FUNNET DØD: Natt til mandag 30. juli ble en 13 år gammel jente funnet død på Jæren. Innsatsleder på stedet sier det er funn på stedet som gjør at politiet nå undersøker saken som en drapssak. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Frank Karlsen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Jente (13) funnet død på Jæren: - Hele samfunnet er i sjokk

Politiet har startet drapsetterforskning etter at ei jente ble funnet død på Varhaug.

VARHAUG/OSLO (Dagbladet): Mandag morgen våknet innbyggerne på Varhaug opp til sjokkerende og tragiske nyheter: Ei jente (13) ble funnet død natt til mandag.

Varhaug er et tettsted i Hå kommune i Rogaland, med rundt 4000 innbyggere. På et så lite sted er det naturlig at mange vil bli sterkt påvirket av hendelsen.

- For alle i Varhaug og Hå kommune er dette bare tragisk og trist. Hele samfunnet er i sjokk. Det finnes ikke ord, sier varaordfører i Hå kommune, Mons Skrettingland.

Dagbladet er mandag på plass ved funnstedet, hvor det pågår en omfattende etterforskning. Blant annet går politiet fra dør til dør i nabolagene rundt funnstedet.

Samling i kirken

Skrettingland forteller at kommunen har satt inn alle ressurser og at de gjør det som trengs.

- Vi har et godt opplegg i aksjon sammen med kriseteamet. Som kommune skal vi gjøre alt i vår makt til å ta vare på alle i lokalsamfunnet, så langt vi klarer.

Varaordføreren har snakket med kriseteamet, i tillegg til folk i lokalsamfunnet. Han forteller at innbyggerne er i sjokk.

Skrettingland informerer om at det skal være en samling klokka 19 mandag kveld i Varhaug kirke for alle som er berørt etter den tragiske hendelsen.

Samlingen vil skje avhengig av om politiet frigir navnet på omkommende.

SPERRET AV: Ifølge Stavanger Aftenblad har politiet sperret av et stort område med en radius på flere hundre meter rundt funnstedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPERRET AV: Ifølge Stavanger Aftenblad har politiet sperret av et stort område med en radius på flere hundre meter rundt funnstedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Sjokk

- Dette er veldig tragisk, sier fungerende rådmann i Hå kommune, Vigdis Monsen Austdal.

Hun forteller at kommunen har et kriseteam som har vært i beredskap gjennom hele sommeren.

- De rykket ut i natt til de pårørende. Kommunen har vært på stedet veldig tidlig og jobber sammen med en prest som har vært hos de pårørende i morgentimene.

Austdal forteller også om samlingen i den lokale kirka, og sier at de yngste vil bli ivaretatt.

- Nå er det sommerferie, så hvis det blir en minnestund i kveld vil representanter fra skolene være til stede.

Dødsfallet kommer som et sjokk i bygda, forteller den fungerende rådmannen.

- Jeg tror folk har et behov for å ta vare på hverandre og komme sammen, sier hun.

FUNNET UTE: Jenta ble funnet på en sti i nærheten av bopel. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FUNNET UTE: Jenta ble funnet på en sti i nærheten av bopel. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Mistenkelig dødsfall

Under en pressekonferanse mandag formiddag fortalte politiet at det er satt i gang drapsetterforskning. Foreløpig er ingen pågrepet, og politiet har ingen mistenkte i saken.

En voksen person fant jenta klokka 03.10 i natt. Det er funn på stedet som gjør at politiet betrakter dødsfallet mistenkelig.

- Det er tidlig i etterforskningen, men vi tror hun har blitt drept. Det er vår hovedhypotese, sier politiadvokat Herdis Traa.

Rundt midnatt ble politiet kontaktet av jentas far, som var ute og lette etter henne. Hun hadde ikke kommet hjem til avtalt tidspunkt.

Politiet er i full gang med etterforskningen, avhør og rundspørring i nærområdet. Som en del av etterforskningen vil de kartlegge bevegelser i området.

Politiet etterlyser eventuelle vitner som kan ha sett, hørt eller lagt merke til noe rundt klokka 23-03 i natt.

Politiet tar imot tips på e-post tips-rogaland@politiet.no eller telefon 51 89 94 27.