ikke utelukke at hun har blitt smittet på denne måten, men det er ekstremt sjeldent, og har ingen praktisk betydning for hvordan man forholder seg til gonoré, sier Nilsen.

Hvis man for eksempel befinner seg i et boblebad eller en jacuzzi, så vil kloret i vannet sørge for at man ikke kan bli smittet på denne måten, ifølge Nilsen.

- Nær kroppstemperatur

Forskerne understreker viktigheten av å undersøke alle tilfeller av gonoré blant barn. De trekker blant annet fram et historiske tilfeller hvor det har oppstått gonoré-epidemier på blant annet barnesykehus som man mener at kan ha stammet fra et felles bad.

Legene mener at den varme kilden har gjort det mulig for gonokokk-bakteriene, som forårsaker gonoré, å overleve.

- Kildene er grunne, nær kroppstemperatur, isotoniske, litt sure på grunn av CO₂-bobler og inneholder organiske partikler. Alle disse elementene støtter potensielt overlevelsen av gonokokker, skriver legene.

Nilsen i FHI understreker at konsentrasjonen av bakterier uansett ville blitt tynnet når det kom i vann, noe som ville gjort det enda vanskeligere for bakteriene å kunne smitte videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer