Jente (11) ville ta selvmord

En 11 år gammel asylsøker forsøkte å ta livet sitt på et flyktningmottak i Oslo-området onsdag. Jenta ble sammen med familien hentet av politiet på et asylmottak i Hedmark i går morges, og skulle etter planen sendes ut av landet i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien fra Øst-Slavonia har vært i Norge i to år.

Etter sjølmordsforsøket ble jenta kjørt med ambulanse til sykehus. Mellom sjølmordsforsøket og innleggelsen av 11-åringen sendte familiens advokat, Trygve Tveter, en søknad til Justisdepartementet i et forsøk på å få utsatt iverksettelsen av utsendelsesvedtaket. Søknaden ble avslått.

Innleggelsen av 11-åringen betyr at utsendelsen automatisk er utsatt også for resten av familien, i hvert fall så lenge jenta er innlagt.

Psykolog tilkalt

Dramaet startet med at jenta og hennes tre år eldre søster stengte seg inne på et toalett på flyktningmottaket. Psykolog John Sandstrøm, som hadde 11-åringen til vurdering i mai i fjor, ble i all hast tilkalt. Han forteller at 11-åringen trengte akutt psykologisk behandling.

- Hva som har skapt situasjonen som nå er oppstått, er uvisst. Men jenta burde på et langt tidligere tidspunkt vært utredet med henblikk på alvorlige psykiske problemer og foreldrenes rolle opp i saken, sier Sandstrøm.

Han utelukker ikke at hjemsendelse av 11-åringen kan resultere i at hun tar sitt liv.

«Ser politi»

En lege som i går vurderte jentas situasjon menerfaren for sjølmord fortsatt er overhengende. 11-åringen har hallusinasjoner og «ser» en politimann som kommer og tar henne i armen. Hun er nå under barnevernets omsorg.

- Når departementet legger opp til retur av et så sykt barn, skjønner jeg ikke at det kan være i samsvar med verken det statsminister Kjell Magne Bondevik eller justisminister Odd Einar Dørum står for, sier advokat Tveter.