Jente (13) sa hun ble voldtatt. Nå nekter meksikanske myndigheter henne abort

Nedgraderte siktelsen til «seksuell tvang».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Mexico ble en 13 år gammel jente nylig nektet abort, fordi en dommer under rettssaken siktet gjerningsmannen for «tvungen seksuell omgang» og ikke voldtekt.

Jenta skal selv ha forklart at hun ble voldtatt av en venn av familien og hun ønsket å ta abort da hun oppdaget at hun var blitt gravid, skriver The Guardian.

Ifølge FN innvilger meksikanske myndigheter abort dersom en kvinnes liv står i fare eller dersom hun er offer for voldtekt eller incest.


Strenge abortregler

13-åringen kommer fra delstaten Sonora, der abort kun innvilges dersom det er snakk om voldtekt.

At gjerningen ble nedgradert til tvunget seksuell omgang, medførte imidlertid at myndighetene nekter jenta å ta abort.

- De nye lovendringene krever at helsemyndighetene tilbyr abort til alle kvinner og jenter som sier at de har blitt voldtatt, uten å stille noen andre krav. Dette har vært nok til å overbevise myndigheter i andre delstater som håndhever samme straffelov, så hvorfor ikke i Sonora? Det handler om politisk vilje, sier Alex Ali, advokat for 13-åringen, til The Guardian.

Han jobber for organisasjonen Group for Information on Reproducive Choice (Gire), som det siste året har representert 14 jenter som mener de har blitt utsatt for voldtekt og som likevel ikke har fått lov til å ta abort.

- Setter opp hindringer

I Mexico City ble det i 2007 lovlig å ta abort på frivillig grunnlag. Ifølge The Guardian skal lovendringen ha ført til at flere andre delstater svarte med enda strengere abortlovverk, blant disse var 13-åringens hjemstat.

Advokaten mener at jentas eneste sjanse er å reise til hovedstaden for å få utført inngrepet.

- Denne saken reflekterer et problem med det meksikanske systemet, hvor flere hindringer av ulik grad settes opp for å hindre at voldtektsoffere får ta abort, sier Alex Ali.

Blant grunner som ikke fører til godkjenning av abort er det å ivareta fysisk og mental helse, skade på eller sykdom hos fosteret og økonomiske eller sosiale årsaker.

Utbredt problem

Tall fra OECD viser at rundt 16 prosent av kvinner i Mexico har blitt utsatt for vold. I mange av tilfellene står parteren bak.

I en ny Amnesty-rapport har organisasjonen snakket med 100 kvinner som forteller at de har opplevd tortur eller vold i møtet med det meksikanske fengselsvesenet.

«Tortur blir ofte brukt i Mexicos «kamp mot narkotika», men påvirkningen det har på kvinner har ofte blitt ignorert eller nedtonet. Rapporten analyserer historien til 100 kvinner som har innrapportert tortur eller andre former for vold under arrestasjoner og avhør utført av politiet og væpnede styrker. Alvorlige slag; trussler om voldtekt mot kvinner og familiene deres; nesten-kvelning, elektrosjokk mot kjønnsorganer; berøring av bryster og klyping i brystvorter; voldtekt med objekter, fingre, skytevåpen og penis - derre er bare noen av de formene for vold kvinnene blir utsatt for, i mange tilfeller med intensjon om å få dem til å innrømme alvorlige forbrytelser», skriver Amnesty.